Slujbă și leafă lunară la doar 17 ani
A doua generație de elevi a trecut prin proiectul „EduPractic”, inițiat de Fundația Danis și finanțat de Electrogrup. Prin acest proiect, elevi ai Colegiului Tehnic Energetic și ai Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” au șansa să învețe meserie de la angajații unor firme locale din domeniul energetic și de construcții.
Au învățat să facă un CV, o scrisoare de intenție, dar și cum să se prezinte la interviul de angajare
Așadar, anul acesta, în perioada martie-iulie, a avut loc cea de a doua ediție a proiectului „EduPractic” în cadrul căreia s-a lucrat cu 30 de elevi din clasele a XI-a de la cele două colegii tehnice din Cluj. În prima parte a proiectului, elevii au participat la un curs de pregătire pentru găsirea unui loc de muncă și de educație financiară. Aici, ei au învăţat cum să îşi facă un CV, cum să întocmească o scrisoare de intenţie, cum să se prezinte și cum să abordeze un interviu de angajare. În cea de a doua parte a programului, elevii au învățat ce sunt cheltuielile, ce înseamnă să faci economii sau să investeşti banii în dezvoltarea personală sau profesională. Prin temele abordate, s-a încercat responsabilizarea tinerilor cu privire la utilizarea banilor. Cursul a fost susținut de Asociaţia Learn&Vision, partenerul educațional al proiectului.
Primul contract de muncă, dar și primul salariu
Odată cu vacanța de vară, în urma unui proces de selecție bazat pe seriozitatea și motivația tinerilor, 17 dintre aceștia au lucrat timp de o lună în cadrul a șase firme clujene. Elevii au avut primul lor contract de muncă sau contract de practică și au primit primul lor salariu sau bursă de practică. Locurile de practică au fost oferite de: Electrogrup, EnergoBit, EnergoBit Prod, Modern Bau, ELM Electromontaj Cluj și ACI Cluj.
„Ne-am bucurat să susţinem continuarea programului EduPractic în 2013, program care formează meseriaşii de mâine. Le mulţumim companiilor care ni s-au alăturat în acest an. Ştim că rezultatele vor spori cu fiecare umăr în plus în proiectul acesta” , a spus Iunia Cordea, Manager Comunicare Electrogrup.
„EduPractic” 2013 a fost organizat cu sprijinul Electrogrup. Costurile întregului program au fost de 35.000 de lei, dintre care 22.500 de lei au fost oferiți ca și sponsorizare de către Electrogrup, iar restul costurilor au fost acoperite de către EnergoBit Group, Modern Bau, ACI Cluj, Colegiul Tehnic Energetic şi Fundaţia Danis.
La 20 de ani, independenți financiar
Proiectul „EduPractic” este unul de impact pentru tinerii care dovedesc că la nici 20 de ani sunt responsabili, față de ei înșiși și familiile lor, și o mare parte sunt deja independenți financiar. Astfel, prima generație de elevi a proiectului „EduPractic”, participanți la ediția din 2012, dovedește interes față de meseria în care s-a pregătit în liceu și multă responsabilitate. Tinerii își continuă studiile, la facultate, în domeniul în care au câștigat prima lor experiență de muncă prin proiectul Fundației Danis și cei mai mulți au deja o slujbă ce le asigură un venit stabil.
În 2012, la prima ediție a proiectului, 12 elevi de la Colegiul Tehnic Energetic au lucrat timp de o lună în firme din domeniul energetic, după ce au absolvit un curs de pregătire pentru piața muncii. Vara aceasta, 11 dintre ei au trecut cu bine de examenul de bacalaureat și de la începutul lui octombrie sunt studenți la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la specializări legate de ingineria electrică. De asemenea, jumătate dintre ei lucrează – cei mai mulți în domeniul energetic – ca să se întrețină la facultate, dar și ca să își ajute familiile. Din informațiile primite de la școală, și cei șase elevii de la Colegiul „Anghel Saligny”, din prima generație a proiectului, au același traseu, fie sunt studenți, fie lucrează – unii chiar la firmele în care și-au făcut experiență de muncă prin „EduPractic”.
Meseriași mai bun, angajați pregătiți și responsabili
„Sunt student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, secția Inginerie Electrică, specializarea Electrotehnică. Țin să vă mulțumesc din suflet pentru ajutorul acordat din timpul pregătirii pentru piața muncii, deoarece acesta m-a ajutat să ajung unde sunt”, le-a spus Ciprian, unul din elevii participanți la prima ediție a proiectului „EduPractic”, organizatorilor.
„Ne dorim să sprijinim mai mulţi elevi, serioşi şi motivaţi să se dezvolte, să implicăm mai multe colegii tehnice din Cluj-Napoca şi să avem sprijinul mai multor firme locale. Cei 57 de elevi sprijiniţi în 2012 și în 2013 ne-au dat încrederea că programul poate să ajute elevii să devină meseriași mai buni, angajați pregătiți și responsabili”, crede Cordelia Bădescu, director executiv, Fundația Danis.