Studiu: Peste 50% dintre angajaţii români lucrează seara, noaptea sau în week-end
52,7% dintre respondenți, care fac parte din populația ocupată, au declarat că au lucrat în perioade atipice ale zilei, precum seara, noaptea, sâmbăta sau duminica, iar 25,8% au precizat că au muncit în schimburi, informează Agerpres.
"Pe categorii, aproape 50% din totalul populației ocupate a declarat că lucrează sâmbăta și 12% lucrează noaptea, dar am menționat că o persoană se poate încadra în mai multe categorii, adică poate lucra atât sâmbăta, cât și noaptea", a subliniat Diana Popa, expert în cadrul Institutului Național de Statistică, care a prezentat rezultatele anchetei realizate pe piața muncii din România.
În ceea ce privește programul obișnuit de lucru, media în ţara noastră este de 39,8 ore pe săptămână. Sub medie sunt cei din agricultură, care lucrează doar 35,6 ore, pe când salariații din industrie, construcții și servicii muncesc mai mult decât media statistică.
"În privința tipologiei programului de lucru al salariaților, aproape 90% dintre respondenți au declarat că au program fix, iar ora de începere și de terminare a programului de lucru este stabilită exclusiv de către angajator, iar salariatul nu are posibilitatea de a varia deloc programul de lucru. Mai puțin de 10% pot avea o variație a programului de lucru", a mai spus reprezentantul INS.
Important de menţionat este că întrebarea pusă de cei de la Institut se referă la ultimele patru săptămâni precedente interviului, astfel că nu este neapărat necesar ca persoanele să efectueze o muncă atipică în mod obișnuit.
Ce spune Codul Muncii despre lucrul de noapte
Studiul nu arată însă şi dacă angajaţii care prestează munca atipică sunt plătiţi ca atare sau dacă le sunt respectate toate drepturile. Aşa că ne-am gândit să vedem ce zice legea.
Astfel, Munca de noapte este reglementată de Codul Muncii, la art. 125:
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puțin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporție de cel puțin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăși o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referință de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariații de noapte a căror activitate se desfășoară în condiții speciale sau deosebite de muncă nu va depăși 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil și numai în situația în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situația prevăzută la alin. (4), angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
La art. 126 sunt prezentate beneficiile angajaţilor care fac ture de noapte. Astfel, aceştia au parte:
a) fie de program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.