Soluție propusă de un om de afaceri: Etnicii români de la granițe ar putea acoperi deficitul de personal calificat
În momentul de faţă este nevoie de 3-4 luni pentru obținerea dreptului de muncă pentru un străin iar reducerea birocrației ar putea fi rezolvată printr-o lege dată de guvern.
Pe de altă parte, şi aceşti români de dincolo de frontiere şi-ar dori să muncească în orașele de graniță, pentru că salariile sunt duble faţă de cât câştigă în țările lor: 500-700 de euro în România faţă de 200 de euro la ei, li se poate asigura o locuinţă sau li se dau bani pentru plata chiriei. Cristescu spune că ei pot munci 5 zile în România iar la sfârşit de săptămână pot pleca acasă, în cazul celor din Serbia şi Ungaria, întrucât distanţa este foarte mică.
Potrivit omului de afaceri, deficit de personal calificat există în toate sectoarele de activitate, de la bucătari în sectorul hotelier până la zidari, instalatori sau fierari în construcţii.
„Nu există companie din România care să nu aibă probleme cu forța de muncă. Având creștere economică, este nevoie de mai mulți angajați, că nu poți face producție mai mare fără mai mulți angajați și dacă ai de unde să-i iei. Faptul că firmele își fură angajații una de la alta nu rezolvă mare lucru. O soluție este să aduci oameni din alte țări, ori trebuie redus numărului de ajutoare sociale, astfel ca lumea de la țară să dorească să muncească. Nu mai găsești oameni să culeagă fructele, dacă ai o plantație de afine sau altceva. Pentru un bucătar, umbli câteva săptămâni pentru formalități. Moldovenii, dacă nu au cetățenie română, nu pot lucra la noi. Cei de o anumită vârstă au alte probleme cu cetățenia. Dreptul de muncă trebuie dat mult mai ușor. Oricine știe limba română și nu are probleme cu cazierul, într-o săptămână, trebuie să obțină dreptul al muncă”, a declarat Marius Cristescu pentru cotidianul.ro.