Super-Șefii – ce fac ei mai bine decât șefii buni?
Așa cum există arbori genealogici, există și arbori de talente. Sunt ca niște hărți de identitate și de valoare – relevante și revelatoare.
Ralph Lauren, George Lucas. Ce astfel de nume îți mai vine în minte?
Sidney Finkelstein a observat că există oameni care dau tonul în domeniul lor de activitate – îl modelează, îl schimbă, îl revitalizează, îl inovează. De asemenea, aceștia generează și regenerează talente, fără încetare – au o capacitate excepțională de a forma și de a crește oameni, sunt „dezvoltatori de talente” și au un bilanț spectaculos. Mulți dintre cei care fac parte din echipa lor ajung, la rândul lor, să exceleze, să fie deschizători de drumuri și formatori de oameni.
Aceștia sunt arborii de talente – cei care asigură continuitatea și prosperitatea pe termen lung a domeniului lor de activitate și a organizației lor.
Încercând să-i cunoască și să-i înțeleagă, Sidney Finkelstein a realizat sute de interviuri, în decursul mai multor ani. În cartea sa, Superbosses, acesta ne vorbește despre ei – cine sunt, cum sunt, cum muncesc, cum inspiră, cum creează, cum conduc. Ce fac Super-Șefii altfel decât șefii buni?
Despre un Super-Șef al zilelor noastre poți citi aici: Benjamin Zander: Puterea liderului depinde de capacitatea sa de a-i face pe ceilalți puternici.
SUPER-ȘEFII: PRIN CE SE ASEAMĂNĂ ÎNTRE EI
Super-Șefii sunt, desigur, oameni diferiți – au personalități și stiluri diferite. Dar felul în care identifică talentul oamenilor, felul în care îi motivează, îi instruiesc și le potențează abilitățile este mereu același: neconvențional, consecvent și eficace. Stilul lor nu dă greș.
Super-Șefii sunt foarte pasionați și trăiesc pentru ceea ce fac – zi și noapte, sunt mereu cu gândul și cu sufletul la ceea ce le place să facă. Asta respiră, asta trăiesc în fiecare moment al vieții lor, asta îi ridică din pat dimineața. Sunt deschiși și activi, caută talentul oriunde și îl găsesc în cele mai neașteptate locuri, iar felul în care își „intervievează candidații” este eclectic și neobișnuit. Standardele lor sunt înalte și în continuă creștere. Fără încetare, își împing oamenii către cel mai înalt potențial al lor. Oamenilor în care au găsit scânteia pe care o caută, le dau responsabilități pe care alți lideri s-ar teme să le delege.
Super-Șeful își va sufleca mânecile și va lucra cot la cot cu tine, îți va fi exemplu și îți va acorda o atenție croită după nevoile tale, ca să crești și să te dezvolți pe deplin. Super-Șeful te va arunca în apă, iar după ce știi să înoți te va lăsa să pleci pe drumul tău, ca să-ți urmezi destinul. Dar vei face parte din rețeaua sa de specialiști valoroși și veți schimba lumea împreună.
SUPER-ȘEFII: PRIN CE SE DEOSEBESC DE ȘEFII BUNI
Diferența este de mentalitate.
Șefii buni oferă oportunități – dintre cele existente și previzibile. Super-Șefii creează oportunități – pe care le personalizează și le croiesc pe măsura talentului oamenilor lor.
Șefii buni măsoară talentul și engagementul după parametrii clasici, universal valabili, gata definiți și uzitați. Super-Șefii nu au nevoie să măsoare talentul, pentru că îl văd. Lucrează cu el și sunt cu ochii pe el.
Șefii buni țin la bunele practici. Super-Șefii sunt prea puțin interesați de ele. Bunele practici sunt pentru cărări bătătorite, nu pentru căi necunoscute. Nu toate căile trecutului ajung în viitor. Ei știu că sistematizarea excesivă limitează și închide, reduce inovația și libertatea de mișcare.
Șefii buni sunt, în general, buni profesioniști și se străduiesc să-și facă treaba bine și să performeze. Punctul lor slab este că nu pun mare preț pe intuiție, pe curiozitatea lor înnăscută, nu ard, nu au pasiunea care generează și regenerează – pe care Super-Șefii și-o trăiesc din plin.
Super-Șefilor nu le plac ierarhiile. Pasiunea lor îi ține în tranșee, aproape de muncă și de oameni.
Super-Șefii aduc un element unic în ecuație, care trece dincolo de profesionalism – pentru că ține de identitate, de pasiune, de dăruire, de generozitate, de intuiție, de curaj.
SUPER-ȘEFII: CUM GĂSESC TALENTE
Prin practici de angajare neobișnuite.
1.Caută talentul oriunde.
Nicio sursă de talente nu rămâne neexploatată. Viața este o continuă sursă de resurse. Super-Șefii sunt atenți și prezenți pentru a le identifica în jurul lor, în toate circumstanțele, în orice experiență profesională și personală. Cine spune că atunci cînd iei cina în restaurant, la masa alăturată nu se află exact omul de care ai nevoie în echipa ta? Deschide-ți mintea, deschide-ți inima, privește, ascultă, observă, fii atent. Așa se găsesc oamenii cu adevărat talentați, special dăruiți, care schimbă lumea și despre care, de obicei, se spune că sunt excepționali.
2.Caută inteligență, creativitate și flexibilitate, caută dorința de a reuși.
Nu neapărat competență. Nu gata învățat și definitiv format. Oamenii neobișnuit de talentați nu se încadrează în tiparele obișnuite. Super-Șefii au nevoie de oameni cu minte deschisă și ochi proaspeți, care explorează, care abordează problemele din unghiuri diferite, cărora le plac surprizele, învață repede și excelează în tot felul de lucruri. Vor să-i pună în valoare și să profite din plin de creativitatea și resursele lor.
Diplomele, recomandările, acreditările sunt puțin importante. Învingătorul nu se recunoaște după trecut, ci după viitor.
Super-Șefii au nevoie de oameni care se dăruiesc talentului pe care îl au, îl trăiesc cu pasiune și cred în visul lor.
3.Nu au nevoie de o fișă a postului.
Super-Șefii croiesc jobul, uneori chiar organizația, după măsura și talentul omului. Ei identifică talentul adevărat și îi creează, fulgerător, cadrul potrivit în care își poate împlini potențialul și din care își poate aduce cea mai semnificativă și mai eficientă contribuție.
4.Nu fac interviuri de angajare, ci observă oamenii cu atenție.
Super-Șefii recunosc în ceialalți propria pasiune și energie, simt atributele talentului înnăscut.
Desigur, recrutând astfel, Super-Șefii beneficiază nu numai de forța talentului, ci și de forța diversității.
ODATĂ GĂSIT, TALENTUL SE FORMEAZĂ
Vă mai aduceți aminte de ucenicie? Toți oamenii excepționali, care au schimbat lumea, au învățat meserie de la cineva – cineva care i-a pus la treburi importante și a muncit cot la cot cu ei, dezvăluindu-le tainele meșteșugului.
Super-Șefii asta fac: te aruncă în mare. Vor înota alături de tine, din când în când – poate veți realiza împreună anumite părți din proiect. Dar treaba ta ți-o faci tu, nu ei. Vei fi în miezul lucrurilor. Vei munci. Vei crea. Și vei fi ghidat cu încredere, cu generozitate, cu viziune și cu pasiune.
ODATĂ FORMAT, TALENTUL SE ENERGIZEAZĂ
Super-Șefii își inspiră oamenii. Le transmit propria încredere – îi fac să creadă în ei înșiși și să știe că nimic nu le este imposibil, că sunt speciali și aleși. Autenticitatea este foarte importantă, însă. Încrederea în oameni nu poate fi falsificată.
Inspirația de acest fel este un (re)generator de energie.
Super-Șefii au viziune. Ei creează și schimbă lumea. Pentru asta inventează tehnologii, găsesc talente și nu fac compromisuri.
Super-Șefii descătușează talentul, creativitatea și energia celorlalți și îi implică în procesul lor de inovație și de creație – pentru că ei nu cred că au toate răspunsurile și pentru că își iubesc viziunea atât de mult încât vânează toate ideile bune pentru a o aduce la viață. În plus, să învețe de la ceilalți este o bucurie și un mod de a fi pentru ei.
În lumea Super-Șefilor standardele sunt înalte și cresc mereu. Trebuie să vrei să muncești din greu și să excelezi mereu.
ÎN CONCLUZIE, CE FAC SUPER-ȘEFII?
Găsesc oameni neobișnuit de talentați, în locuri neașteptate.
Le creează condiții pentru a crește și a-și îndeplini cel mai înalt potențial.
Îi inspiră cu viziunea lor.
Le descătușează creativitatea și energia.
Creează o cultură a înaltei performanțe.
Astfel, Super-Șefii construiesc organizații flexibile, adaptabile, agile și durabile. Durează ceea ce se schimbă. Dacă a durat, e pentru că s-a schimbat.
Caută-i pe Super-Șefi. Te poți inspira de la ei, chiar dacă nu sunt șefii tăi!