Volumul investițiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est aproape s-a dublat în primul trimestru al anului 2025 | RAPORT

După o perioadă de stagnare, piața investițiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est (ECE) dă semne clare de revenire. Potrivit raportului „CEE Investment Scene Q1 2025” realizat de Colliers, volumul total al investițiilor din ECE-6 a atins aproximativ 2,8 miliarde de euro în primul trimestru din 2025 – o creștere de 143% față de aceeași perioadă a anului trecut. România a contribuit cu 175 milioane de euro, o valoare aproape similară cu T1 2024, dar de 2,5 ori mai mare față de ultimul trimestru al anului trecut.
Creșterea este susținută în special de piețele din Cehia (+297%), Slovacia (+344%) și Bulgaria (+273%), semn că apetitul investitorilor revine în regiune. Cehia s-a impus ca lider, atrăgând 55% din volumul total investit în ECE, urmată de Polonia cu 24%.
România: stabilitate relativă, cu potențial de creștere
Deși România nu a cunoscut o explozie a investițiilor, trendul trimestrial este ascendent, iar perspectivele rămân optimiste. Potrivit experților Colliers, un portofoliu solid de tranzacții este în derulare, ceea ce ar putea duce volumul anual peste cel din 2024, cu posibilitatea de a depăși 800 milioane de euro.
„România rămâne un punct de interes pentru investitori, datorită poziționării strategice, forței de muncă disponibile și potențialului din sectorul industrial. Însă incertitudinile fiscale și politice, costurile ridicate de finanțare și discrepanțele dintre așteptările de preț ale cumpărătorilor și vânzătorilor pun presiune pe piață”, a explicat Robert Miklo, Head of Capital Markets, Colliers.
Retailul revine puternic
Cele mai notabile tranzacții din primul trimestru în România au fost concentrate în zona de retail:
MAS REI a vândut un portofoliu de proprietăți către fondul britanic M Core;
Argo Capital a vândut Shopping City Suceava către același cumpărător;
Solida Capital, un nou jucător pe piață, a achiziționat clădirea Victoria Center.
Tranzacțiile din retail au generat peste 100 de milioane de euro, reprezentă aproximativ două treimi din volumul investițional al trimestrului.
„Sectorul comercial și-a reluat traiectoria ascendentă începută în 2021, iar dimensiunea acestor tranzacții arată încrederea investitorilor în potențialul pieței locale”, a declarat Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.
Sectorul industrial și logistic domină în ECE
Pe plan regional, sectorul industrial și logistic a atras cele mai mari investiții, cu un total de 788 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decât în T1 2024. Investitorii sunt încurajați de poziționarea geografică strategică a regiunii și de costurile competitive cu forța de muncă, în ciuda unei tendințe de creștere a salariilor.
În ciuda unei scăderi de 8% a volumului investițional față de T1 2024, reprezentanții Colliers consideră că aceasta nu reflectă o lipsă de interes, ci doar o decalare în calendarul tranzacțiilor și dificultăți de aliniere între cerere și ofertă.
„Trimestrul al doilea a început deja în forță, iar portofoliul de tranzacții în curs ne face să anticipăm o evoluție solidă pentru restul anului”, a adăugat Robert Miklo.
Creșterea încrederii investitorilor
Finalizarea alegerilor prezidențiale și așteptările cu privire la o scădere a costurilor de finanțare pot contribui la creșterea încrederii investitorilor. În plus, intrările de capital în proiecte logistice, hoteliere și mixte sunt esențiale pentru menținerea dinamismului pieței.
„România are atuuri semnificative – o forță de muncă competitivă, o geografie favorabilă și un stoc atractiv de active. Pentru un ritm susținut de tranzacții, însă, avem nevoie de stabilitate fiscală și predictibilitate politică”, a concluzionat Simina Niculiță.
În ciuda provocărilor locale, România rămâne pe radarul investitorilor internaționali, iar redresarea vizibilă din regiunea ECE confirmă o schimbare de direcție pe piața imobiliară. Ajustarea așteptărilor și stabilitatea economică vor fi cheia pentru transformarea unui început promițător într-un an de referință pentru investițiile imobiliare.
CITEȘTE ȘI: Ce-și doresc cu adevărat angajații | STUDIU
Foto: Colliers