Val de concedieri în industria auto germană. Peste două treimi dintre companii vor da oameni afară în 2025 | SONDAJ

Presiunea economică tot mai mare determină multe companii din Germania să ia măsuri dure. Potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță Horváth, 68% dintre producătorii și furnizorii din industria auto germană intenționează să facă disponibilizări în cursul anului 2025.
Veste îngrijorătoare
Este o veste îngrijorătoare, mai ales pentru angajații din sudul Germaniei, acolo unde predomină firmele de inginerie mecanică și auto. Aici, pesimismul legat de viitorul economic este în creștere. O treime dintre firmele participante la sondaj spun că vor reduce numărul de angajați, iar una din cinci se așteaptă ca profitul să scadă.
Pe lângă concedieri, multe companii vor să taie bonusurile sau să amâne creșterile salariale. Unele analizează chiar posibilitatea să mute fabricile în alte țări, unde costurile sunt mai mici. Astfel, 61% dintre firme iau în calcul relocarea producției, ca să poată să rămână competitive.
Alte măsuri analizate includ:
- reducerea programului de lucru (pentru aproape jumătate dintre companii),
- închiderea unor fabrici,
- reducerea numărului de manageri,
- limitarea posibilității de a lucra de acasă.
Companiile spun că principalele zone în care pot economisi bani sunt costurile de producție, cheltuielile cu materiile prime și cele cu personalul administrativ. În sectorul auto, accentul este pus în special pe reducerea costurilor de producție și salariale.
Tăierea costurilor nu este o soluție
Mihai Nirișteanu, consultant la Horváth România, atrage atenția că simpla tăiere a costurilor nu este o soluție pe termen lung. „Succesul durabil nu vine doar din economii, ci și din investiții în inovație și transformare. Asta le recomandăm și clienților noștri”, spune el.
Mai mult, România ar putea fi afectată direct de aceste măsuri, pentru că este o piesă importantă în lanțul de aprovizionare auto european. Multe companii românești produc componente sau oferă servicii pentru industria auto germană, așa că scăderea comenzilor și a investițiilor din Germania poate avea efecte negative și la noi.
Sondajul a fost realizat la finalul primului trimestru din 2025 și a inclus 200 de directori de companii mari din Germania, cu peste 200 de angajați și venituri de cel puțin 200 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: Ce poate învăța un vânzător dintr-un call ratat?
Foto: ID 138894001 ©Fizkes | Dreamstime.com