Eliza și roboții: cum poate contribui un inginer din spatele scenei la miracolele din sala de operație
În sala de operație, fiecare moment este o luptă, în care, adesea, finețea și precizia fac diferența între viață și moarte. Medicii chirurgi se bazează pe abilitățile lor remarcabile pentru a efectua intervenții complexe. Tehnologia modernă a dus însă precizia într-o nouă dimensiune, revoluționând modul în care aceste intervenții sunt efectuate, operații delicate fiind astăzi mai ușor de realizat ca niciodată.
Aceste inovații nu numai că îmbunătățesc experiența medicilor, oferindu-le instrumente mai avansate și mai precise, dar și contribuie la recuperarea mai rapidă a pacienților și la rezultatele postoperatorii mai bune.
Chirurgia robotică este o evoluție care nu doar schimbă medicina, ci salvează și transformă vieți.
Mâna din umbră
Incontestabil, miracolele din sălile de operație se produc datorită abilităților, priceperii și talentului chirurgului, însă, în sălile moderne, în chirurgia asistată de roboți, toate acestea sunt susținute și de prezența discretă a unui inginer. El asigură buna funcționare a echipamentelor și a tehnologiei utilizate în timpul intervenției chirurgicale, oferind suport tehnic și asistență constantă. Este ”mâna din umbră” care îi ajută pe medici să-și perfecționeze abilitățile și să se adapteze cu echipamentele avansate, astfel încât să obțină cele mai bune rezultate pentru pacienți.
Eliza Gârbea este una dintre aceste ”mâini”. Specialistă în chirurgia robotică, Eliza este unul dintre acei ingineri din spatele scenei, care au privilegiul să contribuie la miracolele ce se petrec în sala de operație.
Un vis împlinit
Are doar 30 de ani, dar și-a lăsat deja amprenta asupra dezvoltării ecosistemului medical. A deschis perspective noi pentru cei mai experimentați chirurgi din România, medici care scriseseră deja istorie în aria lor de competență, oferindu-le acces la cele mai înalte standarde de calificare în robotică.
A început prin a-i selecta pe cei mai buni dintre cei buni și a-i instrui teoretic. Apoi a intrat efectiv cu ei în sala de operații, pentru a-i ghida în utilizarea celor mai noi tehnologii și tehnici. Doar așa se putea asigura că tehnologia este utilizată corect, la maxima ei capabilitate, dar și că medicii beneficiază de tot instrumentarul, dispozitivele și de cunoștințele necesare pentru o intervenție la cele mai înalte standarde.
A avut șansa să lucreze la implementarea primului program robotic cardiovascular din țară. Ulterior, au urmat multe proiecte în sfera urologică, ginecologică, toracică și a chirurgiei generale, toate realizate cu succes prin dedicarea întregii echipe și sprijinul unor mentori fără de care povestea ei s-ar fi scris, probabil, altfel.
Au fost zeci de astfel de experiențe de învățare, atât pentru ea, cât și pentru medici. Totul pornind de la premisa că la baza eficienței și binelui pacientului stă colaborarea om-mașină. Mașina, oricât de avansată, este pusă în valoare doar prin pasiunea, cunoștințele și priceperea unor medici care acceptă schimbarea, iar, la rândul său, medicul este ajutat de mașină să performeze, tehnologia amplificându-i potențialul, extinzându-i limitele și evidențiindu-i talentul.
Nu a fost ușor, a fost un volum enorm de lucru și cunoștințe, dar, ca trainer, trebuia să aibă capacitatea de a selecta cele mai potrivite persoane pe care să le instruiască, astfel încât tehnologia să devină cea mai bună opțiune pentru o anumită patologie, iar chirurgul să-și atingă, cu ajutorul ei, cea mai bună versiune profesională.
De fapt, acesta i-a fost și visul: să cunoască cei mai performanți chirurgi și să contribuie la formarea lor profesională în mânuirea celor mai avansate tehnologii. Și l-a împlinit, cu pasiune, inteligență și o dorință de neclintit de a depăși limitele.
Astăzi, Eliza Gârbea, o tânără cu realizări remarcabile, un potențial și abilități impresionante pentru vârsta ei, iese din spatele scenei, se așază sub lumina reflectoarelor și vorbește despre pasiunea și succesele ei. O discuție despre prezent și viitor în care, incontestabil, vedeta rămâne chirurgia robotică. Totul într-un nou episod din seria Work Life Choices, interviuri speciale cu oameni speciali, un proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE.
Înainte de a afla mai multe despre ea și realizările ei, simt însă că trebuie să vă mai spun ceva. Eliza trăiește acum una dintre cele mai emoționante etape ale vieții. Este tânără mămică și își dedică mare parte din timp și energie creșterii și îngrijirii fiului său. Este o perioadă de bucurie și împlinire pentru ea, o experiență despre care spune că o face să strălucească mai mult ca niciodată, o inspiră și o motivează. Însă a rămas bine conectată și cu latura profesională, în special cu unul dintre proiectele ei ”de suflet”, Inspiris MIS Mastering Course, primul program de mentorat în tehnici chirurgicale minim invazive în endometrioză susținut de Academia Endomedicare.
Închipuie-ți că scrii o carte despre tine și realizările tale. Cum ar suna primul paragraf al acestei cărți, cel în care ar trebui să te prezinți și să subliniezi cele mai importante lucruri care te definesc?
Eu sunt Eliza, un om înainte de toate. Sunt de profesie inginer medical și activez în piața de echipamente medicale de mai bine de 7 ani. Sunt absolventă a Universității Politehnice București – Facultatea de Inginerie Medicală. Voi avea curând titulatura de Masterand în Managementul Serviciilor de Sănătate și Asistență Socială în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea București și intenționez să continui cu doctoratul.
De curând, trăiesc bucuria de a fi mamă, ceea ce mă împlinește. Sunt o femeie ambițioasă, puternică, empatică și dedicată scopului de a conduce schimbarea prin educație.
Ce aspecte importante din parcursul și învățămintele tale profesionale ai împărtăși cu cititorii încă de la început?
De-a lungul timpului, am învățat să-mi respect valorile și să înțeleg că pasiunea, educația și perseverența trebuie să fie în simbioză. Consider că orice ai face și indiferent ce titlu porți, este important să nu uităm să fim oameni, mai ales atunci când lucrăm cu și pentru oameni.
Cum ai descrie cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat? Cum le-ai gestionat, cum le-ai depășit?
Cele mai mari provocări au fost legate de vârstă și de generație. Am fost crescută și obișnuită să muncesc încă de mică, ceea ce m-a ajutat să fiu omul de astăzi. Am început cu entuziasm și avậnt și deseori m-am lovit de eticheta „tânărului din generația nouă”. Însă cu perseverență și studiu, am demonstrat că tinerii pot avea curaj, viziune, disciplină și informație. Am avut norocul să întâlnesc de-a lungul timpului câțiva oameni care mi-au devenit mentori și cărora le sunt profund recunoscătoare. Ei m-au ajutat să înțeleg rapid vocea generațiilor anterioare și, de asemenea, să rămân fidelă propriilor convingeri.
Ce aspecte ale personalității tale crezi că te-au ajutat să devii omul și profesionistul de astăzi?
Cu siguranță, ambiția de a demonstra că pot face lucruri semnificative și dorința de a „muta munții din loc” m-au călăuzit mereu.
Care a fost momentul în care te-ai îndrăgostit pentru prima dată de tehnologie și ce te-a inspirat să urmărești o carieră în acest domeniu?
Eram în liceu când am știut că voi studia tehnica medicală. Am observat o evoluție tehnologică în toate domeniile și am simțit că vă fi la fel și în medicină. Fiind pasionată de matematică și fizică, mi-am dorit să-mi continui drumul păstrând precizia cifrelor. Ulterior, am citit despre Elisa Leonida Zamfirescu, iar acela a fost momentul când am știut că voi deveni inginer și nu oriunde, ci în sfera medicală.
Ce te-a atras inițial către domeniul roboticii medicale și care au fost primele tale experiențe în acest domeniu? Cine au fost – dacă au fost – oamenii care ți-au arătat calea, te-au sprijinit și te-au ajutat să progresezi?
Despre robotica medicală citeam des în facultate, mă contraria faptul că nu existau atât de mulți roboți în acest domeniu pe cât speram eu. Am aflat despre roboṭii chirurgicali din țara noastră în timpul unui internship, în urma căruia am primit propunerea de a mă alătura echipei companiei care implementează programele robotice, atât la noi în țară, cât și în alte cinci din regiune. Am activat inițial în domeniul chirurgiei cardiovasculare. Mă fascina precizia gesturilor. Făcând apoi trecerea către domeniul chirurgiei robotice, am avut șansa să cunosc în această companie câțiva colegi cu experiență și pasiune de admirat, ei fiind cei care mi-au oferit șansa să lucrez la implementarea primului program robotic cardiovascular din țara noastră. Ulterior, au urmat multe proiecte în sfera urologică, ginecologică, toracică și a chirurgiei generale, toate s-au realizat prin dedicarea unei întregi echipe.
Mentorilor… le sunt tare recunoscătoare, fară ei povestea mea s-ar fi scris, probabil, altfel. O parte din învățăturile lor le port cu mine mereu. Mă inspiră să ofer și eu, la rândul meu, exemplul meu de aspirație.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ai experimentat până în prezent?
Cred că fiecare om își dorește, din rolul profesional și uman, să își aducă o contribuție în viața oamenilor din jur, să lase o urmă de mai bine, de corectitudine, de frumos. Mi-am propus ca misiune educația și consider că acest concept încorporează aceste principii de reformare în spiritul valorilor morale care înnobilează caracterul. Trecutul, prezentul și viitorul nostru se consolidează prin educație, iar misiunea aceasta are intrinsec valența generozității de a o împărtăși. Am învățat acest lucru de la mentorii mei și m-am străduit, din rolul meu de facilitator într-o lume a tehnologiei medicale, să îmi aduc contribuția la cunoașterea beneficiilor pe care oamenii, atât chirurgii care experimentează o nouă tehnică de chirurgie, cât și pacienții, beneficiarii direcți ai acestui avans tehnologic, le au prin utilizarea unei tehnologii medicale avansate.
Din punctul tău de vedere, cât de prezentă este acum în România robotica medicală?
Robotica medicală are deja o prezenṭă destul de consistentă în Romậnia, dar aș reformula mai curând întrebarea sub forma „cât este de accesibilă?”, tocmai pentru a răspunde cu onestitate: este prea puțin accesibilă pacienților. Orice tehnologie avansată propune costuri pentru achiziționarea ei, costuri de pregătire și training a profesioniștilor care o utilizează și, în general, costurile implementării unui ecosistem profesional și de management care să devină eficient, dar și eficace, în sensul optimizării sale. Un parteneriat între sistemul public și privat în zona de sănătate ar putea oferi un acces optim la această resursă tehnologică superioară și am putea, astfel, gândi în spiritul unui parteneriat sustenabil în interesul pacienților din Romậnia. Țările vecine, precum Bulgaria, au implementat deja programe de sănătate, în care sunt incluse pârghii de decont al intervențiilor robotice, în ideea de a deveni mai incluzive și mai susținătoare în efortul pacienților de a se trata la cel mai înalt standard terapeutic, cu precădere în arii medicale sensibile, cum este cea a oncologiei, unde este mare nevoie de implicarea tuturor factorilor decizionali din sănătate.
Care crezi că sunt cele mai mari beneficii ale utilizării roboților în domeniul medical, atât pentru medici, cât și pentru pacienți?
Consider că avem cu toții datoria să evoluăm atât personal cât și profesional. Integrarea roboților medicali în activitatea chirurgicală vine cu beneficii atestate de numeroase studii de-a lungul anilor. Pacientul beneficiază de intervenții minim invazive, durata scăzută de spitalizare, rata scăzută de complicații sau reintervenții, pierderi neseminficative de sânge, precum și prezervarea structurilor nobile de tip vascular sau nervos. Pentru medic, tehnologia desăvârșește actul chirurgical prin amplificarea gesturilor chirurgicale, prin precizia și finețea mișcării. Să ai șansa să te transpui în interiorul pacientului, să vezi țesuturile precum în atlasul de anatomie, cu siguranță oferă oricărui medic siguranța și încrederea unui act chirurgical care să aducă cele mai bune rezultate postoperatorii pentru pacienții săi.
Care sunt principalele provocări pe care le-ai întâlnit în dezvoltarea și implementarea sistemelor robotice în peisajul medical autohton și cum le-ai abordat?
Provocările au fost legate, pe de-o parte, de reticenṭa faṭă de noutatea tehnologiei, chirurgia fiind un domeniu destul de conservator. Pe de altă parte, cele mai multe impedimente în dezvoltarea programelor sunt legate de aspectele financiare ale sistemului, în prezent neexistând rambursare pentru acest tip de chirurgie minim invazivă. Am fost educată și am asimilat cultura companiei în care activam, conform căreia avem datoria să înțelegem reticența și să fim acolo pentru a oferi informație și încredere. Acest tip de activitate se numește suport clinic și ajută medicul să rămână dedicat actului chirurgical, în timp ce un inginer sau o altă persoană cu pregătire tehnică poartă responsabilitatea tehnologiei. Aspectele financiare rămân nerezolvate, în prezent pacienții achitând integral costul intervenției, iar acestea se desfășoară cu preponderenṭă în mediul privat.
Care sunt domeniile sau aplicațiile din robotica medicală despre care tu crezi că au cel mai mare potențial pentru progres în viitor? Care e viziunea ta personală privind viitorul acestei ramuri medicale?
Robotica medicală se extinde de la ariile chirurgicale de toate tipurile, și enumăr aici chirurgia generală, ginecologică, urologică, toracică, ortopedică sau neurologică, până la partea de diagnostic. În prezent, se publică frecvent studii care arată integrarea softurilor cu inteligența artificială în partea de diagnostic a pacientului, de asemenea planificarea intervențiilor începând să se facă digitalizat prin utilizarea softurilor de modelare 3D. Viitorul medical este cu siguranță unul digitalizat și robotizat, asta nu înseamnă că dispar medicii, aș spune că acestea vin în completarea lor pentru a desăvârși actul medical.
În opinia ta, care sunt cele mai importante aspecte etice și de reglementare care trebuie luate în considerare în dezvoltarea și utilizarea roboților și/sau Inteligenței Artificiale în domeniul medical?
Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect este informarea și solicitarea acordului pentru utilizarea și stocarea datelor utilizatorilor. În momentul în care utilizatorul este informat, el poate înțelege și poate să sprijine sau nu demersurile avansării tehnologiei sau Inteligenței Artificiale.
Știu că ești într-o pauză de carieră – ești tânără mămică. Cum te-ai adaptat și ți-ai reașezat viața, pentru a și rămâne ancorată în profesia ta, în continuă evoluție și schimbare, dar și a-ți îndeplini cu succes rolul de mamă?
Într-adevăr, sunt tânără mămică și sunt foarte mậndră că am avut curajul să aloc timp și resurse familiei. Fiul meu este o sursă de inspirație și mă îndeamnă să fiu cea mai bună versiune a mea. Am fost și sunt într-o continuă dezvoltare, nu o numesc pauză, ci mai degrabă o altă ramură de dezvoltare. Am înțeles rapid că acest răstimp pe care îl primesc pentru a-l crește pe cel mic, îl pot folosi în evoluția mea. Așadar, pe de o parte termin programul de master, iar, în paralel, explorez mediul academic prin prisma unei cercetări menite să întărească încrederea în calitatea actului chirurgical și integrarea tehnologiei. De asemenea, am șansa de a participa activ la un proiect de educație pentru medici alături de unul dintre mentorii mei.
Cum te-ai schimbat sau ai evoluat ca om de când ai devenit mamă? Există aspecte ale identității tale pe care le-ai descoperit sau le-ai dezvoltat în această perioadă?
Mi-a fost teamă de această experiență, mai ales că îmi iubeam mult activitatea pe o aveam înainte de a avea un copil. Am tot auzit despre schimbarea postpartum și nu consideram că am nevoie de una. Azi, știu că sunt mai puternică decât înainte, fiul meu m-a ajutat să înțeleg și să apreciez mai mult viața.
Cum îți petreci timpul liber (atât cât mai e! ) și care sunt activitățile sau hobby-urile tale preferate?
Timpul liber este o provocare în această perioadă, însă, cu putina susținere și organizare, reușesc. Îmi place să citesc, să călătoresc și să joc squash. Trebuie să admit că îmi place să privesc și să înțeleg arta renascentistă și impresionistă.
Care sunt lucrurile care îți aduc bucurie și împlinire în viață, indiferent de circumstanțe sau provocări?
Mă împlinește bucuria oamenilor pasionați de activitatea lor. Este o sursă de inspirație, la fel cum este și arta. Am privilegiul să văd sclipirea în ochii oamenilor din jur, știind că sunt un om apreciat, iubit și suținut.