Transferul contribuțiilor – rămân la noi sau la ei?
Aproximativ șapte din zece (68%) angajatori români au majorat salariile brute ale angajaților pe contractele de muncă pentru a acoperi transferul de contribuții de la angajator la angajat, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii HR, Adecco România. Tendința pare să se mențină și în 2019.
21% dintre angajatori au optat pentru varianta menținerii salariilor brute la nivelul din 2017 și au acordat indemnizații sau bonusuri de compensare, astfel încât veniturile nete ale angajaților să nu scadă.
„Nevoia de a reține și de a motiva angajații, dar și problemele generate de birocrația excesivă, îi determină pe tot mai mulți angajatori să renunțe la indemnizațiile de compensare în 2019. Anul viitor, 20% dintre angajatorii care nu au efectuat încă transferul contribuțiilor pe contractele de muncă în 2018, susțin că vor face acest lucru, conform rezultatelor sondajului”, declară Florin Godean, Country Manager, Adecco România.
Context OUG 79/2017 privind transferul contribuțiilor
Guvernul României a adoptat un set de modificări fiscale cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018, prin care contribuțiile sociale au trecut din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, iar cotele obligatorii cumulate au scăzut de la 39,25% la 37,25%. De asemenea, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%.
Noile prevederi legislative au fost reglementate prin OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Ordonanța se află încă în Parlament, o formă finală a legii nefind adoptată până în prezent. Pentru a menține același nivel net al salariilor angajaților, ca urmare a transferului de contribuții de la 1 ianuarie 2018, angajatorii ar fi trebuit să majoreze salariile brute ale angajaților cu circa 20%.