Un fost comandant Navy SEAL explică legătura dintre disciplină şi leadership
“Nu mă asculţi?! Las’ că pun eu biciul pe tine!” – de câte ori ai auzit aceste vorbe de la cineva care voia să îşi impună punctul de vedere şi să te determine să faci cum zice el sau ea? Ei bine, această tactică nu are niciodată efectul scontat. O spune un fost comandant al Navy SEAL – forțele speciale ale Marinei SUA -, care acum predă cursuri de leadership.
Jocko Willink a fost comandant în cadrul forțelor speciale ale Marinei SUA şi a condus unitatea Task Unit Bruiser, care a luptat în Războiul din Irak.
După ce şi-a încheiat cariera militară, el a devenit co-fondator al companiei de consultanţă în leadership Echelon Front, din dorinţa de a transmite liderilor de business cunoştinţele acumulate în anii petrecuţi în Navy SEAL.
El susţine că tirania nu funcţionează niciodată: nu poţi să le impui ceva cu forţa oamenilor, iar apoi să te aştepţi să îţi fie loiali.
Dar iată că mulţi lideri de business încă nu au înţeles acest lucru. În viziunea lui Jocko Willink, când vine vorba de a avea o echipă funcţională, încrederea este cel mai important liant.
“Dacă vrei ca oamenii să facă ceva, nu stai cu biciul pe ei, căci aşa vei ajunge să ai o haită de câini bătuţi, iar câinii bătuţi sunt inutili. Şi, mai mult, ajung să se răzvrătească. Dacă îţi tratezi oamenii ca pe nişte sclavi, atunci aceştia se vor răscula împotriva ta la un moment dat”, spune Jocko Willink, potrivit Business Insider.
El susţine că a învăţat această lecţie de leadership pe vremea când avea 22 de ani şi abia intrase în SEAL.
“Ofiţerul care se ocupa de plutonul nostru era un lider tiranic; nu avea experienţă şi nici nu prea avea încredere în el, deci compensa prin tiranie. Dacă un membru al echipei contesta un ordin de-al său, el spunea să facă ce i se spune, fără să comenteze. Aşa că ne-am aliat împotriva lui şi am decis să nu mai ascultăm de el. Am mers direct la şeful cel mare şi i-am explicat situaţia, iar decizia acestuia a fost să-l concedieze.
Următorul lider atribuit echipei noastre a fost unul cu multă experienţă, foarte capabili şi inteligent, care avea o atitudine umilă. Ne-a făcut plăcere să lucrăm cu el, căci ne-a inspirat să dăm tot ce era mai bun din noi. Voiam să facem treabă bună pentru ca să fie mândru de noi, iar el ne recunoştea meritele”, povesteşte Jocko Willink.
Fostul militar a ţinut minte această lecţie de leadership şi a pus-o în aplicare.
“Să îţi forţezi oamenii să urmeze orbeşte un ordin e o tactică ce funcţionează o perioadă. Dar nu va merge la nesfârşit. Cel mai bine e să asculţi ce au de spus şi să construieşti o relaţie bazată pe încredere”, susţine Jocko Willink.
Citeşte şi: Despre traiectoria de rollercoaster a leadershipului