Vreti un job in Grecia? Atentie la firmele-fantoma!
Inca se mai fac angajari
In Atena, se cauta oameni mai ales in sectorul asistentei sociale, al menajului, dar foarte cautate sunt si bonele. In Peloponez, in schimb, este nevoie de muncitori in constructii (desi cererea a scazut dramatic in ultimul an din cauza crizei economice) si agricultura, iar, in insule, sezonul turistic ofera locuri de munca in domeniul serviciilor hoteliere (cameriere, barmani, picoli, chelneri, ajutoare de bucatari, bucatari).
O cale mai putin urmata de romanii cu state vechi din Grecia ori cei vorbitori de limba greaca este aceea a birourilor care se ocupa cu intermedierea locurilor de munca. La usa acestora „bat” mai mult lucratorii sezonieri care fie parasesc marile orase pentru a lucra in insule, fie vin din Romania direct la… sursa. Cand vine vorba despre birourile pentru intermedierea locurilor de munca, oferta este variata. Insa, unele firme nu functioneaza legal.
In unele cazuri, angajatii constata ca lucrurile stabilite cu firma de intermediere nu sunt respectate: fie locul de munca presupune alte atributii si responsabilitati decat cele prevazute initial, fie atitudinea angajatorului nu este una tocmai prieteneasca, cerintele sunt abuzive, iar lista poate continua. In astfel de cazuri, salariatul trebuie sa contacteze firma de intermediere care are obligatia de a media situatia. Iar in cazul in care biroul nu “face prea multe eforturi” pentru solutionarea conflictului, vorbim despre o situatie ilegala in care drepturile angajatului sunt incalcate, iar acesta trebuie sa sesizeze autoritatile si poate chiar da firma respectiva in judecata (trebuie sa existe dovada existentei contractului). Dar, conform informatiilor din piata, acest lucru nu prea se intampla. Iar firma in cauza va trece la urmatoarea “victima”.
Cum te feresti de firmele-fantoma
Un birou care functioneaza legal are afisat la intrare permisul de functionare. Anunturile din ziare si de pe Internet trebuie selectate cu multa atentie. Nu sunati la primul numar de mobil care va apare in cale. In situatia in care nu exista adresa specificata sau vreun numar de telefon fix, acest lucru trebuie sa ridice mari semne de intrebare. In cel de-al treilea rand, proprietarii unor astfel de birouri trebuie sa fie cetateni greci. Altfel, acel birou cu siguranta este ilegal, ne asigura oficialul unui birou de recrutare situat in centrul capitalei grecesti.
Profilul candidatilor
Printre cei care apeleaza la serviciile de recrutare se numara, cu precadere, cetateni romani si moldoveni, carora li se adauga, intr-un procent mai redus, rusi, georgieni, polonezi si ucraineni. Varsta candidatilor variaza intre 18 si 65 de ani. In majoritatea cazurilor, cei interesati trebuie sa faca dovada experientei in domeniul in care solicita un loc de munca. Un avantaj il constituie recomandarile de la fostii angajatori.Cunoasterea limbii grecesti poate constitui si el un criteriu de selectie. Cei care urmeaza sa lucreze intr-un mediu care presupune contactul direct cu clientii au nevoie de buletinul de analize medicale la zi. In unele cazuri, cheltuielile de deplasare pot fi suportate de catre angajator, daca angajatul ramane pana la incheierea perioadei contractuale. In cazul in care acesta vrea sa paraseasca locul de munca, i se vor retine din salariu cheltuielile de transport achitate in prealabil de catre angajator.
Romanii sunt angajati seriosi
Despre cum sunt vazuti romanii de catre angajatorii greci, parerile sunt impartite. Sunt angajatori greci care solicita in mod expres ca viitorii angajati sa fie cetateni romani, fiind foarte multumiti de activitatea lor, iar de cealalta parte, exista angajatori care elimina de la bun inceput ideea colaborarii cu romani, din cauza problemelor avute (furturi, fuga de la locul de munca, etc.).
Cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca nu au nevoie de permis de munca pentru a lucra in Grecia. Pentru cautarea unui loc de munca va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania. Agentiile locale si judetene de ocupare a fortei de munca ofera servicii de informare, consiliere si mediere in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca in spatiul UE/SEE prin intermediul celor 43 de consilieri Eures. Datele de contact ale consilierilor se gasesc pe site-ul www.eures.anofm.ro/contact.php.
Corespondenta asigurata de www.romedia.gr – ziarul online al romanilor din Grecia