Vietnamezii ne vor construi autostrăzile
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a semnat un Memorandum de colaborare în domeniile muncii și protecției sociale cu Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor și Afacerilor Sociale din Republica Socialistă Vietnam. Pe teritoriul României lucrează, în prezent, aproximativ 3.000 de cetățeni vietnamezi.
Deficit de un milion de angajaţi pe piaţa forţei de muncă
Memorandumul a fost încheiat în condiţiile în care mediul de afaceri din România reclamă un deficit de un milion de angajaţi pe piaţa forţei de muncă. „Înțelegerea de colaborare dintre cele două state a fost parafată în condițiile în care România traversează o criză acută a forței de muncă, iar Republica Vietnam are o populație de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă” a transmis ministerul printr-un comunicat.
Ministrul Muncii român a dat asigurări că drepturile lucrătorilor extra-comunitari, printre care se numără și cetățenii vietnamezi vor fi aceleași cu ale angajaților români.
Cetățenii vietnamezi lucrează în România în construcții, industrie, agricultură și turism.
Legat de forța de muncă din turism, săptămâna trecută, Grupul de Lucru pe Turism al Coaliției pentru Dezvoltarea României a declarat că nouă versiune a legii turismului, proiect care se află în dezbatere publică, nu rezolvă problemele din industrie. „Ne referim aici atât la lipsa unui număr suficient de mare de personal în acest moment, cât și la calitatea acestuia. Educația în domeniu a avut enorm de mult de suferit în ultimii 20 de ani, inclusiv prin desființarea învățământului liceal tehnologic și lipsa învățământului dual în domeniu. În ultima perioadă s-au făcut multe eforturi din partea mediului de afaceri pe această zonă, dar fără un sprijin real și constant din partea statului rezultatele sunt și vor fi modeste”.
România a simplificat procedura de obținere a avizului de muncă pentru străini
România a simplificat procedura de obținere a avizului de muncă pentru lucrătorii străini ca urmare a accentuării crizei forței de muncă. Astfel, pentru lucrătorii străini permanenți a eliminat necesitatea obținerii atestatului de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației Naționale. De asemenea, s-au reglementat și intrarea, și șederea pentru desfășurarea de activități de cercetare științifică. Noile modificări reglementează și noțiunea de lucrător au pair. Taxele de obținere a avizelor de muncă se înjumătățesc de la 200 euro la 100 euro, respectiv de la 50 euro la 25 euro. De asemenea, salariul de referință se modifică, trecând la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Pentru încadrarea și prelungirea dreptului de muncă pentru lucrătorii înalt calificați va fi nevoie doar de două salarii medii brute, în loc de patru, așa cum prevedea legislația anterior. Legea nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 noiembrie 2018. Legea are ca obiect principal de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.194/2002, dar şi a Ordonanței Guvernului nr. 25/2014, în sensul asigurării transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016, privind condițiile de intrare și de ședere a cetățenilor țărilor terțe, pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și munca au pair.
sursa foto: unsplash