Cornel Amariei: Ideile apar din diversitatea cunoștințelor și nu din expertiză
Cu toate că la 24 de ani a primit numeroase recunoașteri internaționale, Cornel Amariei își păstrează aceeași delicatețe, bunătate și smerenie care îl fac atât de unic într-o lume a orgoliilor științifice. Invențiile sale au o motivație aparte – cea de a ajuta oamenii, în primul rând.
Este unul dintre cei 10 tineri ai momentului, așa cum l-a desemnat Competiția internațională Ten Outstanding Young Persons 2018, organizată de Junior Chamber International (JCI), a fost inclus de Forbes SUA în clasamentul celor mai influenţi 300 de tineri din Europa, iar Real Leaders l-a invitat în clubul select al celor 100 de tineri vizionari care ar putea schimba lumea.
Este un inovator care are în portofoliu 50 de invenții în curs de patentare, printre care se numără și ochelarii .lumen pentru nevăzători, cel mai popular proiect al său. A revenit în țară după studii în străinătate și vrea să facă lumină aici în România. Este câștigătorul categoriei „Talentele viitorului” din cadrul Galei Premiilor Revistei CARIERE 2018.
CÂND ȚI-AI DAT SEAMA PRIMA DATĂ CĂ ȘTII „CE VREI SĂ TE FACI CÂND VEI FI MARE”?
Nici acum nu știu. Atunci când eram mic, îmi doream să construiesc lucruri, îmi plăcea să schițez desene tehnice cu ceea ce voiam să construiesc. Cu anii, am reușit să transform desenele în realitate. Însă ce vreau să fac cu adevărat, greu de spus. Vreau să am un impact în cât mai multe domenii complet diferite, de la construcții la lumea medicală, de la finanțe la politică. Până acum, mecanismul cel mai bun pentru asta este antreprenoriatul.
CE, CUM ȘI DE CE VREI SĂ FACI CEEA CE FACI?
Acum mă ocup cu conducerea a diferite proiecte / business-uri etc. Poate cel mai remarcabil este .lumen, sistemul de asistență pentru nevăzători pe care îl testăm în acest an. Mie îmi place universal să creez lucruri. Îmi place ca atunci când creez ceva să îmi aducă un zâmbet mie. Și mai mult îmi place ca atunci când creez ceva să aducă un zâmbet altcuiva. Cred că din acest motiv creez.
CINE TE-A ÎNDRUMAT CĂTRE VISUL TĂU ȘI TE-A AJUTAT SĂ ÎL PUI ÎN PRACTICĂ?
Mai multe persoane, mai mulți mentori de-a lungul timpului, se știu ei. Și le mulțumesc. Acum, mă bucur la rândul meu să pot mentora pe alții.
CE ÎȚI ESTE CEL MAI GREU CÂND TREBUIE SĂ-ȚI PUI ÎN PRACTICĂ PLANURILE TALE?
Lipsa de timp. Am un standard foarte înalt de calitate, iar ca să ajungă conceptele la acest nivel necesită foarte mult timp. Există un număr limitat de oameni și doar 24 de ore într-o zi, din păcate.
CARE CREZI CĂ ESTE SENSUL VIEȚII TALE ACUM?
Să creez lucruri ce aduc zâmbete.
DE UNDE ÎȚI VIN IDEILE?
Ideile vin întotdeauna din cele mai neașteptate locuri. Curiozitatea duce la diversitate, diversitatea la creativitate și creativitatea la inovație. Cred mult în diversitate și recomand oricui să înceapă să studieze domenii cât mai diverse. Să înceapă un nou hobby, să încerce un nou sport etc. Inovația vine din a lua un lucru din stânga și unul din dreapta și a le pune împreună pentru prima dată. Însă viață profesională și academică ne învață să ne concentrăm pe o singură direcție, în față. Este imposibil să inovezi dacă ești un expert în domeniul tău.
CE ÎI LIPSEȘTE ȘCOLII ROMÂNEȘTI DE AZI? DAR ANTREPRENORIATULUI?
Din păcate, mi-ar fi mai ușor să spun ce are școala românească. Sistemul educațional din România a fost proiectat, ca multe alte sisteme din acest fost bloc comunist, cu un singur scop: să preia un copil care are aptitudini, creativitate și potențial, apoi să îl modeleze după un șablon clasic, distrugând tot ce era bun. La final, se obțin oameni „trași la xerox” care sunt ușor de manipulat. Acesta este sistemul educațional din România și acum; nimic nu s-a schimbat.
Trebuie să o luăm de la zero cu tot sistemul educațional. În loc să umplem cu informații menite să facă fiecare elev și student la fel, să augmentăm ce este bun în fiecare și să îl creștem în acea direcție și în cele transdiscipliniare adecvate.
Antreprenoriatul în România este încă în faze incipiente. Nu a fost timp în 30 de ani să creștem o cultură de business și o să mai dureze câteva generații. Mă bucur să văd că apar din ce în ce mai multe inițiative ce promovează și dau o șansă antreprenoriatului. Competiții pentru start-up-uri, acceleratoare și alte promovări încurajează mediul antreprenorial și coboară bariera care încă este foarte sus în antreprenoriatul românesc.
UNDE TE VEZI PESTE 10 ANI?
Acum 10 ani construiam roboței de luptă. Cine știa că o să fac ceea ce fac astăzi?! Sper să continui să mă implic în alte domenii și să creez lucruri ce aduc zâmbete.
CUM CREZI CĂ ARATĂ MESERIILE VIITORULUI?
Până acum puțini ani, se discuta că roboții ne iau locurile de muncă din fabrici. Și parțial, o fac. De nu foarte mult timp, începem să vedem avansarea Robotic Process Automation, ce poate să automatizeze multe dintre task-urile pe care le facem la birou. Într-un final, orice task repetitiv se va putea automatiza rapid, deci meseriile viitorului sunt cele ce conțin cât mai puțină repetabilitate și cât mai multă nevoie de a combina lucruri din domenii cât mai diferite. Orice necesită creație ce nu poate fi automatizată va fi o meserie a viitorului.
Foto articol: Bogdan Mihai Mocanu
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.