Sonia Năstase: Importantă este pasiunea pe care o pui în fiecare lucru, oricât de mic, în viață
Sonia Năstase, Business Executive Officer, Divizia Nespresso România, a lucrat timp de 17 ani în domeniul ospitalității. Ulterior, a avut ocazia să construiască de la zero echipa Nespresso din România, alături de care muncește de mai bine de 4 ani.
Sonia Năstase, Business Executive Officer, Divizia Nespresso România, a lucrat timp de 17 ani în domeniul ospitalității. Ulterior, a avut ocazia să construiască de la zero echipa Nespresso din România, alături de care muncește de mai bine de 4 ani. Sonia a studiat ingineria, dar nu a profesat niciodată în domeniu. În 1996, și-a început cariera alături de echipa World Trade Center București, iar apoi, timp de 6 ani, a fost alături de echipa Athénée Palace Hilton București.
A lucrat timp de doi ani pentru Howard Johnson Grand Plaza Hotel, în calitate de Director de Marketing și Vânzări, pentru ca apoi să ocupe poziția de Senior Associate la Trend Hospitality. Din 2009 până în octombrie 2014 a ocupat funcția de Director General al hotelului Howard Johnson Grand Plaza Bucureşti, în această calitate fiind responsabilă de conducerea operațiunilor și de dezvoltarea strategiilor de business ale hotelului.
Din industria hotelieră în lumea cafelei de lux
După 17 ani în domeniul hotelier, a devenit Business Executive Manager al diviziei Nespresso și a lansat acest brand iconic în România. „Deși este vorba despre industrii diferite, cea a ospitalității și cea a cafelei premium, cele două au un set comun de valori, printre acestea numărându-se atenţia la cele mai mici detalii pentru a garanta satisfacţia clienţilor și dorinţa de a le oferi experiențe la superlativ, prin personalizarea serviciilor“, spune Sonia Năstase.
De ce a preferat domeniul cafelei după o carieră împlinită în alt domeniu? Așa cum explică Sonia, datorită chemării pe care o simți în legătură cu un anumit domeniu. „Faptul că Nespresso este recunoscut în întreaga lume datorită cafelei excepționale și magazinelor sale care au ridicat standardele în industria retail-ului de lux a fost pentru mine punctul cel mai ofertant, potrivindu-se atât firii mele, cât și traseului meu profesional de până atunci“. Mai exact, în industria de retail de lux, standardele sunt foarte ridicate, iar lucrul bine făcut stă în detalii de finețe. Ceea ce contează este starea de spirit cu care rămâne clientul în urma experienței avute. La fel ca în domeniul hotelier de lux. Un alt punct în care s-a regăsit în totalitate a fost rigoarea și atenția pentru cele mai mici detalii.
Primul brand din România care a introdus propria infrastructură de colectare și reciclare
Pentru a răspunde la rândul ei exigențelor industriei, Sonia spune că lucrează constant la my ways of work. „Nespresso îmbrățișează deja o comunitate de iubitori ai cafelei de specialitate, cu care conversează în mod constant. De aceea, îmi doresc ca fiecare client, dar și fiecare membru din echipa Nespresso, să fie tratați cu multă atenție și să considere Nespresso ca fiind confidentul zilnic, de la prima cafea de dimineață. Aici îmi concentrez toată energia, dar mă și încarc totodată“. Împreună cu echipa s-a bucurat din tot sufletul la deschiderea primului Nespresso Boutique din România – cel de pe Calea Dorobanți, în 2015. Un alt moment plin de emoție și bucurie în amintirile Soniei este cel în care Nespresso a devenit primul brand din România care a introdus propria infrastructură de colectare și reciclare a capsulelor de cafea. În prezent, toți clienții companiei pot trimite prin curier, fără niciun cost pentru ei, capsulele de cafea folosite sau le pot aduce în magazine; angajații coordonează tot procesul de reciclare, împreună cu doi parteneri locali, cu ajutorul cărora învelișul din aluminiu este transformat în materie primă, iar zațul de cafea este transformat în biogaz.
Am considerat întotdeauna cafeaua ca fiind un „combustibil“ care ne însuflețește în fiecare zi, însă abia la Nespresso am învățat că o cafea de cea mai înaltă calitate este un lux necesar, este răsfățul extraordinar pentru care merită să ne ridicăm din pat mai devreme, pentru a-l savura în tihnă. Pentru mine, fiecare dimineaţă începe cu o cafea Nespresso, savurată în deplinătatea gustului – fără zahăr, fără lapte, pentru un răsfăţ aromatic total. Este un moment de linişte personală, de claritate şi planificare a întregii zile. În ultimul timp am băut mai des Envivo Lungo – o cafea deosebit de intensă, cu un caracter puternic și note subtile de lemn aromatic și turtă dulce.
– Sonia Năstase
✓ ”Empatia, curiozitatea, pasiunea pentru ceea ce faci – toate îți hrănesc ambiția de a-ți seta țeluri înalte. Acestea sunt cele trei valori în care cred cu tărie. Sper din suflet să reușesc să le transmit mai departe, în tot ceea ce fac, zilnic.
✓ În mod cert, admir femeile puternice, dar care știu să îmbine forța cu eleganța transpusă în decizii și acțiuni. Admir blândețea și înțelepciunea cu care un adevărat model de leadership feminin poate gestiona anumite situații, altfel dificile pentru foarte mulți. Ca exemplu, nu pot să nu recunosc că cea mai importantă prezență feminină din viața mea, de la care încă de pe acum am ce învăța, este fiica mea și femeia care este pe cale să devină.
✓ Cel mai important este să vedem familia ca pe un întreg, un ansamblu pe care trebuie să îl construim, dar mai ales să îl îngrijim împreună. Cred că depinde de fiecare persoană în parte să își aleagă un anumit rol, însă cel mai important lucru pe care îl pot oferi familiei mele este timpul. Prețuiesc cu adevărat momentele alături de fiica mea și încerc să îi fiu alături, cât mai mult timp, în fiecare zi, prin conversații, pregătirea unei gustări calde, în general tot ce ține de grija față de ea, pentru că Universul meu, ca al oricărei mame, se învârte în jurul ei.
✓ Crezul meu este acela că trebuie să împletim ambele lumi – familia și cariera. Pasiunea autentică pentru ideile în care crezi și grija pentru oamenii alături de care lucrezi te însoțește chiar și în viața personală, realitate ce nu mă deranjează, ba chiar îmi arată dedicare și dragoste față de profesie. Nu de multe ori mă surprind povestind prietenilor despre ultimele sortimente de cafea pe care le vom lansa, iar timpul liber se împletește cu activitatea profesională, de multe ori fără să îmi dau seama când am trecut de o parte sau alta. Ce este important este pasiunea pe care o pui în fiecare lucru, oricât de mic, în viață.
✓ Atunci când ajungem să conștientizăm că micile bucurii sunt de fapt marile realizări ale vieții, trăim pe deplin fiecare zi: îmbrăţișarea copilului dis-de-dimineaţă, bucuria căţelului la întoarcerea acasă, nostalgia care te cuprinde la sfârşitul vacanţei şi, de ce nu, aroma cafelei de dimineaţă sunt tot atâtea motive să trăieşti prezentul cu bucurie.
✓ Se spune că uneori cele mai importante lecții le învățam de la copiii noștri și a trebuit să apară fetița mea ca să contemplu modul simplu şi natural în care numai un copil poate aborda o situaţie, uşurinţa cu care se pot lega prietenii, cât şi faptul că nu există problemă pe care un strop de creativitate şi entuziasm să nu o poată rezolva. De altfel, simplitatea este cheia ce deschide cele mai multe uși. Ușa către tine, dar și către ceilalți. Este dificil doar pentru că mereu ți se pare că cel mai simplu răspuns nu poate fi cel corect. Nouă, adulților, ne place drumul mai complicat, ni se pare că este mai profund.”
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!