Tibi Ușeriu a câștigat pentru a treia oară cel mai greu maraton din lume
După șapte zile de maraton, bistrițeanul Tibi Ușeriu a reușit să câștige maratonul care se desfășoară dincolo de Cercul Polar, în Canada.
Singurul român care a rămas în cursă, Tibi Ușeriu, a reușit încă de la început să preia conducerea maratonului, fiind urmat de un irlandez, însă acesta se afla la patru ore în spatele bistrițeanului care a reușit să treacă de primele două puncte de control cu o oră și 30 minute mai repede față de anul trecut.
De la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a dat startul ultramaratonului, până în data de 14 martie, Tibi Ușeriu a reuşit să parcurgă peste 400 de kilometri, în condiţii meteo extreme, cu furtuni de zăpadă şi temperaturi de -40 de grade Celsius. În aceste condiții se credea că este posibil ca cei 617 km care-i stăteau înainte lui Ușeriu nu vor putea fi parcurși până la capăt. Iată că bistrițeanul a dat dovadă de mult curaj și devotament și a terminat din nou pe primul loc.
La startul competiției s-au înscris 32 de concurenți, dintre care 23 au participat la cursa de 350+ mile. După prima zi de concurs, opt dintre participanți au abadonat.
Anul acesta, traseul a fost de 617 kilometri, iar distanța pe care concurenții au trebuit să o parcurgă pe Ice Road (un fluviu înghețat) a fost de 280 kilometri, ceea ce a făcut cursa și mai brutală.
Participanții au nouă zile la dispoziție pentru a ajunge la final, startul concursului fiind dat vineri la ora 20:30 (ora României). 17 martie este ultima zi a maratonului.
La start au pornit 4 români – printre care și o femeie. În afară de Tibi, ceilalți au abandonat cursa. A zecea ediţie a Maratonului Artic se desfăşoară în perioada 8 – 17 martie, punctul de plecare fiind Eagle Plains Canada, iar sosirea la Tuktoyaktuk. Maratonul 6633 Arctic Ultra este considerat cel mai greu concurs din cauza temperaturilor extreme, care coboară până la minus 60 de grade Celsius.
Primul dintre cei patru români care a abandonat cursa a fost Avram Iancu, bibliotecarul de 41 de ani din Petroșani, județul Hunedoara, care a reușit să traverseze înot Canalului Mânecii și a parcurs traseul Dunării de la izvoare și până la vărsare. Avram Iancu s-a retras de la maraton după 68 de kilometri, din cauza unei accidentări la picior.
Din cauza vremii extreme, cu vânt care depășește 94 de km/oră, au abadonat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă și Polgar Levente și Florentina Iofcea.
Polgar Levente este prima persoană cu dizabilități care a fost acceptată la Maratonul Arctic. Are 37 de ani, este din Aiud, județul Alba, și muncește în construcții, deși și-a pierdut o mână într-un accident de tren la vârsta de șase ani.
Florentina Iofcea, originară din București, are 46 de ani și locuiește în Canada, însă a reprezentat România la această cursă. Este asistentă medicală și vrea să parcurgă anul acesta un traseu de 7.800 de kilometri, să traverseze Canada de la est la vest, pentru a intra în Cartea Recordurilor.
Într-un interviu acordat Revistei CARIERE, Tibi Ușeriu declara că „eu sunt suma unor întâmplări făcute din lumini și umbre, un om care se reinventează mereu, care aleargă și este curios peste ce fel de Tibi va da la finalul cursei”.
Puteți citi interviul integral aici.