Trucuri in cariera pentru angajatii cu vechime sau Teaching Old Dogs New Tricks!
Incepand cu anul 1992, cei cu varste de 50 de ani si peste au o rata de 1/5 pana la 1/4 a somajului. Acest lucru inseamna ca 3,5 de milioane de britanici, cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, raman fara loc de munca.
Pana la marea reducere de posturi ce a avut loc la sfarsitul anilor ’80, majoritatea angajatilor se pensionau la 60 sau 65 de ani. Pensionarea a fost anticipata si previzionata, data coincizand adesea cu sfarsitul politelor de viata si de economii.
Excedenta locurilor de munca a schimbat in mod dramatic stilul de lucru. Charles F. Kalmbach, Presedintele DBM, a spus: “Cei care au peste 50 de ani sunt nevoiti acum sa se pensioneze mai devreme si, in timp ce asteapta o pensie, acesti oameni se simt cu zece ani mai tineri din punct de vedere social si psihologic decat varsta la care sunt nevoiti sa se retraga din activitate”.
DBM a consiliat mii de indivizi care lucrau in diverse organizatii, aflati in aceasta situatie, din toata lumea. Charles continua: “La pensionare, avem o multime de optiuni la dispozitie. Multi executivi s-au rezumat pe durata vietii de lucru numai la pozitii pe niveluri similare, putini s-au orientat catre niveluri mai inalte”.
Rezultatele studiului global efectuat de DBM, Alegerile in cariera pentru angajatii tineri si cei mai in varsta, arata ca angajatii mai in varsta de astazi incearca sa sparga tiparele, in momentul deciziei unui nou pas in cariera, alegand sa se “recupleze” decat sa se “retraga”. Angajatii mai in varsta care doresc sa aiba o cariera sunt sfatuiti sa adopte urmatoarele strategii:
1. Fiti rabdatori! Pentru angajatii de peste 50 de ani, dureaza de doua ori mai mult sa-si gaseasca un nou loc de munca, decat pentru cei sub 30 de ani. Trebuie sa realizam ca, pe masura ce inaintam in varsta, prioritatile si preferintele se schimba, ceea ce poate face ca decizia unei noi cariere sa fie mai complexa, deci mai consumatoare de timp. Multi angajati maturi (Mature Worker) au realizat deja multe succese in cariera si sunt mai stabili din punct de vedere financiar. Ei prefera acum sa faca ceva diferit, ca de exemplu lucrul in part-time, fara profit sau munca in folosul comunitatii.
Acceptati ca procesul dv. de cautare si de decizie poate fi mai lung si utilizati timpul in favoarea dv. prin explorarea tuturor posibilitatilor!
2. Fiti creativi! Fiti increzatori in forta si expertiza dv., in abilitatile dv. variate si fiti deschisi la diferitele oportunitati ce apar. Numai 31% dintre angajatii maturi au optat pentru slujbe full-time viitoare. Mult mai multi prefera pozitiile flexibile (consilier, mentor, coach si auto-angajator), ce corespund mai bine noilor schimbari din stilul lor de viata.
3. Aveti in vedere schimbarea functiei sau a industriei. Unul din doi participanti la studiu, din aceasta categorie de varsta, au schimbat industria sau functia atunci cand au cautat noi slujbe. Identificati abilitatile transferabile pe care le aveti si invatati cum sa le “vindeti la pachet” pentru un angajator din alta industrie. Nu va limitati singuri – oamenii de toate varstele isi gestioneaza cu succes transferul abilitatilor.
4. Dezvoltati-va abilitatile de networking! Mai mult de jumatate (51%) dintre angajatii maturi, ca si 36% din Generatia X (Generation Xers) au citat networking-ul ca sursa de gasire a unui loc de munca. Prin comparatie, numai 3%, in medie, dintre toti angajatii isi gasesc noi job-uri de pe Internet. In ciuda dezvoltarii tehnologiei si a paginilor de web, intalnirile fata in fata sunt cele mai utilizate, in special la cei mai inaintati in varsta.
5. Mentineti asteptarile salariale sub control. Mature Workers au o probabilitate de 50% de a se astepta la o reducere a salariului, in viitor. Cu cat inaintam in varsta, nivelul salarial scade in mod gradat. Acest lucru este bazat atat pe alegerile facute in cariera, cat si pe impactul avut de piata fortei de munca. Maximizati-va oportunitatile salariale cat mai devreme posibil in cariera dv.!
In mod ironic, demografia pare ca lucreaza in favoarea angajatilor mai in varsta: rata natalitatii scade dramatic, reducand angajatii care vor intra in piata fortei de munca, astfel ca, in 2010, 25% din populatia lucratoare va fi de peste 50 de ani. Imbatranirea populatiei si migrarea angajatilor obliga companiile sa acorde o atentie mai mare setului de abilitati si relevantei experientei in munca a angajatilor.
Astfel, perspectivele pentru angajatii mai in varsta sunt incurajatoare, cheia fiind focalizarea pe obtinerea angajabilitatii la orice varsta. Ca angajat in permanenta cautare, doresti ca varsta sa nu fie un impediment in procesul de luare a deciziilor. Factorii critici de succes depind de cat de repede dovedesti ca esti potrivit, priceput, entuziast si dedicat pentru oportunitatea creata.
DBM (www.dbm.com) este compania de management al capitalului uman ce furnizeaza servicii de tranzitie companiilor private si publice, non-profit si guvernamentale. Cu aproape 40 de ani de experienta in crearea solutiilor inovative de tranzitie in cariera, DBM ghideaza anual peste 7.000 de organizatii si 250.000 de indivizi prin tranzitia in cariera, cauzata de evenimente semnificative de schimbare sau de dinamica schimbarii angajatilor ce-si pun zilnic amprenta asupra afacerii. DBM consiliaza organizatiile in alinierea fortei lor de munca cu strategiile de afaceri dupa fuzionari, achizitii si restructurari; tranzitia angajatilor pentru imbunatatirea competentei lor si cresterea productivitatii; planificarea proceselor de outplacement si implementarea lor. Consultantii DBM furnizeaza servicii de tranzitie in cariera si coaching pentru clientii individuali ce doresc sa obtina maximum din tranzitia personala in cariera. DBM are 230 de locatii ce pot asista 85 de tari si are parteneriate cu 70% dintre companiile Fortune 500 si 80% dintre companiile Global 500.