Melinis: Povestea unei idei cu puterea bătăii de aripi ce poate mișca munții
Au început aproape într-o joacă, dar au reușit, în doar câțiva ani, să desăvârșească un produs unic în lume. Fără fierbere, fără pasteurizare, fără zahăr și fără adaosuri artificiale, cu un gust intens, o aromă delicată și o textură catifelată ce se îmbină perfect, produsul lor este mai mult decât un aliment. Este o adevărată experiență multisenzorială, o fuziune între știință și pasiune, între rațiune și simțire, între rigurozitate și perseverență. Un produs care nu doar hrănește, ci și regenerează, fiind considerat de mulți specialiști un elixir, un remediu natural cu reale proprietăți terapeutice. Un produs cu o personalitate unică, ce îmbină expertiza științifică a unui chimist și optica atent calibrată a unui fizician.
Un chimist, un fizician, o provocare
Chimistul este Constantin. Daciana este fizician.
Cercetător și inventator, medaliat cu aur și argint la cele mai prestigioase congrese de inventică, inclusiv EUREKA sau salonul de la Geneva, Constantin Pascu este inventatorul singurului inhalator din lume cu particule de sare uscată. Aparatele Salin, dezvoltate cu această tehnologie, sunt dispozitive speciale de purificare a aerului, concepute pentru a trata și ameliora afecțiunile respiratorii. Daciana Tarași este absolventă de Fizică. A lucrat mult în zona de business, apoi, când a simțit că trebuie să se reinventeze, și-a creat un nou drum spre psihoterapie.
Pe Valea Nișcovului, primul a ajuns Constantin. Demult! Prin ’95! L-a adus aici, mai întâi pasiunea sa, realiza niște fântâni arteziene decorative, de interior, ce imitau structurile calcaroase pe care le văzuse la Pamukkale, în Turcia. Apoi, cercetările legate de sistemele de purificare salină a aerului. Carstul de sare de la Meledic, unic și el în Europa, nu a fost doar o sursă de inspirație profesională. Splendoarea peisajelor și liniștea, aerul curat și autenticitatea locurilor l-au cucerit atât de mult încât și-a dorit ca dealurile Buzăului să-i devină a doua casă. Daciana l-a urmat.
Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai. Povestea Melinis
Locuiau deja de câțiva ani în acest colț pitoresc de lume, mai precis în satul Mierea de pe Valea Nișcovului, ”pe dealurile ce se ridică lin de la marginea câmpiei”. Un loc de poveste, în care își hrăneau sufletul cu frumusețea priveliștii, iar trupul cu roadele adunate din propria grădină sau cumpărate de la micii producători din zonă. Oameni cu care împărtășeau atât dragostea pentru natură, cât și dorința de a trăi sănătos.
Din întâmplare, într-o zi, au ajuns să combine mierea cu fructe crude, proaspăt culese. Amestecul era delicios, însă fermenta foarte repede, chiar dacă era păstrat în frigider. În altă zi însă, tot din întâmplare, au redescoperit prin bucătărie un deshidrator pe care îl foloseau destul de rar și au început să experimenteze. Nici nu-și imaginau pe atunci în ce ”tărâm incredibil” intrau.
Așa a început povestea unui produs unic în lume, un amestec de miere și fructe sau petale de trandafir, obținut printr-o metodă pe cât de originală pe atât de blândă, încât reușește să păstreze toate proprietățile naturale ale mierii și fructelor. La început au preparat doar pentru ei și apropiați, dar, când au înțeles că pot vinde, și-au dat seama că, exact ca toate lucrurile din lumea asta, și produsul lor trebuie să poarte un nume. I-au spus Melinis. „Mel” de la miere, în limba latină, și „nis”, de la Nișcov, colțul de rai în care l-au ”zămislit” și îl produc cu migală și grijă – prin spatele Atelierului Melinis trece Nișcovul.
Ca în stup
În Atelierele Melinis se dezvoltă două game de produse: melinisurile și Melinis Hebe, în ambele, ingredientul de bază fiind mierea.
”Mierea este un produs cu totul excepțional care, din păcate, este pus în derizoriu de foarte mulți care se uită la ea ca la un alt fel de zahăr, considerând mierea doar un simplu amestec de glucide. Corpul nostru știe cum să folosească ceea ce vine din natură, iar mierea vine din natură. Sunt foarte multe studii științifice care arată impactul pozitiv al mierii asupra sănătății!”, începe să-și expună cu convingere argumentele despre beneficiile mierii Daciana.
Fructele crude sunt adăugate în miere, iar amestecul este prelucrat printr-un proces similar celui de maturare naturală din stup.
”În stup e cald, iar albinele bat din aripi ventilând și ajutând mierea să elimine apa. Noi avem niște aparate, construite special pentru noi, pe care le numim omogenizatoare. Ele mențin controlat temperatura la 35°-37° Celsius și folosim curenți de aer foarte uscat care permit evaporarea apei din amestec. Acest proces durează între 2 și 4 săptămâni. Astfel, melinisul conține fructele foarte aproape de starea lor naturală, fără fierbere și fără pasteurizare. Avem un produs cât se poate de natural, doar miere și fruct, un produs integral care conține vitaminele, fibrele și nutrienții din fructe în contextul lor natural”, completează Constantin partea tehnică a poveștii.
Un accident, un ”super premiu”
Gama Hebe aduce beneficii complexe pentru sănătate, însă promovarea ei este destul de discretă, recunoaște Daciana. Și asta deoarece au realizat că impactul acestor produse este dificil de descris fără a risca să le prezinte ca un „panaceu universal”.
Practic, povestea Hebe a pornit de la un „accident” de lucru cu o șarjă de amestec de pulpă de cătină și miere. Însă din acest accident a rezultat un nou produs, considerat astăzi vârful de gamă.
Și asta deoarece, consumat zilnic în alimentația obișnuită, a însemnat, mai întâi pentru Constantin, o îmbunătățire radicală a stării de bine a organismului: digestie, piele, articulații, rezistență la efort fizic și recuperare după efort și mult mai mult.
La început nu au conștientizat valoarea exactă, dar astăzi, după mai bine de trei ani, au deja o imagine mult mai amplă asupra beneficiilor și modului în care acționează, inclusiv un prim mic studiu realizat pe bolnavii de Parkinson. ”Zona de sănătate este foarte complexă, iar ceea ce avem noi, ca aliment, este foarte greu de înțeles. Mai ales impactul, e greu să crezi că poate fi atât de spectaculos pentru sănătate, pentru tot ce înseamnă stare de bine”, a punctat Daciana.
Concret, produsele Hebe sunt obținute din amestecuri de miere cu fructe foarte bogate în nutrienți, îndeosebi fructe de pădure, între care, pe un loc special, este cătina. Amestecurile de miere și fruct sunt fermentate lent și apoi deshidratate controlat la temperaturi mici, stabilizând astfel un produs integral, plăcut la gust, ușor de păstrat și de consumat pe termen lung. Datorită materiilor prime și tehnologiei folosite, aceste alimente sunt foarte bogate în componenți bioactivi, extrem de utili organismului, ușor asimilabili.
”Nu știm când vor ajunge aceste produse să fie înțelese și acceptate cât mai aproape de valoarea lor, dar ceea ce au reușit să facă pentru starea noastră de bine și pentru noi este în sine un «super premiu». Cu doar câțiva ani în urmă, era un vis imposibil să explorăm Făgărașul până pe Moldoveanu cu cortul. Am reușit asta la începutul acestei toamne, în condiții fizice incredibile pentru noi, iar muntele ne-a răsplătit din plin, până la un mic recital de Bach la violoncel pe vârful Moldoveanu. Viața e plină de mistere frumoase”, a evidențiat Constantin impactul pe care melinisurile Hebe l-a avut asupra sănătății lor.
În curând, pe Amazon
Prima diferențiere a produselor Melinis vine din tipul de miere folosită. Pentru fructele întregi sau bucăți de fructe, cum ar fi afine, vișine, pere și caise, Melinis utilizează miere de salcâm, recunoscută pentru faptul că rămâne fluidă mai mult timp și oferă un aspect cristalin, similar dulcețurilor.
Pentru pastele de fructe, Melinis folosește miere polifloră, mai predispusă la cristalizare rapidă. Pentru a menține o textură fină și plăcută, aceasta trece printr-un proces de cremizare, care împiedică formarea cristalelor mari și conferă consistența unui șerbet natural, fără adaos de zahăr. Acest tip de miere este folosit în special pentru paste de fructe, precum cele din mure, cătină, merișoare și goji, dar și pentru produse cu bucăți ușoare de fruct, cum ar fi gutuile, piersicile sau petalele de trandafir.
Distribuția se realizează în principal online, alături de colaborări cu băcănii care apreciază produsele unice. În curând însă, Melinis va fi disponibil și pe Amazon, ”ceea ce nu este ușor deloc!”.
”Investiția a fost foarte mare, undeva peste 500.000 Euro, bani personali. Din fericire, nu avem datorii care să ne preseze. Suntem la limita profitabilității, am avea nevoie de volume mai mari ca să fim cu adevărat profitabili. Anul 2023 a fost unul bun, din păcate în 2024 lucrurile nu au mai stat la fel de bine”, recunoaște, cu părere rău, Daciana.
Este timpul însă să stingem ușor reflectorul așezat asupra produselor și să-l îndreptăm către cei care le-au creat. E momentul să-i cunoaștem și pe ei, dincolo de tehnologie, știință și abilități antreprenoriale. Cine sunt, așadar, artizanii Melinis? Cum le-a schimbat această experiență perspectiva asupra vieții și asupra carierei? Aflăm detaliile într-un nou episod din seria Work Life Choices, interviuri speciale cu oameni speciali, un proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE.
Cine erați înainte de Melinis? Cum era viața voastră? Cum și de ce ați pornit pe acest drum?
Daciana Tarași: Am făcut fizică și destul de repede am fost implicată în crearea și dezvoltarea unei firme care a ajuns la un nivel foarte mare. După ceva vreme însă, mi-am dat seama că am nevoie de altceva, că am nevoie să mă reconstruiesc, iar viața m-a dus spre psihologie și mai mulți ani am fost implicată în psihoterapie. Aici am făcut prima schimbare radicală – de la obiectivitatea și impersonalul din știință sau business către subiectiv și către suflet. Au fost mai mulți ani de căutări interioare profunde, atât legate de mine, cât și de a ajuta pe altcineva să se regăsească, să înțeleagă mai bine ce vrea de la viață. Toate acestea m-au făcut să fiu foarte interesată de a avea grijă de corp, de a petrece timp în natură. Am început să cultiv relația cu natura din mine sau din afară, relație pe care o neglijasem destul de mult.
Constantin, pasionat de lucrurile și ideile practice noi, a creat, cu mulți ani în urmă, o firmă pe niște soluții noi pentru probleme respiratorii. La un moment dat, căutările lui s-au dus și către întrebări mai personale despre sensuri și scopuri în viață, iar pe acest drum ne-am întâlnit. Viața, cu frumusețea și, poate, cu simțul umorului ei, ne-a adus în față o poveste dintr-o zonă pe care, cândva, eram convinși că nu o vom mai explora vreodată. Însă, paradoxal, s-a dovedit a fi extrem de tentantă. Îmi plăcea atât de mult ce făceam, eram convinsă că nu mă voi întoarce la partea de business… Și totuși viața nu a vrut deloc așa…
Constantin avea deja o legătură cu valea Nișcovului și îi plăcea foarte mult. Producția pentru aparatele respiratorii se făcea deja aici. Eu am fost sceptică la început. M-am născut la munte, am avut bunici mai sus de Bran, eram obișnuită cu peisaje majore și mi-era frică de căldură. Dealurile acestea domoale, pădurea de aici, fructele și legumele extrem de gustoase m-au cucerit treptat. Iubesc și iubim aceste locuri, natura de aici, simțim amândoi acel sentiment minunat, greu de găsit, de a fi acasă.
Ce v-a atras către o schimbare atât de mare, de la laboratoare și știință la antreprenoriat și natură?
Constantin Pascu: Amândoi suntem firi curioase, ne punem întrebări și căutăm răspunsuri. Ne place să explorăm. În plus, amândoi am avut curajul să facem schimbări profunde și să o pornim de la capăt de mai multe ori. Bineînțeles, nu este ușor deloc, sunt multe întrebări, incertitudini, obstacole. Unul din principalele lucruri pe care le-am învățat a fost să ne lăsăm purtați de ceea ce vine, să nu ne împotrivim, să acceptăm provocarea. Și de fiecare dată am fost răsplătiți pe măsură.
Cum a fost să vă mutați din mediul urban la țară? Cum a fost adaptarea?
Daciana: Ne-am mutat treptat. Constantin a fost cel care s-a mutat primul, deoarece avea deja un business aici. Eu veneam spre sfârșit de săptămână, dar era destul de obositor. Pandemia m-a forțat să fac o alegere, pe care ar fi trebuit să o fac mai demult. Ne-am mutat complet aici și sunt extrem de mulțumită.
Care a fost reacția celor apropiați când au aflat că vreți să porniți un business atât de diferit de ceea ce făceați și, mai mult, într-un loc retras, departe de agitația urbană?
Daciana: Am avut în jurul nostru prieteni care au înțeles și au fost încântați de savoarea, de aspectul și mai ales de frumusețea ideii de prelucrare la rece. Dar cei din familie au fost mai degrabă sceptici. Mamei i-a trebuit destul demult timp până a vrut să guste și i se părea așa prozaic să ne apucăm să facem niște „gemuri”! Acum le înțelege și le apreciază, dar a avut nevoie de timp.
Constantin: Legat de faptul că ne-am retras la țară, niciunul din noi nu simte asta. Este un mod de viață care ne place. Viteza bună a internetului ne face să fim conectați la orice. Nu avem probleme de trafic, ieșim oricând la o plimbare în pădure sau alternăm plăcut calculatorul cu treburile din curte. Numai după ce locuiești un timp la țară începi să înțelegi cât de mult bine îți face să trăiești undeva unde este verde în jur cât vezi cu ochii, să auzi cântecul păsărilor și zumzetul albinelor primăvara. Să te trezești dimineața devreme în zilele de vară, să fie răcoare și să simți liniștea aceea profundă a unui nou început de zi…
Mai mult, în zona Buzăului, se întâmplă acum, la nivel rural, ceva ce apreciem foarte mult. Micii producători și pensiunile se unesc în jurul comunității Slow Food Buzău, animată de Juranda și Thorsten Kirschner. E foarte plăcut să cunoști, să interacționezi, să faci parte dintr-o comunitate cu aceleași preocupări de a mânca sănătos, într-un mod sustenabil. Ne întoarcem deci la o dimensiune mult mai umană, începem să îi cunoaștem pe cei care produc ceea ce cumpărăm și să ne sprijinim unii pe alții.
De unde a venit ideea acestei afaceri? Dar de a combina mierea cu fructe crude și petale de trandafiri? Ați experimentat mult înainte, sau cu alte ingrediente?
Daciana: Noi nu căutam o afacere. Constantin era implicat în firma cu aparatele respiratorii, eu ieșisem dintr-un business important și eram convinsă că nu mă voi mai întoarce în business. Ne jucam, experimentam în ideea de a mânca sănătos și așa a apărut ideea. La început, eu am fost doar încântată de ce am obținut, dar nu credeam că îl vom duce mai departe. În schimb, Constantin, care avea experiență în zona de inventică, a realizat ce potențial are toată povestea și că este important să o ducem mai departe.
Am început cu căpșuni, vișine și gutui. La început, lăsam un procent mai mare de apă în amestec și le țineam la frigider. Apoi vreo 2-3 ani am vrut să vedem cum se păstrează în timp. Apropo de păstrarea în timp, melinisurile practic nu se strică, ele se comportă ca o miere care nu este perisabilă. Spre deosebire de un borcan de gem sau dulceață care trebuie consumate relativ repede după deschidere, melinisul nu pățește nimic.
Constantin: Ideea de a amesteca miere cu fructe pare foarte simplă, dar nu este deloc așa, fiecare fruct are specificul lui. De exemplu, zmeura, murele, aronia lăsate în miere ca fruct întreg devin foarte dure, de aceea la zmeură și mure le scoatem sâmburii, aronia o mărunțim. Căpșunii și gutuile au foarte multă pectină și devin vâscoase, fiind mai greu de prelucrat și de pus în borcane, cătina are mult ulei, ceea ce împiedică evaporarea etc. Toate acestea au avut nevoie de multe încercări pentru a găsi soluția optimă.
În toată această căutare, cât și în ce fel v-au ajutat cunoștințele de fizică și chimie?
Daciana: O astfel de facultate te ajută în primul rând să înveți să gândești și apoi îți oferă un background de cunoștințe. Ne-a ajutat să ne formăm un mod de gândire. Răspunsurile au venit însă pe parcursul vieții, dar din cu totul alte direcții.
Care sunt provocările pe care le întâmpinați în realizarea unui produs atât de inovativ?
Constantin: Provocări sunt multe. Una dintre cele mai importante este să vindem, să facem cunoscut că un astfel de produs există. Cum să transmitem mesajul legat de cât este de importantă prevenția și rolul esențial al alimentelor în sănătatea noastră. O altă provocare imensă este dată de produsele din gama Hebe.
Ce reacții ați primit de la consumatori?
Daciana: Este extrem de plăcut, de exemplu, la târguri, când cineva gustă pentru prima oară și expresia feței spune totul înainte de cuvinte. Sau vin copiii care nu s-ar mai opri din gustat… Primim destul de multe mesaje care vin direct din suflet și ne emoționează de fiecare dată. Pe acestea le citim și echipei, pentru că e important să ne bucurăm cu toții. Pe site avem în general reviewuri excelente. Cei mai mulți apreciază calitatea produselor, savoarea lor. Sunt și multe păreri de rău că este prea scump, dar, din păcate, nu prea avem ce să facem aici, ingredientele de calitate sunt scumpe – folosim doar miere certificată ecologic, procesul de producție este lent și nu în ultimul rând marketingul costă enorm. Iar fără să investești în marketing, nu vinzi.
Ca afacere, sunteți acolo unde vă doriți și meritați să fiți?
Constantin: Suntem departe de ceea ce ne dorim. Dar lucrurile merg în direcția bună, suntem încrezători. Anul trecut am avut un salt important înainte, anul acesta ne oferă ocazia să stabilizăm pe parte de producție, ne dă un răgaz să experimentăm mai mult pe partea de fermentație și să ne repoziționăm pe partea de comunicare. Din păcate, ca mic întreprinzător trebuie să știi să faci de toate, ceea ce nu este ușor deloc. Noi știm să dezvoltăm produse, dar nu ne este deloc ușor să le vindem.
Dar pentru voi? În ce fel v-a schimbat această experiență perspectiva asupra vieții și asupra carierei?
Daciana: Ceea ce ne-a încurajat de la început să pornim pe acest drum a fost să vedem cum ideile veneau când de la unul, când de la celălalt, împingând lucrurile înainte. Aceasta este partea ușoară. Cel mai greu a fost să construim încrederea unul în celălalt în momentele de conflict. Am fost amândoi destul de duri, încăpățânați și independenți. Să lucrăm împreună ne-a forțat mereu să ducem încrederea mai departe și mai departe și ne-a adus amândurora o anumită blândețe interioară.
Cum vă folosiți cunoștințele științifice în viața de zi cu zi?
Daciana: Toată experiența cu produsele din gama Hebe este foarte provocatoare. Eu am explorat mai mult pe partea de fermentație, dar Constantin este super conectat la tot ce se publică în lume pe partea medicală și biologie, legat de microbiom și de lumea vie, în general. Ne place să discutăm amândoi, să încercăm să înțelegem ce se întâmplă și cum putem îmbunătăți. De multe ori, să privești din afara unei discipline, dar cu un background științific și cu o minte analitică, poate fi foarte util, pentru că poți veni cu o modalitate nouă de a vedea lucrurile și nu ai tot felul de credințe pe care studiul clasic ți le imprimă.
Ce calități personale considerați că v-au ajutat cel mai mult în această călătorie de întoarcere în natură și pe un drum atât de întortocheat cum e antreprenoriatul?
Constantin: Sunt locuri unde semănăm și altele unde ne completăm. Amândoi suntem serioși și perseverenți, ne plac lucrurile bine făcute
Care este cel mai mare vis pe care îl aveți pentru Melinis?
Constantin: Aproape mi-e frică să îl pun pe hârtie, dar, pentru că m-ați întrebat, este corect să vă răspund. Este o parabolă care spune că lucrurile sunt atât de profund interconectate, încât o bătaie de aripi a unui fluture în Europa poate provoca un tsunami în Pacific. Credem că produse ca Melinis, în special gama Hebe, pot fi acea bătaie de aripi care poate provoca o schimbare imensă. Ele scot în față, la un nivel cu totul de excepție, capacitatea imensă de recuperare a corpului atunci când este hrănit corespunzător. În momentul când acest lucru va fi cu adevărat înțeles și acceptat, corpul nu va mai fi privit ca neputincios. Dacă nu îl mai sufocăm cu alimente procesate, chimicale diverse, supra-medicație și îi asigurăm nutrienții care îi sunt cu adevărat utili, organismul are o capacitate uluitoare de regenerare.
Daciana: În același timp, impactul alimentelor fermentate asupra microbiomului ne poate aduce mai clar în față ce înseamnă un ecosistem sănătos. Și dacă înțelegem ce înseamnă un ecosistem sănătos la interior, începem să realizăm ce înseamnă un ecosistem sănătos în afară și să ne comportăm altfel cu natura. Să schimbăm această perspectivă de ”omul cuceritor al naturii” și să înțelegem că facem parte din natură, că nu putem trăi în afara ei. Că viața, natura sunt de o complexitate și frumusețe dincolo mult de ceea ce zărim și ar trebui să o respectăm și să învățăm de la ea.
Dacă ați avea puterea de a da timpul înapoi, ați mai face această alegere?
Daciana: Pentru amândoi, fără nici o urmă de ezitare, da. Ne place această provocare, care este mult dincolo de ”doar o afacere”.
Ce credeți că ar trebui să știe oamenii care se gândesc la o schimbare de carieră și de viață, la fel de radicală ca a voastră?
Daciana: În momentul în care credem în ce facem, în care ne face plăcere ceea ce facem, nu mai putem vorbi de un serviciu sau de o carieră. Este un mod de viață. O întrebare grea este: Ceea ce facem este în concordanță cu valorile noastre? Dacă da, vom avea multă energie să împingem lucrurile înainte. Dacă nu, este ceva care ne consumă și ne face să nu avem liniște. Cred în potențialul fiecărei ființe umane și, de aceea, o altă întrebare cheie pentru fiecare dintre noi ar fi: În ce vrem să ne punem energia? Avem un țel? Ce vrem să facem cu viața noastră? Nu este ușor și claritatea se obține greu, dar pe măsură ce lucrăm aici, lucrurile înfloresc în noi și în jurul nostru.