Cum pot firmele să acceseze subvențiile pentru angajarea unor persoane din categorii speciale
Guvernul a majorat recent subvenția lunară pentru angajarea persoanelor din categorii speciale de la 900 la 2.250 de lei, bani ce pot fi accesați de orice companie din România. În acest sens, Romanian Software, furnizor de soluții software în domeniul resurselor umane, lansează un serviciu de consultanță, prin care ajută companiile să primească de la stat subvenții lunare de 2.250 lei pentru fiecare salariat care face parte dintr-o categorie specială.
Executivul a majorat recent cuantumul subvenţiilor acordate companiilor din bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată și cu normă întreagă, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET (cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională și sunt înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă) sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, pot primi lunar suma de 2.250 lei, pe o perioadă de douăsprezece luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, cu obligaţia menţinerii angajaților respectivi în funcții cel puţin optsprezece luni.
Potrivit ultimelor date disponibile, rata șomajului la nivel național era la sfârșitul lunii iulie 2018 de 3,50%, numărul total de şomeri fiind de 305.369 persoane, mai mare cu 1.008 față de cel înregistrat la finele lunii anterioare. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 și 49 de ani (84.956 persoane).
Nota Bene
Subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri
Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată:
– șomeri în vârstă de peste 45 de ani
– șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale
– șomeri de lungă durată
– tineri NEET (tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani înregistrați ca șomeri),
primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni, în limita fondurilor alocate cu această destinație.
De aceleași facilități beneficiază și angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată șomeri persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Facilitățile prevăzute mai sus se acordă angajatorilor și în situația în care, în perioada acordării acestora sau în cea în care există obligația legală de menținere a raporturilor de muncă, persoanele beneficiare nu mai au statut de părinte unic susținător al familiei monoparentale sau statut de persoană cu handicap, după caz.
Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii:
– șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială;
– șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială beneficiază lunar, pe perioada angajarii, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei.
Subvenția se acordă angajatorilor pe perioada angajării, de la data încheierii convenției până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, și constă în acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare în cuantumul prevăzut mai sus, în limita fondurilor alocate cu această destinație.
Nu beneficiază de facilitățile prevăzute mai sus:
- a) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute mai sus;
- b) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alți angajatori care au beneficiat de cel puțin una dintre facilitățile prevazute la art. 80 și art. 85 pentru persoanele în situația cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilități au încetat prin demisie sau cu acordul părților, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani;
- c) angajatorii care la data solicitării acordării facilității se află în situația de insolvență, în procedura de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora;
- d) angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap pe locuri de muncă devenite vacante ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu prin acordul părților, la inițiativa angajatorului, pentru motive care nu țin de persoana angajatului ori, după caz, prin eliberare din funcție, în ultimele 12 luni anterioare încadrării în muncă a acestor persoane;
- e) angajatorii care încadrează în muncă șomeri care, la data angajării, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie anticipată parțială.
Promovarea participării pe piața muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială
CONTRACT DE SOLIDARITATE
Tânăr cu risc de marginalizare socială – persoană cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care îndeplinește condițiile prevăzute pentru a fi șomer și care se înregistrează la A.M.O.F.M. București încadrându-se în una dintre următoarele categorii:
– se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem;
– are dizabilități;
– nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea;
– are copii în întreținere;
– a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
– este victimă a traficului de persoane.
Contractul de solidaritate se încheie între A.M.O.F.M. București și tânărul cu risc de marginalizare socială pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puțin de un an, în condițiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani.
Serviciile acordate în mod gratuit de către A.M.O.F.M. București tinerilor cu risc de marginalizare socială în baza contractului de solidaritate:
– informare și consiliere profesională;
– mediere a muncii;
– plasare în muncă la un angajator a cărui ofertă de loc de muncă a fost selectată ca fiind corespunzătoare pregătirii profesionale și altor condiții cuprinse în dosarul întocmit la înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în evidența agenției pentru ocuparea forței de muncă.
SUBVENȚII ÎNCADRARE
Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
SUBVENȚIE MENȚINERE RAPORTURI DE MUNCĂ
Dacă la data expirării perioadei pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul care a fost încadrat și pentru care a beneficiat de subvenții, atunci, angajatorul beneficiază lunar, pentru această persoană, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată din motive neimputabile persoanei.
Convenția se încheie până la data de întâi a lunii următoare lunii în care expiră termenul legal pentru depunerea declaratiei D112 aferentă lunii în care expiră durata contractului de solidaritate și pentru care s-a acordat subvenția de încadrare sau se putea acorda aceasta.
Termenul prevăzut pentru încheierea convenției este termen de decădere din dreptul de a beneficia de subvenții.