Topul celor mai bine plătite meserii din România: Domeniile în care salariul mediu net depăşeşte 4.000 de lei
INS a publicat marţi statistica referitoare la câştigul salarial mediu net aferent lunii aprilie, care a ajuns la nivel de ţară la 2.366 lei, în creștere cu 1% față de martie, respectiv cu 24 de lei. De asemenea, în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta a crescut cu 13,4%.
Însă unde se câştigă cel mai bine?
Revista CARIERE a consultat datele INS şi a realizat un clasament al domeniilor în care câştigul salarial mediu net a fost în luna aprilie mai mare de 4.000 de lei.
- 1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice: 5.968 de lei
- 2. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului: 5.096 de lei
- 3. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii: 4.724 de lei
- 4. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: 4.625 de lei
- 5. Activităţi de servicii anexe extracţiei: 4.595 de lei
- 6. Transporturi aeriene: 4.545 de lei
- 7. Activităţi de editare (informaţii şi comunicaţii): 4.196 de lei
- 8. Fabricarea produselor din tutun: 4.181 de lei
ATENŢIE! E voba de o medie, deci salariile individuale pot fi mai mari sau mici, în funcţie de diverşi factori, aşa că acest clasament ar trebui văzut mai mult ca o imagine de asamblu asupra industriilor în care se câştigă bine.
INS mai notează că în luna aprilie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).
De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).