Tele-munca și regulile impuse prin lege
Potrivit proiectului de lege, un salariat va putea munci și la distanţă de locul de muncă al angajatorului, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează Executivul.
În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul argumentează că partenerii sociali consultați deja au opinat că teleworkingul va fi pentru companii un mijloc de a-și moderniza organizarea muncii, iar pentru salariați, un mijloc de a-și reconcilia munca și viața socială.
Mai exact, angajatorul va avea cheltuieli mai mici cu chirile, utilitățile, consumul de carburant, precum și parcul auto. „În ceea ce îl privește pe salariat, avantajele constau în eliminarea costurilor de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, precum și libertatea alegerii locului de muncă și valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătățirii echilibrului între viața profesională și cea personală”, se mai arată în expunerea actului normativ.
Ce spune Art.4
(1) Activitatea de tele-muncă se prevede în contractul individual de muncă, cu ocazia încheierii acestuia pentru personalul nou angajat, sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent, în condițiile prevăzute la art.2 din prezenta lege.
(2) Refuzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii în regim de tele-muncă nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia.
Ce trebuie stipulat în contractul de tele-muncă
- perioada și/sau zilele în care se prestează activitatea de tele-muncă de către tele-salariat;
- locul/locurile desfășurării activității de tele-muncă, convenit/e de părți;
- intervalul orar în care se desfășoară activitatea de tele-muncă și în cadrul căruia angajatorul poate verifica activitatea tele-salariatului şi modalitatea concretă în care se va face controlul;
- modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de tele-salariat;
- responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de tele-muncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă;
- Angajatorul are obligația de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de tele-muncă a materialelor pe care tele-salariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;
- obligația angajatorului de a informa tele-sariatul cu privire la dispoziţiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi/sau regulamentul intern, în materia protecţiei datelor cu caracter personal, precum și obligația tele-salariatului de a respecta aceste prevederi;
- măsurile pentru ca tele-salariatul să nu fie izolat de restul angajaților și care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat.
Noua lege prevede, de asemenea, că tele-salariatul nu poate efectua ore suplimentare în acest tip de contract de muncă.
Și ca orice lege prevede și sancțiuni care pot ajunge până la 10.000 lei pentru fiecare salariat.
După introducerea acestui contract, au existat speculaţii conform cărora ar fi reglementat şi videochat-ul ca activitate legală.
„Îmi pare rău ca stric distracția multora, dar prin tele-munca nu se reglementează videochat-ul care rămâne tot in afara legii. Cei care utilizează mijloace electronice, cum ar fi programatorii, pot lucra de acasa. Poate unii o făceau deja, dar contractul lor de munca abia acum devine legal. Cu certitudine, scutești doua ore de trafic, zilnic, și îți poți dedica mai mult timp familiei. Angajatorul e și el avantajat, fiindca scutește bani de chirie pentru sediu, utilități etc” a declarat ministrul Muncii.