Ștefan SZITAS: „Noi nu suntem învățați nici să dăm feedback, nici să primim feedback”
Și ultimul nostru invitat din seria discuțiilor cu liderii ROCA Industry, Liderii vizionari, pilonii din spatele transformării industriei românești, este Ștefan Szitas – Chief Operating Officer.
„Spune-mi cum conduci, ca să îți spun ce fel de lider ești”. Vă provoc să purtați o discuție cu dvs., să vă faceți o evaluare la 360 de grade și să-mi spuneți: ce fel de lider credeți că sunteți?
Acum mai mulți ani, când eram student, ca să răspundem la astfel de întrebări aveam nevoie să ne uităm prin cărți ca să vedem ce spune literatura de specialitate. Însă, astăzi, suntem într-o poziție favorabilă, suntem înconjurați de tehnologie, de instrumente, chiar și online, ca să ne evaluăm și să înțelegem care sunt punctele noastre forte, ce trebuie îmbunătățit și să înțelegem care este stilul de leadership într-un mod cât mai obiectiv. Noi, aici la Roca, avem un proces de mapare a acestor competențe. Și atunci este foarte clar pentru fiecare dintre noi, dar și pentru colegi, care este stilul de leadership și care sunt beneficiile lui. Punctual, în cazul meu este vorba despre un stil de leadership participativ, așa a fost de când am avut prima poziție managerială și l-am păstrat și atunci când am evoluat și mi-am dezvoltat aptitudini de lider. Ce înseamnă acest leadership participativ? Este un mod democratic în care toți membrii echipei au posibilitatea să-și spună părerea, sunt încurajați să facă asta, sunt încurajați să aibă o opinie și chiar dacă greșesc avem toată echipa alături ca să ajungem la cea mai bună soluție. Cum ne ajută analiza și care spune că este caracteristica principală? În cazul meu de relationship building. Și pe asta mă bazez să construiesc relații stabile și durabile cu toți membrii echipei. Referitor la stilul de leadership participativ, acesta ajută la dezvoltarea echipei, la creșterea încrederii între membrii echipei.
Totuși, în unele cazuri este nevoie de decizii mai rapide, punctuale, iar în astfel de situații împrumut de la stilul autocratic unele elemente astfel încât deciziile să se poată lua mult mai repede, fără a fi nevoie să se treacă printr-un proces mai lung de consultare a echipei și am văzut că acest lucru funcționează. În concluzie, folosesc stilul de leadership participativ, iar când este cazul utilizez elemente din stilul de leadership autocratic.
Dar prin „ochii” echipei dvs. cum vă vedeți? Cât de important este pentru dvs. feedbackul echipei?
Feedbackul este unul dintre principalele elemente care contribuie la dezvoltarea noastră, la dezvoltarea mea, atât personală, cât și profesională. Iar de la feedback, și prin această dezvoltare putem ajunge la echipe de succes, la companii de succes și la rezultate corespunzătoare. Din păcate însă, noi nu suntem învățați nici să dăm feedback și nici să primim feedback și asta are influențe atât culturale, adică de zonă geografică în care ne desfășurăm noi activitatea, cât și influențe din sistemul educațional. În sistemul educațional abia acum, și astea sunt cazuri rare, se începe cu cererea și oferirea de feedback. Pe partea de feedback în cadrul echipelor, ceea ce se întâmplă în realitate la noi, acesta apare după ce se instaurează încrederea. Și după ce avem încredere în colegi putem să le spunem deschis, onest, cât de obiectiv putem, ce credem. Și la fel putem să și primim feedback. Eu apreciez foarte mult de la echipele pe care le conduc să îmi ofere feedback, să înțeleg cum stă situația în realitate, să știu ce văd colegii mei și unde ar trebui eu să mă îmbunătățesc. Însă, în realitate ar trebui să fie fix invers. În alte zone geografice, feedbackul în companii începe chiar din primele zile de muncă, iar feedbackul dintre echipă și lider contribuie la creșterea încrederii între membrii echipei. Cei mai mulți dintre colegii mei apreciază stilul de leadership democratic și nu ezită să spună transparent, obiectiv, ce părere au, pentru că au încredere că ceea ce transmit nu va fi preluat personal, ci într-un mod obiectiv și că este un semn de încredere care poate contribui la bunăstarea echipei.
Liderii vizionari, pilonii din spatele transformării industriei românești
Reindustrializarea României, dezvoltarea de branduri autohtone și susținerea lor printr-o structură de tip holding în ascensiunea către poziția de campioni industriali regionali.
Aceasta este misiunea ambițioasă pe care și-a asumat-o ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcții din România. Context în care, și obiectivele de dezvoltare sunt ambițioase, de exemplu, și-a propus să devină un reper pentru industrie și să atingă poziția de jucător de primă ligă în economie. Pe termen scurt însă, ținta principală stabilită pentru 2023 este tranziția către piața principală a Bursei de Valori București (BVB), din piața secundară AeRO, unde holdingul este listat în prezent. Această mișcare reprezintă nu doar un pas major pentru companie, ci și o afirmare a potențialului său și a viziunii sale pe termen lung.
În spatele acestei tranziții, ca, de altfel, în spatele tuturor cifrelor și rezultatelor impresionante, stau însă oameni, profesioniști cu o capacitate excepțională de a anticipa schimbările de pe piață și de a se adapta rapid la ele.
Sunt lideri vizionari, care nu se limitează doar la gestionarea prezentului, ci își proiectează organizația și în viitor. Ei înțeleg că evoluția continuă este esențială pentru succesul pe termen lung. De aceea, încurajează creativitatea, inovația și colaborarea, contribuind astfel nu doar la succesul propriei companii, ci și la creșterea și dezvoltarea industriei românești.
În zilele următoare, veți cunoaște cinci profesioniști de elită, veritabili piloni de stabilitate, care au jucat un rol crucial în creșterea și consolidarea ROCA Industry.
Despre provocările momentului și industriei, perspectivele lor asupra viitorului și modul în care au adus inovație și succes în organizație, dezbatem cu: Ionuț Bindea – CEO ROCA Industry, Valentin Albu – Chief Financial Officer, Ondina Olariu – Chief Marketing Officer, Alexandru Fogarași – Chief Commercial Officer și Ștefan Szitas – Chief Operating Officer.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 286
Pentru abonare, click aici