Reflectează. Vei fi mai eficient, mai inspirat, mai echilibrat
”Iubirea te face mai bun. Reflecția te face să durezi”, susține Bruce Springsteen în autobiografia sa, Born to Run. Antrenându-și ochii pentru a privi în sine însuși și a-și înțelege propriile întrebări, Bruce Springsteen a ajuns să vadă și să înțeleagă viața celorlalți și să o cânte.
Reflecția te ajută să-ți controlezi procesul de evoluție și învățare. Te face să fii prezent și atent la viața și obiectivele tale, la întrebările și căutările tale. Te încetinește atunci când ai vrea să te grăbești sau când ți-ar fi mai ușor să izbucnești.
Reflecția crește eficiența și productivitatea și transformă experiența în înțelepciune. Peter Drucker ne îndeamnă să reflectăm după ce acționăm, pentru a crește eficiența următoarelor noastre acțiuni. Reflecția face legătura dintre problemă și soluție și rezolvă căutarea prin inspirație.
Mediul virtual și avalanșa de informații ne întrerupe și ne fragmentează gândirea. Am devenit nerăbdători și ne pierdem atenția ușor. Prin reflecție, recâștigăm forța gândului și devenim mai capabili de aprofundare, de continuitate. Privind holistic, în perspectivă, înțelegem contextul, îl putem valorifica și putem crea sustenabil.
Citește și: Cum îți faci timp să reflectezi la cunoștințele pe care le acumulezi?
BUCURIA DE A REFLECTA
Mai mult decât oricând, este important să înțelegem viitorul și să ne gândim responsabil și inovator la ce și cum este bine să facem mai departe. Iar pentru asta ne trebuie, într-adevăr, multă curiozitate generoasă (mai mult exploratoare decât iscoditoare), care vine și din bucuria de a gândi.
În documentarul Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, Mike Slade, fost Director de Marketing la Microsoft și prietenul lui Bill, povestește: „Bill Gates învață cu o bucurie pe care nu am mai văzut-o la nimeni altcineva. „Bill citește nu o carte, ci cinci, despre un subiect și mai întotdeauna știe mai multe decât interlocutorul său despre orice temă aflată în discuție”.
Că merge de acasă la birou sau că pleacă pe un alt continent, Bill are cu sine o geantă cu aproximativ 10 cărți. Este mare, este grea și este mereu plină cu cărți noi. În plus, de prin anii ’90 Bill a început să practice „săptămâna de gândire” – zile în care se retrage din activitatea zilnică pentru a nu face nimic altceva decât să citească, să gândească, să sintetizeze informații, să gândească în perspectivă, să genereze idei inovatoare. Apoi poate să scrie și să fie liderul care își dorește să fie. Bill mai denumește acest proces „CPU time” – pentru că vede creierul ce pe o unitate centrală de procesare. De când a plecat de la conducerea Microsoft, pentru Bill săptămâna de gândire a devenit stilul său de viață de fiecare zi.
Citește și: Decoding Bill Gates. Hotărârea de a înțelege viitorul
REFLECȚIA CULTIVĂ CONȘTIINȚA DE SINE ȘI PREZENȚA DE SPIRIT
Lumea noastră se schimbă mai repede decât ne putem noi adapta. Prinși ca într-o capcană de viteză, complexitate și incertitudine, mulți dintre noi nu sunt pregătiți pentru această accelerare. În fața provocărilor, funcționăm pe pilot automat. Suntem prea reactivi la probleme și pierdem oportunități. Suntem deturnați de valori conflictuale și de relații polarizatoare. La incertitudine reacționăm cu teamă și neîncredere. Stresul și burnout-ul predomină, pentru că cei mai mulți dintre noi nu performează la adevăratul lor potențial.
Ca să fii un bun lider trebuie să-ți cultivi conștiința de sine. Inteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient. Acest lucru este cu atât mai adevărat astăzi, când nevoia de transformare este stringentă și constantă.
Pentru a acționa conștient trebuie să ne examinăm pe noi înșine ca să ne cunoaștem cu adevărat, trebuie să gândim amplu ca să vedem mulțimea de posibilități, trebuie să fim realiști ca să fim mai autentici și să acționăm asumat în viață și în leadership și trebuie să ridicăm ștacheta pentru a funcționa la adevăratul nostru potențial. Conștiința de sine ne ajută să gândim mai profund, să învățăm mai repede, să colaborăm mai bine. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât mai repede ne adaptăm și cu atât mai performanți devenim.
Citește și: De ce avem nevoie de lideri conștienți
REFLECȚIA TE AJUTĂ SĂ ÎNȚELEGI MAI BINE CUM MUNCEȘTI ȘI CE TRĂIEȘTI
Învățăm din eșecuri și ne sărbătorim victoriile. E adevărat – nu întotdeauna învățăm ce trebuie și nu întotdeauna sărbătorim cum trebuie pentru că preferăm să ne concentrăm fie numai pe ce e rău, fie numai pe ce e bine. Asupra eșecurilor tindem să reflectăm mai mult pentru că eșecurile dor, iar de durere vrem să scăpăm. Dar este importat să reflectăm și la victoriile noastre, mai ales la cele nerăsunătoare – pentru că victoriile discrete adesea conțin învățăminte la fel de discrete. Astfel, indiferent dacă victoria ta este răsunătoare sau nu, privește-o atent ca să găsești capcanele în care nu ai căzut și instrumentele cu care te-ai salvat.
Fricile îți întind capcane. Așa că e interesant să vezi sub ce mască se ascund fricile tale, ca să le recunoști mai ușor în viitor. Interesante și relevante sunt instrumentele cu care știi să te salvezi. Că este vorba despre valorile tale, despre intuiție și faptul că știi să o asculți sau că este vorba despre iubire și autenticitate – care îți arată calea mai bine decât toate – este important să identifici instrumentele care te-au ghidat, pentru a le recunoaște în viitor și pentru a le oferi mai multă credibilitate.
LA SFÂRȘITUL ZILEI, SCRIE O FRAZĂ DESPRE ZIUA CARE A TRECUT
„Așa cum ne petrecem zilele ne petrecem, de fapt, viața. Ce facem cu ora asta, și-apoi cu cealaltă, este ceea ce facem (cu zilele noastre, cu viețile noastre). Zilele bune nu sunt o raritate. O viață bună, însă, este lucru rar.”, reflectează scriitoarea Annie Dillard.
La sfârșitul zilei, scrie o frază despre ziua care a trecut. Gândește-te la ce ai făcut, ce s-a întâmplat, vezi ce tipare observi, ce trăiești în fiecare zi și ce viață îți construiesc, cumulativ, toate aceste elemente. Câtă valoare, cât sens vezi în viața ta? Cum ai putea aduce în viața ta mai multă bucurie, mai mult rost, mai mult sens?
Făcând acest lucru vei înțelege cine ești și cum trăiești, îți vei înțelege emoțiile și vei putea avea grijă de igiena ta emoțională, vei ști ce gândești, vei deveni mai autentic, vei avea legături mai adevărate și mai sănătoase cu ceilalți oameni. Îți vei (re)cunoaște și îți vei asuma vocația și vei avea o identitate spirituală asumată.
Scrie o frază despre fiecare zi. Fă asta o lună, trei luni, un an. Cum s-a schimbat viața ta între timp? Cum te-ai transformat tu în acest timp?
Citește și: Despre timp și măsura lucrurilor. O idee de la Barack Obama
ÎNTREBĂRI UTILE LA FINALUL UNEI ZILE
Din ce am început astăzi, ce ar putea să dureze?
Ce gânduri noi am avut?
Ce am învățat astăzi?
Ce am observat că este diferit la cei apropiați mie?
Pe cine am neglijat?
Când m-am neglijat pe mine?
Cum mi-au fost conversațiile astăzi?
Unde m-aș fi putut expune la riscul a ceea ce este diferit?
Când mi-am îngăduit să primesc iubire?
Cu cine m-am simțit cel mai eu însumi, astăzi?
Ce mi-a ajuns la suflet astăzi?
Ce urmă a lăsat?
Ce îmi aduce bucurie? Ce mă impulsionează? Ce me propulsează?
Citește și: Oglinda de întrebări a liderului
Întrebările diferite sunt cele care reîncadrează realitatea și capătă un rol catalizator. O întrebare bună abordează realitatea diferit, înlătură blocajele în gândire și presupunerile limitative, canalizând energia creatoare pe alte căi. Așa apar posibilități și soluții noi, noi percepții și cunoștințe care energizează, motivează și te fac să te simți bine.
„Formulează o întrebare diferită, care să-ți deschidă o perspectivă diferită, care să-ți arate o cale diferită, care va face toată diferența”, sintetizează Hal Gregersen, care este fascinat de știința întrebării. Acesta ne previne că avem tendința să ne agățăm de „cunoștințele stabile”, în loc să fim deschiși către „cunoștințele transformatoare”.
Citește și: La viață nouă, întrebări noi
Așadar, redescoperă bucuria de a reflecta, ca să-ți construiești înțelepciunea și să-ți folosești inteligența în mod conștient și responsabil, iubitor, generos și durabil.