Studiu: Costul mediu per angajat a crescut cu 74% în domeniul agricol
În ultimii ani, tot mai mulți lucrători din domeniul agricol au migrat în alte țări, pentru a obține venituri mai mari, după cum relevă o analiză realizată de KeysFin. Numai anul trecut forța de muncă din acest domeniu a scăzut cu 7,4% în raport cu 2017, ajungând la 121.400 de angajați.
Potrivit aceleiași analize, lipsa forței de muncă, dar și deciziile de majorare a salariului minim au condus la creșterea costului mediu per angajat cu 74%, în ultimii 5 ani. Majorarea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii.
În ciuda creșterii remunerației, în 2018, peste 9.700 de companii agricole (aproape 42% din total) nu au avut nici măcar un angajat.
Harta agriculturii românești
Potrivit datelor KeysFin, în 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total). Companiile înregistrate în Capitală au avut venituri de 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%).
Cele cinci județe au generat împreună o cifră de afaceri de 13,3 miliarde lei anul trecut, ceea ce reprezintă 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol.
2018 a fost un an de excepție, în care producția agricolă a României a atins maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb. În 2019, statisticile arată o scădere față de anul precedent.