Veste proastă pentru români. Ce se întâmplă cu cei care vor să se angajeze în Elveția. Reacția UE
Vești proaste pentru românii care vor să plece la lucru în Elveția: autoritățile de la Berna a decis să limiteze accesul muncitorilor ce provin din țara noastră, dar și din Bulgaria. Măsura e una temporară, va fi în vigoare doar un an, iar UE și-a exprimat regretul față de această decizie.Elveția nu este una dintre țările membre ale UE, dar a încheiat totuși unele acorduri bilaterale cu blocul comunitar, iar cel privind libera circulație a persoanelor conține o clauză de salvgardare care îi permite să reintroducă, în mod unilateral, până în 2019 un plafon cu privire la numărul de noi permise de ședere eliberate pentru cetățenii bulgari și români atunci când numărul de noi permise eliberate timp de un an este mai mare cu peste 10% față de media din precedenții trei ani.
În 2016, imigrația netă din România și Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu față de 2016.
Drept urmare, guvernul elvețian a decis miercuri să limiteze la 996 numărul de noi permise de ședere de tip 'B' (durată de ședere între 1 și 5 ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii români și bulgari în următoarele 12 luni, transmite Agerpres.
În replică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că instituția regretă decizia luată de Elveția, mai ales că, per total, tendința de a cere permise de ședere din partea europenilor e în scădere.
Restricțiile sunt impuse la mai puțin de un an după ce Țara Cantoanelor a liberalizat accesul la piața muncii pentru romăni și bugari, la 1 iunie 2016. În prima lună de vară a anului trecut, numărul muncitorilor români şi bulgari din Elveţia cu permis de muncă permanenta crescut cu 996,2,% faţă de acceaşi perioadă din 2015.
PUȚINI ROMĂNI ȘI BULGARI ÎN ELVEȚIA
Datele statistice arată că proporţia cetăţenilor români şi bulgari în rândul populaţiei de naţionalitate străină rezidente în Elveţia este foarte mică.
Oficial, la sfârşitul anului 2014, ea se ridica la 0,56%, însemnând 17.134 de persoane cu statut de şedere permanentă în Elveţia, în creştere cu 12,53% faţă de 15.226 persoane în 2013.
Dintre aceştia, doar un număr de 159 cetăţeni români şi 92 de cetăţeni bulgari au obţinut şi cetăţenie elveţiană în anul 2014.