Simona Baciu: Tendința noastră este să confundăm smerenia cu umilința și de aceea tindem să fugim de ea (IV)
În contrapartida paradigmei formate din șefi, manageri, conducători sau directori cu o funcție care le dă putere, dezbatem în această ediție conceptul de lider smerit, deseori confundat cu liderul umil sau modest.
Lideri din diverse domenii și aflați în diferite perioade ale vieții vorbesc despre felul în care este înțeleasă şi practicată smerenia, despre felul în care un astfel de lider se raportează la succes, despre autenticitate și ceea ce se întâmplă în absența acesteia.
Fiindcă lipsa autenticității în leadership creează un vid care anulează sau neutralizează orice cursuri, conferințe, teorii care nu au pe ce se grefa, în absența unei personalități care nu vibrează la valorile umanității profunde. Iar liderii sunt în primul rând oameni, nu roboți, nu supra-oameni.
Următoarea invitată din această serie este Simona Baciu, President & Founder Transylvania College.
Din experiența mea, liderul noii generații trebuie să fie o persoană cu viziune, compasiune și motivație. Aceste calități includ trăsăturile de caracter menționate aici. Un lider conștient este încrezător, își cunoaște propriile emoții și sentimente și știe să le gestioneze în orice situație; își folosește abilitățile astfel încât să aibă un impact pozitiv asupra celorlalți. Își recunoaște punctele tari și le integrează ca o fundație solidă în propria dezvoltare personală. Face conexiuni conștiente și are abilitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor membrilor echipei sale. Este smerit, dar încrezător, responsabil și integru.
De multe ori, tendința noastră este de confunda smerenia cu umilința și de aceea tindem să fugim de ea. Un lider smerit își apreciază echipa și dă dovadă de amabilitate, înțelegere și respect. Înțelege principalele preocupări umane, astfel nu ezită să exprime apreciere, oferind motivația și entuziasmul necesar membrilor echipei sale, construiește afilieri sănătoase cu cei din jur, respectându-le, în același timp, autonomia, și recunoaște statutul fiecăruia.
Un lider smerit este conștient de rolurile sale, le acordă importanță fiecăruia, implicându-se responsabil în îndeplinirea lor. Spun aceasta când mă gândesc la rolurile pe care le avem de multe ori și nu le putem enumera pe degetele de la o mână. De la rolul de părinte, fiică, fiu, nepot, până la rolul de prieten, partener, colaborator sau lider al unei organizații. Ce se ascunde în spatele fiecărui rol este cine suntem noi,
personalitatea noastră, a fiecăruia, iar smerenia are o contribuție importantă.
Am avut șansa să întâlnesc oameni care au devenit pentru mine modele de viață. De fapt, cel mai mare câștig în viața mea sunt ei. Vorbind de România, un om care m-a inspirat ca atitudine, leadership și mod de viață este doamna Mariana Gheorghe, prima femeie manager general al Petrom. Aș adăuga-o pe Anca Harasim, Director Executiv AmCham, o femeie pasionată, dedicată muncii pe care o face și îndragostită ireversibil de România. Uitându-mă mai departe, respectul meu merge către profesorul universitar Daniel Shapiro, expert în rezolvarea conflictelor, un om care a creat Programul de International Negotiation, la Harvard University, și care lucrează cu cei mai mari lideri ai lumii păstrându-și modestia și smerenia.
Cred că pentru fiecare dintre ei, succesul este scris de rezultatele și schimbările aduse de către oamenii cu care lucrează, pe care ei îi inspiră și îi motivează. Succesul unui lider stă în succesul oamenilor și al programelor pe care le inițiază.
Liderul secolului al XXI-lea trebuie să aibă o viziune digitală amplă, integrând tehnologia și metodele noi, inovatoare în toate aspectele organizației. În cazul nostru, educația joacă un rol principal în formarea noilor generații. Nu știm cum vor fi meseriile viitorului, dar știm că toate vor fi legate în mai mică sau mai mare măsură de tehnologie. De aceea, e importantă crearea unor programe noi, inovatoare pentru formarea deprinderilor de viață într-un secol în care timpul se mișcă mai repede decât ne-am fi putut imagina.
Reducerea complexității și a birocrației devin prioritare, sprijinite de programe de dezvoltare personală și profesională oferite angajaților. Cunoștințele în era tehnologiei se multiplică atât de mult încât noi nu putem ține pasul cu ele, de aceea, lucrând în echipă, putem să împărtășim experiențele și cunoștințele pe care le avem.
Cu siguranță, munca în echipă, creativitatea și inovația sunt fundația pe care construim în acest
secol. Liderul acestor vremuri recunoaște diferența de concepții dintre generații și își conduce echipa netezind calea în obținerea celor mai bune rezultate. El înțelege efectele și necesitatea globalizării și gândește la scară largă, conducând cu autenticitate și reziliență.
Citește și:
Liderul noii generații: Smerit, conector și conștient (I)
Silvia Bucur: Mulți ar putea contesta smerenia ca fiind o calitate a unui lider (II)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!