Tot ce trebuie să știi înainte de a cere o mărire de salariu
Cererea unei măriri de salariu poate fi intimidantă. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă abordați șeful cu încredere și profesionalism.
Cererea unei măriri de salariu poate fi cea mai bună modalitate de a obține compensația pe care o meritați dacă sarcinile dvs. s-au schimbat semnificativ sau dacă performanța dvs. merită un impuls. Creșterile salariale standard variază de la 3% (medie) la 5% (excepțional). Cererea unei creșteri de 10% până la 20%, în funcție de motiv, este o modalitate de deschidere a negocierilor.
Solicitați o mărire de salariu la momentul potrivit – nu, de exemplu, atunci când compania a concediat recent oameni din echipă. Dacă compania dvs. nu face creșteri anuale regulate de salariu și nu sunteți pregătit pentru o promovare, cererea poate fi singura modalitate de a obține mărirea pe care știți că o meritați. Ar trebui să înțelegeți că este perfect acceptabil să ceri o mărire de salariu, iar majoritatea managerilor de companii și proprietarilor de afaceri doresc să aibă grijă de angajații lor.
Deși procesul pare intimidant și inconfortabil, nu trebuie să fie, mai ales dacă îți cunoști șeful. Dacă faci cercetări și ești pregătit cu fapte, te vei simți mai încrezător în inițierea conversației.
“Se știe că ideea de a vorbi despre salariu, bani, despre a negocia suma pe care trebuie să o primești poate fi ușor intimidantă, însă are o importanță mare pentru cariera ta. Odată inițiată discuția, vei reuși să îi arăți angajatorului că ești deschis/ă la opțiuni, că poate exista dorință de creștere, de învățare, că ești un om corect și onest și te interesează ca totul să decurgă în condiții bune de ambele părți. Ce trebuie, concret, să faci pentru a obține un salariu mai bun? 1. Să-ți cunoști foarte bine atuurile – ce știi să faci la nivel de excelență, care e valoarea pe care o aduci companiei prin intermediul jobului tău, care sunt planurile tale de dezvoltare viitoare, ce realizări ai avut până la acel moment. 2. Să faci o cercetare de piață ca să vezi nivelul poziției și cu cât plătesc alte companii. 3. Să te pregătești pentru o discuție care poate atinge și zone mai delicate în cazul în care există situații din trecut care ar putea avea impact în viitorul tău în companie. 4. Să te pregătești pentru un refuz și pentru luarea unei decizii în acest caz”, recomandă specialistul în resurse umane Corina Neagu.
De ce vreți o mărire de salariu?
Aceasta este întrebarea critică la care trebuie să răspundeți. Enumerați toate motivele pentru care doriți o mărire de salariu înainte de a continua cu cererea dvs. Nu cereți un salariu mai mare pentru că v-a crescut chiria sau sunteți frustrat pentru că partenerul dvs. nu muncește la fel de mult dar are o leafă mai mare. Atunci când vă faceți cererea, motivele voastre ar trebui să se bazeze pe performanță și pe valoarea pe care o aduceți echipei și organizației.
Cât ar trebui să cereți?
Creșterea medie a salariilor este de 3%. O creștere bună a salariului variază de la 4,5% la 5% și orice altceva decât atât este considerat excepțional. În funcție de motivele pe care le invocați pentru o creștere de salariu și de perioada de timp care a trecut de la ultima creștere, puteți solicita o creștere între 10% și 20%. Cu toate acestea, cu cât procentul pe care îl solicitați este mai mare, cu atât motivele dvs. ar trebui să fie mai bune. De exemplu, dacă ați acceptat o poziție cu puțină deplasare și acum sunteți pe drum mai mult de jumătate din timp, a cere 20% nu este nerezonabil, deoarece îndatoririle dvs. s-au schimbat semnificativ.
Însă, dacă solicitați o creștere de salariu pentru că a trecut mai mult de un an de la ultima dvs. mărire și ați continuat să vă îndepliniți îndatoririle obișnuite, începeți cu un procent mai rezonabil. Meritați o mărire de salariu, dar trebuie să vă temperați cererea cu realitatea contribuțiilor.
Când este momentul potrivit pentru a cere o mărire de salariu?
Unii experți în domeniu spun că nu există niciodată momentul perfect pentru a cere o mărire de salariu, dar nu este chiar așa. Nu cereți o mărire de salariu într-un moment delicat, cum ar fi dacă compania dvs. a concediat oameni, departamentul dvs. a avut cifre scăzute sau șeful dvs. se confruntă cu o situație personală dificilă.
Luați în considerare practicile actuale de creștere a salariilor ale companiei dvs. Dacă în mod obișnuit acordă măriri în prima zi a anului, adresați-vă șeful în noiembrie sau decembrie. În acest fel, le veți oferi oportunitatea de a lua în considerare cererea dvs. și de a se consulta cu șefii lor, în loc să le cereți, de exemplu, să-și schimbe decizia după ce ați aflat creșterea ratei dvs. bancare.
Dacă nu există o practică standard pentru măriri, încearcați să faceți cererea într-un moment „bun”, cum ar fi atunci când știți că șeful dvs. este mulțumit de munca voastră sau într-un trimestru de succes.
Cum să-i cereți șefului o mărire de salariu
Acordați-vă timp să vă pregătiți pentru conversație și acordați-i timp managerului să ia în considerare cererea voastră.
Programați-v o întâlnire cu șeful dvs. în avans, în loc să-i bateți la ușă și să-i dați pur și simplu cererea; asta arată că suntețiatent la timpul lor. Dacă șeful vostru este ocupat într-o anumită zi a săptămânii, ștergeți acea zi de pe listă.
Odată ce ați programat întâlnirea, tratați-vă pregătirea ca pe un raport de cercetare universitar: găsiți informații credibile și acoperiți următoarele puncte în negocierea dvs. salarială.
Cel mai bun mod de a cere o mărire de salariu este să faceți cercetări și să vă cunoașteți valoarea, apoi să vă abordezi șeful într-un mod profesionist. Iată câteva sfaturi despre cum să cereți mărirea cu succes.
Sfaturi pentru a cere o mărire de salariu
- Enumerați realizările voastre din ultimele șase luni ale anului trecut și timpul petrecut în companie.
Descrieți modul în care realizările dvs. au avut un impact pozitiv asupra departamentului și companiei dvs. și furnizați numere și statistici specifice, dacă este posibil. De exemplu, ați putea spune: „În ultimul an, am generat 5.000 de clienți potențiali pentru companie, ceea ce reprezintă o creștere cu 8% față de anul precedent. Vânzările rezultate au fost egale cu 58.000 de dolari în afaceri noi.”
Este greu pentru orice manager să refuze o solicitare atunci când i se prezintă astfel de numere. Cu cât datele pe care le furnizați sunt mai puternice, cu atât veți face un caz mai mare pentru o mărire de salariu binemeritată.
Arătând munca pe care ați făcut-o pentru companie și eforturile pe care le-ați depus pentru a o ajuta, demonstrează, de asemenea, că sunteți un angajat loial. Angajații fideli câștigă încredere de la angajatori, ceea ce vă va ajuta cazul.
- Aflați cum arată un salariu competitiv pentru postul dvs.
Aflați cum se compară salariul dvs. actual cu pozițiile similare din altă parte. LinkedIn este o resursă excelentă și pentru asta. Puteți fie să revizuiți postările de locuri de muncă de pe site, fie să utilizați intervalele de salariu medii ale LinkedIn, afișate în postările de locuri de muncă. Luați în considerare industria în care vă aflați, dimensiunea angajatorului și beneficiile dvs. Unele companii pur și simplu nu plătesc bine, motiv pentru care cel mai bine este să consultați experți în angajare atunci când este posibil. Dacă aveți legături cu recrutori locali și manageri de angajare (poate pe LinkedIn), întrebați-i dacă s-ar uita la CV-ul dvs. pentru a vă oferi un obiectiv salarial realist pentru poziția și experiența dvs.
- Spuneți-i șefului ce planuri de viitor aveți
Țineți minte că șefului dvs. nu îi pasă de plățile voastre bancare sau de vacanța în care vreți să plecați, dar nu vă permiți. Șefului dvs îi pasă de ceea ce puteți face pentru companii și de acum înainte. Ai explicat deja ce ai făcut pentru companie, dar spuneți-i și ce planuri de viitorț aveți. Prezentați-le obiectivele dvs., modul în care compania va benefia și cum le veți realiza.
- Fiți încrezător!
Fiți încrezător când cereți o mărire de salariu. Da, este intimidant, dar aveți dovezi care să susțină: motivele pe care le-ați identificat pentru cererea dvs. și cercetarea pe care ați făcut-o cu privire la intervale de salarii comparabile. Fiți pregătit pentru unele respingeri și luați în calcul că răspunsul ar putea fi nu. Dacă vi se acordă mărirea, fiți pregătit să continuați să lucrați din greu (sau mai mult). Știați că ar trebui să obțineți o mărire de salariu; acum aratăți-i șefului că ați meritat-o.
După cerere
Este puțin probabil ca șeful tău să spună da în timpul primei întâlniri. În cele mai multe cazuri, ei vă vor cere timp pentru a discuta cererea dvs. cu alți factori de decizie și vor reveni. Este oportun să se ceară un interval de timp pentru când se va lua o decizie. De exemplu, ați putea întreba: „Este în regulă dacă revin la dvs. peste două săptămâni?”.
Apoi, fii pregătit pentru un răspuns negative. Acesta s-ar putea baza pe factori despre care nu știți nimic sau asupra cărora nu aveți control. Dacă se întâmplă acest lucru, întrebați ce puteți face pentru a fi luat în considerare pentru o creștere a salariului în viitor. Un șef bun vă va oferi motivele respingerii și vă va spune cum vă puteți îmbunătăți șansele de compensare mai bună în viitor.
Dacă nu sunteți mulțumit de motivele pentru care o mărire de salariu nu este fezabilă sau de calea propusă pentru a primi mai multe compensații, este timpul să vă evaluați traseul în carieră și dorința de a rămâne în companie sau în firmă. Între timp, rămâneți pozitiv.
Dacă primiți un da, mențineți-vă profesionalismul. Exprimați-vă recunoștința și continuați treaba bună. De asemenea, este important să mențineți relații bune cu colegii. Dacă vă lăudați în fața altora cu creșterea de salariu, șefu va regreta că v-a ajutat și vei crea fricțiuni în cadrul echipei tale.
Solicitarea unei creșteri de salariu poate fi stresantă și inconfortabilă, dar nu ai nimic de pierdut încercând, scriu cei de la businessnewsdaily.com.
Photo by Alexander Mils on Unsplash