Recrutorii români explică: De ce poate fi periculos să rămâi zece ani în aceeaşi companie
Ok, eşti un om stabil şi loial şi stai de mai bine de șapte ani în aceeași companie.
Partea bună? De cele mai multe ori lucrul acesta se întâmplă pentru că eşti un angajat valoros şi pentru că ai ajuns să cunoşti compania şi postul tău mai bine decât un om venit de la concurenţă, de exemplu. Asta presupunând că pe parcursul celor șapte ani ai avut grijă să inovezi, să aduci plusvaloare companiei şi să joci un rol important în dezvoltarea businessului.
Partea mai puţin bună? Există cazuri (nu puţine, din păcate) în care stabilitatea la un loc de muncă se identifică cu un confort extrem de dăunător. Am rămas la acelaşi loc de muncă pentru că nu cred că m-aş putea adapta în altă parte, pentru că e un loc „călduţ” care îmi asigură un venit lunar şi… atât. Ce se întâmplă însă atunci când compania e nevoită să facă restructurări sau intră în faliment şi eşti nevoit să pleci în altă parte? Cum vor privi recrutorii acest confort al tău, această lipsă de iniţiativă şi inovaţie? Cum vei reuşi tu să te adaptezi într-o companie diferită?E ceea ce HRii numesc „stabilitate excesivă”.
„Stabilitatea la un loc de muncă devine un subiect sensibil la extreme: pentru cei care au stat într-un loc de muncă sub un an, sau pentru cei care au rămas peste zece ani. În primul caz există suspiciuni privind gradul de seriozitate, iar în al doilea se poate pune la îndoială capacitatea de adaptare. După atâția ani în același job, capeți automatisme care se fixează în subconștient, și nici nu îți mai dai seama de ele. De exemplu, trecerea dintr-o multinațională (cu activități foarte strict procedurate) în mediul antreprenorial, dominat de filosofii economice liberale. Aceste tipuri de stabilitate excesivă reprezintă o problemă, indiferent de vârstă. Pe de altă parte, nu se poate generaliza, nevoia de evaluare a stabilității depinde de context. Sunt companii care vin doar pentru una sau doua competențe, și atunci este irelevantă vechimea. Sau, dacă există un bazin de forță de muncă gata formată, cum a fost cazul Nokia, criteriile de stabilitate și experiență devin caduce”, explică Daniela Miriţescu, director de recrutare APT.
Trei-cinci ani într-un singur loc de muncă – experienţa ideală
Da, există şi o reţetă câştigătoare în ceea ce priveşte nivelul experienţei şi al stabilităţii la un loc de muncă. Specialiştii în recrutare spun că totul funcţionează pe baza unui echilibru între experienţa pe anumite domenii, numărul de ani petrecuţi la un singur angajator şi motivul demisiei sau concedierii de la companiile anterioare. Evident că această reţetă depinde şi de domeniul de activitate, de nivelul de experienţă al postului pus la bătaie şi de criteriile subiective pe care fiecare recrutor le stabileşte.
„În raportul experiență – stabilitate, combinația ideală pare a fi între trei și cinci ani de experiență pe același post în aceeași companie. Aceasta indică pe de o parte o expertiză / specializare temeinică, acumulare și structurare consistentă a cunoștințelor de specialitate, iar pe de altă parte, capacitatea de a se adapta la schimbările din mediul intern și extern al companiei. În această lumină, a migra de la o companie la alta pe același post poate fi privit cu reticență, fenomenul fiind un posibil semnal de inadaptare la specificul unei companii sau de dificultăți de integrare a candidatului în diverse tipuri de companii. Reversul este dat de unele motive firești de schimbare a locului de muncă: o cultură organizațională mai potrivită spiritului candidatului, tehnologii mai avansate, oportunități de dezvoltare mai interesante, angajatorul fiind nevoit să pună în balanță stabilitatea și aspirațiile angajatului”, spune Aurora Andronic, consultant recrutare Manpower.
Cei care „umblă din floare-n floare” din punct de vedere profesional nu sunt nicidecum preferaţii companiilor serioase. Angajamentul de lungă durată este unul dintre principalele lucruri pe care recrutorii le caută tot mai abitir la candidaţi. Dacă totuşi nu ai reuşit să stabileşti o relaţie serioasă cu fostul angajator, fii pregătit să dai o explicaţie pertinentă pentru această instabilitate, care să poată fi probată prin recomandări de la foştii manageri.
„Solicitarea unor recomandări de la fostele locuri de muncă poate scoate la iveală adevărul despre motivul schimbărilor dese de job. Până să ajungem însă în această fază, este important ca şi CV-ul să fie selectat pentru un prim interviu. În cazul în care există mai mult de trei-patru joburi într-un an la un candidat cu experienţă, şansele ca CV-ul respectiv să fie selectat sunt destul de mici. Aşadar, loialitatea se caută chiar din această fază şi este extrem de importantă. Orice viitor angajator care investeşte în angajaţii săi şi îşi doreşte o colaborare lungă va dori să vadă stabilitate în trecutul candidatului”, declară pentru Revista CARIERE Claudia Slujitoru, Senior HR Generalist – Schneider Electric.
Oricare ar fi experienţa ta în carieră, seriozitatea, devotamentul şi entuziasmul constant sunt cele care ar trebui să primeze pe lista calităţilor tale. Nu da ochii peste cap şi nu spune că nu te-am anunţat! 🙂