Tatuajele au devenit un must-have pentru cei mai mulți dintre noi. Ce se întâmplă însă când ne căutăm o slujbă?
Standardele noastre culturale se schimbă. Odinioară la modă printre deţinuţi, marinari şi circari, tatuajele au devenit un must-have pentru cei mai mulți dintre noi. Ce se întâmplă însă când ne căutăm o slujbă? Mi-a atras atenția un anunț de recrutare al unei firme de audit și consultanță, afișat în trenul metroului. O imagine a unui tânăr cu cămașă, cravată și tatuaj. Ce a vrut să spună „poetul” cu acest mesaj? Au apus vremurile scorțoase ale tiparelor de imagine de la angajare? Punem mai mult accent pe ceea ce știe să facă omul și mai puțin pe cum arată?
Un studiu (de peste Ocean) arată că tatuajele nu mai afectează procesul de angajare. Studiul aparține unor profesori de la Universitatea din Miami, care au chestionat 2.064 de persoane în 50 de state americane. Au cerut fiecărei persoane date despre tatuaje, câștiguri și statutul de angajare. Concluzia a fost că tatuajele nu joacă un rol în procesul de angajare. Mai mult, în rândul bărbaților, a avea unul sau mai multe tatuaje este asociată cu o ușoară, dar semnificativă, creștere de 7,3% a șanselor la angajare. În cazul femeilor, a avea unul sau mai multe tatuaje nu a influențat în niciun fel procesul de angajare, potrivit realizatorilor studiului. Articolul despre studiu il puteti citi integral aici.
Și dacă tot ne plac studiile, oare percepțiile publice față de cei care își fac tatuaje s-au schimbat și în România? Dacă o persoană care se angajează în sistemul de audit și consultanță are un tatuaj vizibil există vreo problemă la angajare?
Tatuajele nu mai sunt asociate cu un comportament riscant
„În ultima decadă, tatuajele au crescut mult în popularitate și în România. Pentru mileniali și generația Z, cel puțin, tatuajele nu mai sunt asociate automat cu un comportament riscant, așa cum erau percepute de generațiile anterioare la începutul anilor ’90 și înainte. Dimpotrivă, sunt din ce în ce mai acceptate social.Vorbind concret despre șansele de angajare în România ale unei persoane cu tatuaje vizibile, cred că atitudinea angajatorilor variază încă mult, în funcție de specificul de activitate și de zona geografică. În general, cu cât mai expresiv domeniul, cu atât mai permisiv codul vestimentar și atitudinea față de tatuaje. Cine își mai poate închipui astăzi, bunăoară, un publicitar fără tatuaje? În realitate, însă, judecând chiar și după numărul saloanelor de tatuaje din țară, foarte mulți români sunt tatuați, indiferent de domeniul în care lucrează – și care nu trebuie să fie neapărat unul din avangarda creativă”, declară Andreea Mihnea, HR Director EY Romania și Moldova.
„Nu cred că în România tatuajele vizibile sunt la fel de acceptate cum sunt în Europa de Vest în prezent. Dar lumea în care trăim se transformă rapid și există posibilitatea ca, pe termen lung, astfel de tatuaje să crească în popularitate. În audit, la fel ca în multe alte domenii în care interacțiunea cu publicul presupune o atenție și mai mare la aspecte de stil și vestimentare, nu cred că lucrurile se vor schimba prea curând strict în această chestiune”, adaugă Andreea Mihnea.
Ea spune că media de vârstă a angajaților EY este de 29 de ani. Și sunt mulți colegi care au tatuaje. „Vreau să subliniez că suntem o echipă foarte tânără, în cadrul căreia punem accent pe ambiție, spirit critic, atenție la detalii, dorința de a ne înțelege clienții și curiozitate. Asta căutam și în cadrul campaniilor de recrutare de juniori pe care le derulăm la începutul fiecărui an și asta am vrut să spunem și prin intermediul vizualului campaniei EY Express 2019, care v-a atras atenția la metrou”.
Tatuatul candidat la alegerile prezidențiale ale Cehiei
În 2013, presa titra „Vladimir Franz: compozitorul tatuat, printre favoriți la alegerile prezidențiale din Cehia”. Acesta este un compozitor și pictor ceh și de aproape 30 de ani lector la Facultatea de Teatru din Praga. În 2013, el a candidat la alegerile prezidențiale. A ieșit pe locul al treilea și a obținut funcția de ministru adjunct al Ministerului Culturii, din care a demisionat la scurt timp. Franz are tatuaje pe 90% din suprafața corpului, iar ceea ce unii au crezut că poate fi o barieră în politică, pentru el au fost un atu, având de partea sa în special tinerii.
Vladimir Franz a ieșit pe scena politică la sfârșitul anului 2012, cu 88.000 de semnături publice în favoarea candidaturii sale – mult mai mult decât cele 50.000 cerute de lege. Nu a fost asociat cu vreun partid, a desfășurat o campanie în cea mai mare parte pe o platformă pe care sublinia măsurile anticorupție, importanța educației și statutul moral al națiunii.
sursa foto: facebook
Tatuajele și creșterea șanselor la angajare
Sebastian Radu lucrează în industria de comunicare. E pasionat de aviație, a vrut să devină pilot dar n-a fost să fie. Nu poate să spună dacă tatuajele îi cresc șansele la angajare în industria în care lucrează acum, dar îmi povestește că nu a avut niciodată o remarcă negativă la adresa desenelor de pe corpul său.
Din contră, spune că a fost susținut. „Primul tatuaj făcut la vedere a fost cu bani împrumutați de la șefa mea, pentru că mă hotărâsem pe la prânz ca seara să mă duc să îl fac, la final de program. Pentru a nu mai trece pe acasă să iau bani, și a câștiga timp, m-a ajutat cu banii necesari până a doua zi. Mai sunt multe de spus despre acest subiect, așa că am să mai completez puțin. Acum 12 ani, când mi-am făcut primul tatuaj, a fi tatuat reprezenta încă un subiect tabu. Cu trecerea timpului însă, lucrurile s-au relaxat, am început să evoluăm motiv pentru care am căpătat și curajul de a le face la vedere și de a mă mândri cu ele și afișa aproape în orice context. Tatuajele reprezintă un ice-breaker în multe contexte, cu persoane cu care ai fi surprins că sunt încântate. Chiar și mama, care la primele 2 tatuaje a fost ‹șocată› de alegerea făcută – de ‹a mă însemna pe viață› , ca să o citez, atunci când mi-am tatuat toată mâna a fost cumva fascinată de lucrare și a început să privească și să privească acest lucru așa cum este: o artă vie”.
Tatuajele nu doar că nu mai sunt un obstacol la angajare în unele domenii, dar au devenit chiar un instrument de atragere a noilor angajați. Anul trecut, pentru a-și stimula și atrage salariații, o companie de comunicare din România a decis să deschidă temporar un salon in-house pentru a oferi viitorilor angajați posibilitatea de a se tatua ca beneficiu.
De câțiva ani, Poliţia Română anunţă pe Facebook că poliţiştii pot avea tatuaje, dar ascunse complet sub uniformă. Nu pot candida sau mai bine zis nu au nicio șansă să reușească dacă nu cunosc gramatica limbii române. Dar asta e o altă discuție.