Statul în pat, ultima frontieră: 16.000 de euro ca să faci 2 luni numai asta – Care e scopul
Pentru oamenii de ştiinţă de la Institute for Space Medicine and Physiology (Medes), din apropiere de Toulouse, Franţa, acest job are un scop extrem de serios.
Ei vor alege 24 de candidaţi – bărbaţi între 20 şi 45 de ani, atletici, care nu fumează, nu au alergii şi indicele de masă corporală între 22 şi 27 – care vor trece prin nişte teste cu două săptămâni înainte şi după cele două luni petrecute în pat fără să facă nimic.
"Scopul experimentului este sa reproducem condiţiile de pe Staţia Spaţială Internaţională", explică doctorul Arnaud Beck, care coordonează studiul, informează The Guardian.
Ideea e că fiecare astronaut trimis în spaţiu trebuie să se obişnuiască cu microgravitatea, care poate avea diverse efecte asupra corpului uman. În 2015, cei de la Test Tube au făcut o simulare şi au arătat că ritmul cardiac şi presiunea sangelui cresc, apar simptome precum greaţa, dureri de cap, ameţeli, nas infundat. Şi altele.
"În primele două săptămâni vom face nişte teste şi măsurători pe voluntari. Apoi, aceştia vor sta 60 de zile numai în pat, cu capul uşor înclinat, la mai puţin de 6 grade", explică doctorul ce coordonează proiectul.
Totul se face în numele ştiinţei, dar acest job va fi mai dificil decât pare la prima vedere. Asta pentru că voluntarii trebuie să mănânce, să se spele şi să facă alte lucruri în timp ce se află trântiţi în pat. "Regula este să nu se dea jos şi aibă cel puţin un umăr în contact permanent cu patul sau cu cadrul acestuia", explică coordonatorul proiectului.
După cele două luni petrecute în acestă stare care devine inconfortabilă după scurt timp, voluntarii vor petrece următoarele două săptămâni pentru a se "recupera" şi vor fi testaţi pentru a vedea consecinţele lipsei de activitate aproape în totalitate şi a faptului că nu mai pui piciorul pe sol o perioadă îndelungată.
Scopul este găsirea unor soluţii pentru a combate efectele neplăcute ale călătoriilor în spaţiu, descrise de doctorul Beck: "în anumite condiţii, sistemul cardiovascular e afectat şi nu mai e capabil să facă acelaşi efort ca înainte. De asemenea, e posibil ca rtimul cardiac să scadă, la fel ca şi masa musculară, respectiv densitatea osoasă. Mai mult, le va fi greu să stea drepţi".
Cei care cred că sunt în stare să facă din statul în pat ultima frontieră, pot aplica la acest job pe site-ul institutului francez de medicină pentru astronauţi.