Și-a ales profesia de jurist inspirată de Ally McBeal
În perioada în care serialul „Ally McBeal” rula în România, Raluca-Elena Galchiș a decis să dea admitere la Drept. „Am simțit și știut că vreau să urmez acest drum încă din clasa a opta, nu m-am răzgândit niciodată, nu am regretat niciodată, nu știu dacă mă văd făcând altceva”, spune aceasta.
Atât de hotărâtă a fost, încât nici concurența de 11,5 pe loc nu a făcut-o să se răzgândească. A considerat mereu că este un domeniu provocator, unde nu întâlnești rutină, unde înveți tot timpul. Cumva, Dreptul i-a amintit mereu Ralucăi de pasiunea copilăriei – rebusul, în care trebuie să te gândești, să faci asocieri de informații și idei. „Se pliază pe natura mea analitică.”
De la două luni la 11 ani
Faptul că a ajuns să lucreze în sistemul bancar, însă, a fost o întâmplare. Cocheta cu ideea de a intra în magistratură, fiindcă se gândea că îi va asigura un venit bun și sigur. A vrut să devină independentă financiar cât mai repede, nu să urmeze o perioadă de stagiatură în avocatură, despre care se știe că veniturile sunt aproape inexistente. Întâmplarea, însă, i-a scos în cale un post de consilier juridic într-o bancă. Nici nu i-a fost clar că merge la un interviu, inițial, ci doar așa, la o discuție. Avea destul de puțină experiență, întrucât nu a încercat să lucreze în timpul facultății. S-a dus totuși la interviu și a fost acceptată pentru post, dar pe o perioadă determinată de două luni, timp în care intenționau să continue căutările pentru cineva cu un pic de experiență. A rămas 11 ani în cadrul băncii respective, până când compania a decis să iasă de pe piața din România.
A început, însă, pe post de consilier juridic. A avut norocul, după cum spune, de a lucra într-o echipă extrem de restrânsă, motiv pentru care a avut expunere practic la toată plaja de probleme juridice pe care le poate experimenta o instituție de credit. „Am avut colegi profesioniști de la care am învățat, am furat cunoștințe din aproape toate zonele de business, foarte utile punerii în practică a meseriei mele.”
În octombrie 2013, s-a angajat în cadrul Credit Europe Bank, pe poziția de director executiv al Direcției Juridice, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Activități și provocări
Pe parcursul acestei perioade s-a implicat în numeroase activități, ca de exemplu: a oferit asistență juridică în legătură cu toate ariile de activitate ale băncii, atât în ceea ce privește activitatea bancară principală și aspecte de supraveghere, precum și în legătură cu aspecte de afaceri generale, achiziții de bunuri și servicii, dreptul muncii, guvernanță corporativă.
De asemenea, a dezvoltat in-house sau în cooperare cu case de avocatură și a participat direct sau indirect în echipele implicate în crearea și revizuirea majorității documentației standard a băncii, printre care documente de finanțare, inclusiv documentația contractuală de creditare și garanții, atât pentru clienții persoane juridice, cât și pentru clienții persoane fizice, contracte de factoring, cesiune de creanțe, acreditive, garanții financiare; contracte de prestări servicii cu instrumente financiare și de custodie, atât pentru clienții persoane juridice, cât și pentru clienții persoane fizice; diverse produse de cash management, incluzând, dar nelimitându-se la acestea, cash pooling, debitare directă, diverse contracte de servicii de plăți, contracte de prestări servicii, inclusiv servicii de externalizare.
Nu în ultimul rând, a participat la diverse negocieri de contracte (inclusiv împrumuturi de tip club loan, contracte de prestări servicii cu instrumente financiare, contracte de închiriere) și a oferit asistență juridică în legătură cu toate aspectele pe care le implică activitatea băncii, atât pe partea de consultanță, cât și pe partea de litigii, atât în legătură cu persoane fizice, cât și cu entități juridice, inclusiv aspecte de drept concurențial, proprietate intelectuală, dreptul muncii, drept penal, precum și în legătură cu clienții sau partenerii de afaceri ai băncii în cadrul proceselor due diligence.
Câteva repere personale și profesionale
*Pentru mine, un model de femeie puternică este doamna vicepreședintă a băncii în care mi-am început cariera și cu care am avut ocazia să interacționez în mod direct, îndeaproape.
*Femeia este liantul familiei, catalizatorul tuturor sentimentelor, dar deopotrivă și vocea rațiunii. Inclusiv în materie de finanțe. Cred că este principalul ordonator de credite.
*În principiu, tot ei i se adresează și produsul nostru Card Avantaj – care oferă deținătorilor posibilitatea relaxării bugetului prin achiziții în rate. Este o alegere excelentă pentru iubitoarele de fashion, pasionații de călătorii, persoanele cu un stil de viață activ, mămicile care vor să le ofere ce e mai bun copiiilor lor, și nu numai. În fapt, *CardAvantaj este un all-in-one card de cumpărături care satisface nevoile și dorințele fiecărui tip de client.
*Din perspectivă personală, tot timpul se simte nevoia de mai mult echilibru între viața privată și cea profesională. *Ritmul nostru de viață, în general, este din ce în ce mai alert, iar eu îmi doresc să pot echilibra raportul dintre cele două prin calitatea timpului petrecut în familie.
*A avea o carieră, cel puțin în domeniul acesta, solicită un angajament full time. Atunci când îți alegi profesia din pasiune, se simte mai degrabă ca o împlinire personală.
3 cuvinte-cheie care o definesc:
Temeinicie.
Loialitate.
Onestitate.
Articol preluat din numărul 245/martie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.