Bean MC (Subcarpați), rapperul care a cucerit România cu cavalul
Pe scenă, look-ul lor frapează, sunetul șochează, complexul audio/video pe care îl livrează publicului este de-a dreptul electrizant. Și asta pentru că spectacolul lor, unic, complet ieșit din tipare, nu se rezumă doar la muzică și lumină. Înseamnă strai popular, instrumente vechi, uneori tălpi goale, bărbi și plete, într-un mixaj amețitor de balade și doine românești condimentate cu ritmuri electro și hip-hop, de cușme asortate cu tricouri rock, de surpinzător și ciudat, de arhaic și modern. Vizual și auditiv sunt doza de aer proaspăt de care piața muzicală românească avea nevoie, sunt lecția de neuitare pentru generații întregi de adolescenți.
Ar trebui să vă spun acum că în toată povestea de mai sus este vorba despre trupa SUBCARPAȚI. Dar băieții nu se vor a fi o trupă. Se consideră mai degrabă o gașcă de prieteni, uniți de o imensă pasiune, muzica. Și, mai înainte de asta, sunt un manifest, în niciun caz o trupă pentru care profitul este mai important decât credința lucrului bine făcut.
Tocmai de aceea, zi de zi, sapă împreună în trecut, până la temelia folclorului autentic românesc, desțelenesc istoria, desprăfuiesc moșteniri uitate și le șlefuiesc rafinat, apoi le oferă publicului, într-o încercare misionară de a provoaca un popor asmatic să-și ia constant porția de oxigen. O porție mereu reinventată, readaptată vremii, vremurilor și publicului, în special celui tânăr, prins în haosul marilor orașe, lipsit de timpul necesar pentru a se conecta cu trecutul, valorile și tradiția.
Pe 1 Decembrie 2020, proiectul Subcarpați aniversează 10 ani de la lansare. Băieții speră ca lumea să reintre în normalitate până atunci, iar ei să poată împărți acest moment special cu sutele de mii de fani. Le e dor să-i vadă și să-i simtă din nou în fața în scenei, să trăiască împreună bucuria muzicii lor, una specială, atât de diferită de tot ce se cântă azi în România.
Muzica, mai mult decât o profesie
Cei 16 care formează gașca de prieteni ”Subcarpați” sunt: Emilian Popa/Afo – voce, absolvent de Construcții; Andrei Alexandru/Power pe Vinil – dj, synth, Conservator; Catalin Catană/Faust – voce, Sociologie, Limbi Străine; Valentin Mușat – chitară, Conservator; Radu Pieloiu – tobe, UVT Timișoara; Ioana Milculescu – voce, Limbi Străine; Ștefan Dănilă/Motanu – voce, Muzică; Călin Handabut – instrumente suflat, subofițer MapN, Structura Muzicilor Militare, absolvent de Teologie și Geografia Turismului; Benjamin Ambarus – toba mare, Sociologie; Bogdan Anghel – light design, Inginer automobile; Dragoș Vasiloaia – vizuale, Artist Vizual; Alexe Alexandru – tehnic, Kinetoterapie; Marian Marbu/Mogli – tehnic; Dorin Savu/Dodo – tour manager, Facultatea de Matematică; Cristian Tache – booking manager, ASE- Fabiz; London Met – Mass Communications, Ioan Pascu/Uțu – inginer sunet, UVT Timișoara și, bineînțeles, fondatorul proiectului, MC Bean, adică Alexe Marius Andrei, cel care contribuie cu vocea și cavalul. El este absolvent de Kinetoterapie, dar nu a practicat această meserie nici măcar o zi.
”Membrii trupei care activau și în alte zone au renunțat (cu mare plăcere ) la joburile pe care le aveau în domeniile alternative în favoarea muzicii. Acest lucru a fost posibil datorită succesului și numărului mare de concerte pe care le aveam, probabil suntem trupa cu cele mai multe concerte din România”, a precizat Cristian Tache.
Zilele trecute, fiindcă tot suntem în izolare și băieții au ceva mai mult timp la dispoziție, am stat la povești cu Bean MC.
Înainte însă să trec la interviu, să vă reamintesc câteva amănunte despre el.
Are 36 de ani, iar Bean este o poreclă pe care a primit-o în copilărie. În adolescență a descoperit mișcarea rap și MC-ing-ul și s-a îndrăgostit iremediabil de amândouă, drept urmare, în liceu, a înființat, împreună cu fratele său (ulterior amândoi absolvenți de UNEFS- Kinetoterapie), o trupă hip-hop.
De-a lungul vremii, a experimentat mai multe moduri de a cânta rap, dar succesul a venit în 2008, odată cu piesa “Jumătate tu, jumătate nu” interpretată împreună cu Blanoz. În 2009, s-a alăturat formației Șuie Paparude, înlocuindu-l pe Junkyard, iar în 2010 a înființat, așa cum scriam mai sus, proiectul Subcarpați.
Underground Folclor
Originalitate, talent, calitate, inedit. Nu există recenzie ori articol de presă care să nu conțină cel puțin unul dintre aceste cuvinte. Pe mine, dacă cineva m-ar ruga să vă descriu într-un singur cuvânt, aș spune fără ezitare: ”o nebunie”. O nebunie cu care ați reușit să cuceriți sute de mii de fani, în majoritate adolescenți. Voi, într-un cuvânt, cum v-ați descrie ca trupă?
Într-un cuvânt (de fapt în două) ne-am descrie: Underground Folclor. Este stilul pe care l-am “inventat” și de care suntem foarte mândri. Asta e fost și ideea, să aducem folclorul în actualitate, pentru tineri. Ne bucurăm că am reușit. Suntem o trupă care are un mesaj. Probabil asta este cel mai important. Să vorbești despre lucruri care contează: tradiții, familie, motivație, să educi prin mesajul tău.
De ce acest stil, un mix complet ieșit din tipare?
În muzica Rap, cel mai folosit procedeu artistic este Sampla. Am samplat piese din toată lumea și, la un moment dat, m-am gândit: De ce să nu Samplez și de la noi din ogradă? Am făcut-o și nu mi-a venit să cred cât de bine sună. Restul e istorie .
Au trecut 10 ani de la lansarea proiectului ”Subcarpați”. Ai fost ”capul răutăților”. Povestește-mi puțin despre momentul de început. Cum și de ce ți-a venit ideea, cum ai ales membrii trupei și de ce tocmai ei?
Nu pot spune că am ales membrii trupei, ei s-au ales singuri. Cine se aseamănă, se adună. Am fost dintotdeauna înconjurat de oameni pasionați de muzică. Cui i-a plăcut ce a auzit, a venit lângă mine și a rămas. Nu a fost nicio listă inițială, totul a venit de la sine. La lansarea Subcarpati în 2010 eram trei oameni: eu, DJ Limun și VJ Andri. Acum suntem 16 în Subcarpați și 40 în toată brigada Culese Din Cartier!
Mă întorc puțin la stil. Ați căutat (voit) un stil de nișă, sau pur și simplu aceasta este muzica pe care o simțiți/trăiți?
Nu pot spune că am căutat să fim de nișă. Este muzica cu care am crescut și influențele sale. Cum spune și versul din Lăutar de București: “am unificat idei”, iar spre surprinderea noastră, fuziunea dintre digital și folclor a funcționat, chiar foarte bine. Nu e ceva nou, muzica Blues se trage din folclorul negrilor, trupe precum The Beatles și Rolling Stones, tot de acolo și-au luat inspirația.
Nu a fost riscant să ieșiți pe scenă cu ceva complet nou?
Nu a fost riscant pentru că nu aveam nimic de pierdut. Am încercat și a funcționat. Nu am fost primul, poate doar că am făcut-o mai bine. Secretul nu este să vii cu o mare idee nouă, trebuie să-ți găsești un domeniu care te pasionează și să-l perfecționezi.
Cum a fost primul concert? Ai simțit din prima că trebuie să mergi mai departe?
Primul concert a fost la TMBase în 2010 și a fost super reușit. A fost un fel de șoc să văd tinerii drum and bass’eri cum dansează pe folclor românesc, m-am simțit mândru. Reacția publicului este, în general, tot ce contează pentru un artist pe scenă. Și reacția a fost pe măsură.
Privind în urmă, cum au fost acești 10 ani? Care au fost cele mai mari satisfacții?
Cea mai mare satisfacție este să vezi că mesajul tău este ascultat și că muzica rezistă testului timpului. În ziua de azi, când ai atâta informație și ai de unde alege, e mare lucru să creezi o comunitate de bun simț și să promovezi valori autentice. Ne considerăm cei mai mari promoteri ai folclorului românesc, asta da satisfacție!
Care credeți că este ingredientul esențial ce a reușit să vă propulseze pe o piață muzicală atât de complicată așa cum e cea din România?
Subcarpati este un manifest cultural și muzica noastră se poate descărca gratuit de pe site-ul nostru. Această mentalitate este foarte importantă pentru noi și încercăm pe cât putem să nu amestecăm arta cu show business’ul. Piața muzicală este ca orice altă piață, cu bune și rele. Gusturile nu se discuta. Ingredientul esențial la noi este interpretarea folclorului. Provocarea este să te menții în actualitate cu muzica și oamenii, pentru că ambele se schimbă o dată la câțiva ani. Fanii cresc, nu mai au timp de concerte, și astfel trebuie să cucerești, cu muzica ta, oameni noi, constant. Muzica se schimbă și ea, ce e cool azi nu mai e cool mâine și tot așa.
Ați face vreodată rabat de la calitate în favoarea comercialului?
Nu, categoric. Nu am face rabat de la calitate în favoarea comercialului. Pentru că astfel de strategii nu ne reprezintă ca oameni.
Ceea ce faceți voi e mai mult decât muzică, e un adevărat spectacol audio/video. Ce vă inspiră? Cum luați decizii privind alegerea melodiilor, conceperea concertelor? Există un ”șef” sau deciziile se iau în comun?
Mulțumim frumos! De obicei, în concerte cântăm melodiile noastre cele mai cunoscute, cele care îți permit să dansezi, să cânți odată cu noi și să te simți bine. Încercăm să dăm lumii ce vrea și de obicei reușim. Totul se discută și se alege cea mai bună variantă. Pe partea de vizuale live, în concert avem mare noroc să colaboram cu Dragoș Vasiloaia, un artist vizual desăvârșit. Sabin Onceriu a fost, de asemenea, de mare ajutor pe partea de concept grafic la ultimele albume Subcarpati. Big up, flăcău!
Lucrați cu foarte mulți colaboratori. Care sunt calitățile pe care le urmăriți atunci când cooptați pe cineva în proiect? E important să rezonați și la nivel uman sau e suficient să fie profesioniști?
Colaboratorii vin spre noi, de obicei sunt prieteni, mai mult sau mai puțin profesioniști. Și când spun asta ma refer că nu au nepărat cea mai nouă aparatură sau o facultate de muzică, dar sunt oameni muncitori. Cel mai important e să rezonăm la nivel uman, restul se rezolvă.
Sunteți una dintre puținele trupe care dezvoltă un program de mentorat pentru tinerii artiști. De ce faceți asta? În ce constă?
Vrem să transmitem “meseria” mai departe către generațiile viitoare. În acest sens, am făcut cursurile de Caval în Timișoara prin platforma Atelierul Identitate, care a constat din 3 module. I-am învățat pe oameni să cânte și să construiască un Caval și am promovat cavalul ca instrument național.
Tu ai avut mentori? Cine sunt artiștii care te inspiră?
Cred că cel mai aproape de un mentor, pentru mine ar fi Michi de la Șuie Paparude. De la el am învățat dedesubturile industriei, ce să fac și ce să nu fac, cum să tratez cu organizatorii, și, cel mai important, banii înainte de show!
Ce muzică asculți (în afară de muzica voastră), ce artiști preferi?
Eu ascult foarte multă muzică. Îmi place să “sap” în YouTube muzica nouă, dar și veche. Canalul Fabris a fost de mare inspirație pentru mine.
Unde și cum te relaxezi? Ai o oază de liniște?
Oaza de liniște pentru mine este familia. Desigur, liniște e mult spus ținând cont că am un băiat de 10 ani și altul de 2 ani, dar înțelegeți ideea.
Cum e în izolare? Cât de greu este pentru un artist să fie ”rupt” de scenă? Cum îți petreci timpul? Povestește-mi despre seria: sesiuni de acasă.
În izolare… e oarecum bine. Noi ne-am luat acum câțiva ani o casă la țară și acum reușim să ne bucurăm de ea. Sunt tare mândru de grădinița pe care am făcut-o, am plantat roșii, ceapă și chiar ghimbir. Mi-am făcut de lucru, cum s-ar spune.
Deocamdată încă nu am simțit ruperea de scenă, dar se va face simțită în curând. Acum în mai ar fi început concertele. Nu zic că ne este ușor, dar vom trece peste această perioadă și lucrurile vor reveni la normal. Până atunci ne bucurăm de familie, de relaxare și de inspirație.
Am lansat seria de sesiuni în casă, care va cuprinde piese noi, înregistrare live, format deja consacrat în perioada pandemiei. Am făcut cu Subcarpati și urmează și cu restul trupelor din “sat”: CCSE, Basska, Argatu’, Fantome, Tumbe. Vom avea și cursuri de Caval online gratuit cu Călin Han. Deci, stați aproape de canalul nostru de YouTube! https://www.youtube.com/user/blanoz
Care este următorul pas în proiectul ”Subcarpați”?
Următorul pas logic ar fi următorul album care deja se conturează, ușor. Anul acesta facem 10 ani și speram ca, până de 1 Decembrie, când e și aniversarea trupei, să revină lucrurile la normal și să cântăm din nou împreună cu mii de oameni în fața scenei. Pentru noi, nu există nimic mai frumos!
Care va fi primul lucru pe care îl veți face după ce se ridică starea de urgență?
Primul lucru după ce se ridică starea de urgență? Să ne vedem cu toții, toată brigada. Sa cântăm și să ne petrecem.
Subcarpați s-a născut în 2010, la inițiativa lui Bean MC, solistul trupei Șuie Paparude. În urmă cu aproape cu 10 ani, când au început să-și scrie povestea, erau trei. Acum sunt 16 (pe scenă și în spatele ei) plus încă 40 în brigada specială, un fel de trupă de ariergardă, care să le completeze și transmită transgenerațional mesajul. Unul patriotic, dar nu patetic, adresat ”omului modern, prins în marele oraș și obligat să taie toate legăturile cu natura și tradițiile”.
Cu băieții de la Subcarpați vă puteți întâlni și pe Facebook sau pe Instagram.
De asemenea, dacă sunteți curioși ce au făcut în izolare, vă propunem clipul din seria ”Înapoi în viitor” – Sesiuni în casă (#RecSession) https://www.patreon.com/posts/subcarpati-in-36033223
Balada românului