Ţara din Europa unde salariile tuturor sunt la vedere, la doar câteva clickuri distanţă
Ei bine, aşa ceva se întâmplă în Norvegia, unde propoziţia "salariul e confidenţial" practic nu se foloseşte.
Acum câteva decenii, salariile tuturor angajaţilor din Norvegia se publicau anual într-o carte ce putea fi găsită în biblioteca publică. În prezent, aceste informaţii sunt disponibile online, la câteva clickuri distanţă.
Trecerea de la print la online a avut loc în 2011 şi a avut un impact pe măsură. "(Consultarea salariilor altora) a devenit o sursă de distracţie pentru mulţi", a spus Tom Slaavi, fost editor la ziarul VG, potrivit BBC.
"La un moment dat, te puteai loga pe site-ul ce conţine baza de date cu câştigurile norvegienilor cu profilul de Facebook şi puteai vedea cât câştigă prietenii de pe reţeaua socială", a completat Tom Slaavi.
El a ţinut să precizeze că transparenţă e crucială pentru locuitorii ţării nordice pentru că ei plătesc un impozit pe venit mare – de 40,2%. Comparativ, media la nivelul Uniunii Europene este de 30,1%.
"Când dai atât de mult la stat trebuie să ştii cum le merge şi altora, dar şi unde se duc banii tăi. Trebuie să putem avea încredere deplină în modul în care sunt colectate şi folosite taxele", a mai spus Tom Slaavi.
El a ţinut să precizeze că acest lucru e mai important decât invidia ce poate fi provocată de faptul că ştii cât câştigă colegul sau vecinul tău.
Oricum, în această ţară, cele mai multe salarii sunt stabilite prin contracte colective, deci fiecare membru al organizaţiei ştie oricum cât câştigă colegii săi, fără să mai fie nevoiţi să caute în baza de date naţională.
Tocmai de aceea diferenţele salariale între femei şi bărbaţi sunt aproape inexistente în Norvegia, spre deosebire de alte ţări, unde aceasta este o problema cronică.
Cu toate că nu sunt neapărat invidioşi pe veniturile altora, acest lucru nu i-a oprit pe mulţi norvegieni să caute în baza de date online cu salarii. La un moment dat a devenit o sursă de distracţie uriaşă, aşa că Tom Staavi şi alţii au făcut lobby pentru că Guvernul să adopte nişte măsuri pentru că să îi oblige pe curioşi să se gândească de două ori înainte de a face astfel de căutări.
Iar lobby-ul lor a dat rezultate. Astfel, din 2014 încoace, cei care vor să consulte baza de date naţională cu salariile trebuie să introducă mai întâi propriul număr naţional de identificare. De asemenea, aceste căutări nu mai sunt anonime, aşa că poţi vedea cine s-a interesat de salariul tău.
Măsurile i-au descurajat într-adevăr pe curioşi. Înainte de impunerea acestor restricţii erau făcute 16,5 milioane de căutări în baza de date cu salarii, iar din 2014 numărul a scăzut la 2 milioane de interogări.