S-a reparat greșeala dar urmează alte drumuri la ghișee. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală se vor lua în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copiilor
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu mai erau luate în calcul la intrarea în concediul pentru creșterea copilului. Acestea au fost scoase din categoria veniturilor din activități independente odată cu apariția OUG nr.18/23 martie 2018. Pentru a rezolva această problemă, Guvernul a adoptat joi un proiect de ordonanță de urgență.
„Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală au fost incluse de Guvern în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copiilor (ICC). În acest sens, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Măsura era necesară pentru corelarea prevederilor actuale din Codul Fiscal cu cele din OUG 111/2010, astfel încât cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului și dreptul la concediu al persoanelor care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală să nu fie afectate,” se menționează în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.
Deși avem un sistem informatic (se presupune funcțional) iar declarațiile de venit au fost depuse deja, oamenii tot trebuie să se deplaseze la ghișee pentru a depune acte doveditoare că au obținut venituri din drepturi de autor și să întocmească documentația necesară pentru recalcularea indemnizației.
„Persoanele aflate în această situație pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obținerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, care vor stabili noul cuantum al indemnizației în 60 de zile”. Termenul de 60 de zile este valabil și pentru persoanele care au depus deja dosarul.
Ministerul Muncii trebuie să elaboreze în 30 de zile normele de aplicare.