Târgul de Cariere 2016: cine sunt candidații vizați
Perioada ultimilor zece ani a fost caracterizată de dezvoltarea accelerată a câtorva domenii, precum: IT&C, auto&automotive și servicii de tip call-center. Companiile au acordat o atenție tot mai mare retenției prin oferirea de beneficii, pe lângă salariu. Aici se încadrează beneficiile de sănătate, pregătirea profesională, abonamentele la săli de fitness ori piscină, crearea unor spații de recreere la birou sau organizarea unor evenimente de relaxare.
În materie de competențe, eficiența la locul de muncă și capacitatea de a prinde rapid, din mers, sunt așteptările principale de la un angajat în 2016, iar principalele domenii în care se vor face angajări sunt IT, outsourcing, financiar și telecom.
Louisa Olar, Directorul TdC, se așteaptă să conteze mult capacitatea de a învăța într-un ritm accelerat și de a fi flexibil în abordarea situațiilor de la locul de muncă, dar și proactivitatea și dorința continuă de autodezvoltare.
„Candidații vizați sunt cei cu abilități tehnice, economice și cei care cunosc bine limbi străine, de la engleză, franceză, spaniolă, italiană și germană până la unele mai «exotice», precum cele nordice, olandeza, rusa ori ebraica.”
La capitolul beneficii pe care angajatorii sunt dispuși să le ofere în 2016 se remarcă posibilitatea de a lucra de-acasă ori de a converti orele lucrate peste program în zile de concediu, servicii de masaj la birou, locuri de parcare gratuite, abonamente la săli de sport și spații de relaxare.
Târgul de Cariere (TdC) are două ediții anuale: una de primăvară, cealaltă de toamnă, care se suprapun calendarului de recrutări ale companiilor. Vin la târg atât companii mari (ex: Emerson, Bosch, Genpact, E-ON, Vodafone, KFC, Pizza Hut, Kaufland, Sykes, Accenture), cât și firme mai mici. Toate sunt interesate să-și optimizeze timpul de căutare și intervievare și să-şi promoveze brandul.
La edițiile din 2016 ale TdC, companiile vor căuta atât tineri pe care îi pot forma – și pentru care experiența nu este un criteriu eliminatoriu –, cât și persoane cu experiență, pentru posturi de mid-level sau senior. „Avem tot mai multe companii care caută angajați cu experiență. Cele care caută tineri fără experiență apreciază activitatea extracurriculară (internshipuri, stagii de practică, voluntariat), de aceea îi încurajăm pe tineri să se implice în astfel de activități pentru a avea șanse mai mari la angajare”, spune reprezentantul organizatorilor, Louisa Olar.
În funcție de industrie și cererea de pe piață, salariul oferit unui începător poate să varieze de la minimum pe economie pentru un tânăr care nu a absolvit încă facultatea sau care se află la primul job până la salariul mediu pe economie sau chiar mult mai mult. Totul depinde de implicarea candidaților și plusvaloarea pe care sunt dispuși să o aducă în companie. „Perseverența și implicarea îi pot ajuta pe unii dintre ei să obțină majorări de salarii după mai puțin de trei luni.”, comentează reprezentantul TdC.
Din experiența edițiilor precedente, organizatorii spun că tinerii „au învățat să negocieze cu recrutorii în așa fel încât solicitările lor să fie cât mai aproape de oferta companiilor”.
Numărul angajărilor efective diferă, de multe ori, de la un oraș la altul. „Recordul” de până acum a fost de peste 100 de angajări per ediție de târg și a fost înregistrat de o companie din sectorul de retail. Anul acesta, TdC se așteaptă la o diversitate a domeniilor de activitate ale companiilor prezente și a numărului de oportunități de dezvoltare profesională. „Multe dintre companii participă în două, trei sau în mai multe orașe la Târgul de Cariere. În total, așteptăm anul acesta peste 200 de companii la standurile evenimentelor noastre.”
În 2016, organizatorii vor pune accent pe diverse activități conexe expoziției de standuri, de la inițiative care țin de crearea unui confort mai mare pentru candidați, până la seminarii specializate livrate de companii. La acestea se vor adăuga competiții în IT și expoziții de tehnologie.
Va fi 2016 un an prielnic pentru piața muncii? „Credem că va fi un an bun pentru recrutare. […] Angajări masive se anunță în outsourcing, IT, telecom, agricultură – dezvoltarea de proiecte agricole, dar și în sectorul construcțiilor civile și industriale – de la spații de fabrici la clădiri de birouri sau proiecte rezidențiale pentru publicul larg.”
În continuare, subiectul relocării se va regăsi puternic pe piața forței de muncă. Majoritatea solicitărilor vin din Capitală, unde companiile sunt în căutare de specialiști în telecomunicații, IT, comerț sau bănci și sunt pregătite, în funcție de experiența și dificultatea postului, să „ispitească” potențialii candidați cu pachete generoase de relocare, acestea incluzând acoperirea costurilor de chirie pe o anumită perioadă de timp, suportarea costurilor de transport logistic dintr-un oraș într-altul (chirie, mobilă, electrocasnice etc.) sau oferirea unei maşini de serviciu care se poate utiliza și în scopuri personale. În mai multe orașe din țară se caută oameni dispuși la relocare, mai ales în industria auto, call center, retail, banking și IT, în special în Cluj Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara.
„Sfatul pe care-l oferim candidaţilor tineri, din experienţa celor zece ani, este să se implice în activităţi care i-ar putea ajuta pe viitor, să urmeze stagii de practică, să facă voluntariat (dacă e posibil în domeniul în care doresc să profeseze). Să nu aştepte să termine facultatea pentru a se implica activ în proiecte”, Louisa Olar, Director TdC.