Un adevărat manager la şefia ţării: Macron conduce Franţa ca un CEO exigent, dar care insuflă spiritul de echipă
Astfel, potrivit Le Figaro, Macron e autoritar şi are pretenţia ca miniştrii din Guvernul său să fie disponibili oricând, aşa că nu se sfieşte să le trimită SMS-uri şi în mijlocul nopţii.
Modul său de lucru i-a surprins pe unii membrii ai Executivului, printre care se numără şi Nicolas Hulot, care obişnuia să adoarmă devreme.
Ministrul Mediului a mărturisit că nu sunt rare momentele în care preşedintele francez îl sună pe la 1 sau 2 noaptea, aşa cum s-a întâmplat pe 6 iulie, înaintea conferinţei de presă pe tema schimbărilor climatice.
CITEȘTE ȘI: Sănătatea mintală a angajaților, un aspect pe care liderii multinaţionalelor nu trebuie să îl neglijeze
Deci a fost nevoit să îşi adapteze programul după cerinţele celui care ocupă fotoliul de la Elysee.
Emmanuel Macron preferă managementul direct: vrea să afle direct de la cei ce fac parte din echipa sa ce se întâmplă, fără a fi nevoie de intermediari. El e de părere că schimbul de informaţii trebuie să vină într-un flux continuu.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
De asemenea, preşedintele francez doarme cam 4 ore pe noapte. "Nu mi-ai răspuns la telefon!", i-a spus Macron la un moment dat unui consultant de-al său. "Da, pentru că dormeam", i-a spus acesta, care nu era obişnuit cu programul în forţă al liderului din Hexagon.
TELEFOANELE, UN SIMBOL
Şi că tot veni vorba de telefon, Macron are două smartphone-uri, care au devenit un simbol pentru leadership-ul preşedintelui francez. El le poartă tot timpul asupra lui şi apar în aproape toate pozele de la şedinţe.
Liderul de la Elysee ţine foarte mult la a avea o legătură permanentă cu echipa sa. O persoană din anturajul său a precizat pentru Le Figaro că Macron îi intreabă tot timpul ce părere au despre ideile lui. Funcţionează ca un burete – "absoarbe" părerile a 30 de persoane înainte de a lua singur decizia de a acţiona într-un fel sau altul.
CITEȘTE ȘI: Donald Trump și traseul său ca om de afaceri: prosperitate, faliment și iar prosperitate
Dar asta nu înseamnă că face ce zice majoritatea sau că găseşte calea de mijloc. Pur şi simplu vrea să aibă mai multe puncte de vedere înainte de a face pasul decisiv.
INSUFLĂ SPIRITUL DE ECHIPĂ
Metodele sale exigente, adeseori epuizante pentru miniştri, sunt inspirate de stilul de conducere din corporaţii. "Pentru prima dată, avem un adevărat manager ca şef de stat", subliniază o altă persoană din anturajul său.
Emmanuel Macron nu este un moştenitor al culturii politice tradiţionale. Are o viaţă personală, dar este şi parte a unei echipe, pe care o conduce ca atare, mai remarcă un apropiat de-al său.
"Adesea, în politică ne place să vânăm în haită, să fim ca lupii care pândesc oile din apropiere. Macron insuflă spiritul de echipă", spune o altă persoană din anturajul său.
Preşedintele francez nu îi lasă pe consilieri să îşi facă simţită prezenţa prea mult. În schimb, îşi impulsionează miniştrii să iasă în faţă, să se facă cunoscuţi şi să exprime.
Macron are grijă de apropiaţii săi. De exemplu, când prietenul său, Richard Ferrand, a intrat în vizorul mass-media, el a avut grijă ca toată lumea să ştie că ei au încă o relaţie solidă: l-a invitat la cină şi i-a oferit un post important în echipa sa.
MACRON VINE ÎN ROMÂNIA
Vizita oficială a şefului din Hexagon în ţara noastră va avea loc pe 24 august.
"Discuțiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională şi de securitate. La finalul întrevederii, cei doi Președinți vor susține o conferință de presă comună", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti.
CITEȘTE ȘI: A spus „Adio, multinațională!”
Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de cei doi oficiali în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie, ocazie cu care Emmanuel Macron a acceptat propunerea lui Klaus Iohannis de a continua dialogul la București.
La acea vreme, preşedintele român a declarat că a avut o întâlnire foarte bună cu omologul francez, cu care a discutat inclusiv despre Schengen.
"Am avut o primă întâlnire așezată, bilaterală, cu președintele Macron. Am abordat, într-un timp foarte scurt, multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare și bilaterală, și în formate europene. Am discutat despre colaborări, de exemplu, pe Schengen. Am discutat despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural. Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detașarea muncitorilor", a afirmat atunci Iohannis.
Totodată, şeful statului român a precizat că a convenit cu Macron să lucreze împreună pentru a întări formate europene:
"Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene. Am propus, printre altele, ca proiectul bugetului zonei Euro propus de președintele Macron să fie deschis și pentru alții, de exemplu pentru noi, care acum nu suntem membri în zona Euro, dar avem acest obiectiv și suntem interesați să colaborăm din timp pe acest proiect. Pe scurt, o întâlnire foarte bună".