Scade numărul expaţilor la vârful multinaţionalelor
Potrivit datelor Consulteam, citate de news.ro, străinii care lucrau în România reprezentau 19,4% din numărul total de manageri de top în 2012, însă proporția a scăzut la 17% în 2015. O scădere mai modestă s-a înregistrat la nivelul managerilor din eșalonul al doilea: de la 5% manageri străini în 2012 până la 4% în 2015.
”Între timp, piața s-a maturizat și tot mai mulți români au acum pregătirea și experiența necesară pentru a face față cu brio în posturi de conducere. Acum, de regulă, sunt aduși de afară oameni care vorbesc o anumită limbă străină mai greu de găsit aici, cum ar fi poloneza sau bulgara, sau anumiți specialiști”, a declarat Oana Datki, partener în cadrul firmei de consultanță în resurse umane Consulteam.
Plecarea managerilor străini înseamnă şi o economie pentru companii, scrie digi24.ro. Chiar dacă oraşele din România sunt ieftine pentru expaţi comparativ cu Londra sau Singapore, multinaţionalele tot au fost nevoite să le ofere diverse beneficii şefilor străini detaşaţi în birourile de aici.
Însă banii economisiţi prin numirea unor directori autohtoni ar putea fi redirecţionaţi către o cheltuială neaşteptată: cea cu mutarea angajaţilor români dintr-un oraş în altul.
Forţa de muncă din România are o mobilitate scăzută. În vreme ce tinerii sunt dispuşi să se mute în marile oraşe, persoanele care deja au apucat să îşi întemeieze o familie într-o localitate refuză să se mute, în ciuda unor oportunităţi mici de angajare. Companiile nu au prea multe alternative la dispoziţie. Fie le promit candidaţilor beneficii extrasalariale, cum ar fi plata chiriei sau a transportului, fie renunţă la planurile de extindere a activităţii şi lasă unele posturi neocupate.