Specialistii Cariere: Cum iti dai seama ca un job este potrivit valorilor tale
In coaching ele sunt extrem de importante, deoarece fara identificarea adevaratelor valori care stau in spatele unui obiectiv, acesta este lipsit de sens si, in timp, va fi ori abandonat, ori atins cu sacrificii si compromisuri; finalitatea fiind un obiectiv atins care nu ne mai aduce nicio satisfactie.
Exista mai multe metode prin care un coach poate sa ii ofere suport coachee-ului pentru a-si identifica propriile valori.
O prima metoda se refera la faptul ca, fiecare dintre noi ne indreptam ‘inspre’ ceea ce ne dorim si ne miscam ‘dinspre’ ceea ce ne provoaca discomfort. De aceea cele mai potrivite intrebari sunt in acest caz:
Numeste trei valori care sunt importante pentru tine si spre care se indreapta eforturile tale acum (exemplu: libertatea personala, echilibru, stabilitate etc.)
Numeste trei stari afective pe care doresti sa le eviti (de exemplu respingerea, teama, jena etc.)
Ce valori si ce stari afective ar fi necesare pentru a deveni cea mai buna versiune a ta (exemplu: perseverenta, disciplina, bucurie etc.)
O alta metoda este cea prin care, aducand la suprafata intamplari din trecut, coachee-ul isi poate identifica propriile valori:
1. dentifica trei persoane care au avut un impact major asupra ta si ce valoare a fiecaruia te-a impresionat cel mai mult.
2. Identifica trei resurse (carti, citate, filme, melodii etc.) care te-au influentat. Ce inteles ai luat din fiecare? Ce valoare te-a impresionat?
3. Identifica 3 – 5 experiente fundamentale din viata ta si ce valori au stat la baza deciziilor de atunci.
Odata identificate aceste valori, este absolut necesar ca ele sa fie in deplina armonie cu cele ale angajatorului. In caz contrar, mai devreme sau mai tarziu, coachee-ul va incepe sa aiba performante slabe si, intr-un final, chiar poate parasi compania. Atitudinea companiei fata de diversitatea umana, fata de familie, de instruirea continua si chiar fata de evolutia personala a propriilor angajati isi pune amprenta foarte mult in traiectoria unui angajat. Si asta pentru ca, pana la urma, parintele, sau sotul, sau fiul , sau pasionatul de ciclism, de exemplu, este cel care vine la serviciu, nu neparat un simplu manager de echipa, sau contabil, sau orice alt angajat. Suntem ceea ce suntem, cu valorile noastre si asa ne manifestam 24 de ore din 24. Daca incercam altcumva, se numeste compromis, si ne va afecta atat viata personala, cat si performantele profesionale.