Radu Furnică: Nivelul de leadership e foarte greu de atins. Un lider adevărat dă de la el foarte mult (XI)
În contrapartida paradigmei formate din șefi, manageri, conducători sau directori cu o funcție care le dă putere, dezbatem în această ediție conceptul de lider smerit, deseori confundat cu liderul umil sau modest.
Lideri din diverse domenii și aflați în diferite perioade ale vieții vorbesc despre felul în care este înțeleasă şi practicată smerenia, despre felul în care un astfel de lider se raportează la succes, despre autenticitate și ceea ce se întâmplă în absența acesteia.
Fiindcă lipsa autenticității în leadership creează un vid care anulează sau neutralizează orice cursuri, conferințe, teorii care nu au pe ce se grefa, în absența unei personalități care nu vibrează la valorile umanității profunde. Iar liderii sunt în primul rând oameni, nu roboți, nu supra-oameni.
Următorul invitat din această serie este Radu Furnică, președintele Leadership Developement Solutions.
Oamenii nu înțeleg ce înseamnă conducerea unei activități economice. Își doresc poziția de șef și privilegiile ei (care de multe ori nu prea sunt), își doresc statutul social, dar nu prea îi interesează cu ce vine la pachet „șefia“, anume responsabilitățile. Dacă oamenii ar ști aceste lucruri, ar fi mai puține suferințe. Și mie mi-a luat ani de zile să înțeleg și să discern aceste lucruri.
Oamenii nu prea fac diferența între cele trei nivele fundamentale de conducere a oamenilor: administrare, management și leadership.
Administrarea e o formă de conducere a activităților către obiective care au fost definite de o terță parte. Un MBA te învață experiența de a dezvolta obiective, contextele în care au loc. Dacă ai aceste cunoștințe, ajungi mai repede la nivelul de management.
Nivelul de leadership este foarte greu de atins, din cauză că un lider adevărat e o persoană care dă de la el foarte mult. Și găsește și energia de a-i atrage pe ceilalți în redefinirea și validarea acelor obiective.
Liderul te ajută să te înalți și să te dezvolți până acolo unde înțelegi ceea ce faci și te identifici cu acea activitate, crezi în ea. Pentru mine, cea mai bună școală de leadership nu a fost Institutul de Marină sau programul MBA, ci activitatea de conducere a oamenilor în condiții extreme.
Am activat opt ani în marinărie, ca ofițer în marina comercială, secund pe vas. Pe furtună se vede adevăratul lider, nu ce scrie pe listă și în regulament. Ești ceea ce poți să fii în reacțiile pe care le ai în această situație. Acolo toți suntem niște simpli oameni, cu frici care ne nivelează pe toți. E o școală pe care oamenii nu o văd.
Diferențele între un comandant de vas și un marinar sunt foarte mici, din perspectiva a ce trăiește fiecare pe acel vapor. Toți trec prin aceleași situații, iar asta îi egalizează. Consider că viața pe vapor a fost cea mai bună educație pe care am primit-o.
Citește și:
- Liderul noii generații: Smerit, conector și conștient (I)
- Silvia Bucur: Mulți ar putea contesta smerenia ca fiind o calitate a unui lider (II)
- Fady Chreih: Un lider autentic are în vedere „a greater good“, un scop care transcende gândirea de business (III)
- Simona Baciu: Tendința noastră este să confundăm smerenia cu umilința și de aceea tindem să fugim de ea (IV)
- Adrian Stanciu: Principalul rol al unui lider e de a fi păstrătorul binelui comun (V)
- Felix Pătrășcanu: Liderul autentic are curajul de a coborî de pe piedestal și de a recunoaște că are dubii (VI)
- Mădălina Bălan: O lume mai smerită, mai ales în sfera bussiness-ului, ar fi o lume mult mai bună (VII)
- Ștefan Mandachi: A fi un om smerit înseamnă să colaborezi cu fricile tale (VIII)
- Lucian Butnaru: Smerenia pusă în practică înseamnă să rămâi atent și deschis la ideile altora, dispus să renunți sau să le schimbi pe ale tale (IX)
- Cristina Timiș: Liderul de succes este cea mai hotărâtă și adaptabilă persoană de pe fața Pământului (X)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!