Apel la femei să schimbe lumea prin ele însele!
Accesul femeilor și fetelor la educație și locuri de muncă, dezvoltarea unui cadru de acțiune prin care să fie eliminate toate formele de violență fizică și sexuală împotriva acestora și creșterea rolului lor în luarea deciziilor s-au numărat printre principalele subiecte de discuție ale forumului.
Iar mesajul forumului a fost clar diferit față de ceea ce s-a “petrecut” la începutul anului la Davos, spre exemplu.
O TEMĂ CENTRALĂ (APROAPE) LIPSITĂ DE SUBSTANŢĂ
Adunarea anuală a politicienilor de elită, a bancherilor centrali și a finanțatorilor lumii. Vorbim despre Forumul Economic Mondial de la Davos, care s-a desfășurat în perioada 23-26 ianuarie 2018. Femeile au reprezentat doar 21% dintre cei 3.000 de participanți la acest eveniment. S-a vehiculat chiar şi o glumă legată de prezența acestora în fotografiile de grup de la Davos: „Găsește femeia!”.
Organizatorii au recunoscut că numărul doamnelor care au participat „nu reprezintă motiv de sărbătoare”. Dar tot ei au spus că ponderea femeilor a fost la cel mai înalt nivel, de la înființarea conferinței în 1971 încoace, și aproape dublu față de 2001.
Tema din acest an a forumului a fost „Să creăm un viitor comun într-o lume dezbinată”. Nicio legătură cu mișcarea de amploare #MeToo, ci doar o palidă intenție de a contrasta cu politica lui Donald Trump. Mişcării #MeToo, care a afectat mai multe sfere ale lumii politice, artistice şi de afaceri, i-a fost „dedicat” doar un panel denumit „Sex, putere şi combaterea hărţuirii sexuale”.
„CHIAR ŞI FĂRĂ TESTOSTERON, PUTEM PRODUCE O ENERGIE POZITIVĂ, CONSTRUCTIVĂ”
Forumul a avut şapte copreşedinţi femei, care au elaborat programul şi au condus discuţiile şi panelurile, asumându-și cumva frecventele critici din trecut pentru neacordarea de locuri suficiente pentru doamne. E vorba de directoarea Fondului Monetar Internaţional (Christine Lagarde), prim-ministra Norvegiei (Erna Solberg), directoarea generală de la IBM (Ginni Rommety), directoarea generală Engie (Isabelle Kocher), directoarea generală a CERN (fiziciana italiană Fabiola Gioanott), fondatoarea cooperativei rurale pentru femei Mann Deshi Bank (Chetna Sinha) şi secretara generală a Confederaţiei Sindicale Internaţionale (Sharan Burrow).
„Chiar şi fără testosteron, putem produce o energie pozitivă, constructivă”, a declarat directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde (foto), vorbind despre drepturile femeilor, inclusiv despre egalitatea de gen pe piaţa muncii. De asemenea, prim-ministra Norvegiei Erna Solberg a declarat: „dacă este să luptăm împotriva radicalizării şi să prevenim prejudecăţile, ura şi intoleranţa, atunci trebuie să mobilizăm toate forţele de care dispunem”.
TEHNOLOGIA VA AFECTA CEL MAI MULT FEMEILE
Conflictul dintre bărbați și femei la locul de muncă – atât în ceea ce privește salariul, cât și statutul – este posibil să se adâncească dacă nu se iau măsuri pentru combaterea inegalităților în sectoarele cu creștere înaltă, cum ar fi tehnologia, au spus analiștii prezenți la Davos.
Un nou raport World Economic Forum (WEF), privind viitorul locurilor de muncă, consideră dominația bărbaților în industrii, cum ar fi tehnologia informației și biotehnologia, asociată cu eșecul persistent al femeilor de a ocupa posturi de conducere chiar și în sectoarele sănătății și educației – acolo femeile predomină, fapt care contribuie la inversarea egalității de gen, după ani de zile de îmbunătățiri ale acestui raport.
Saadia Zahidi (foto), șefa WEF al educației, egalității de gen și muncii, a identificat două cauze posibile pentru stagnarea înregistrată de femei în competiția egalității de gen. În primul rând, faptul că există mai puține femei care lucrează în domenii cu valoare adăugată mare (IT, biotehnologie și infrastructură) este în contradicție cu numărul mai mare de femei care intră în învățământul superior pentru a studia domenii relevante.
În al doilea rând, Zahidi a afirmat că, chiar și în sectoarele în care în mod frecvent sunt angajate femei – cum ar fi educația, sănătatea și sectorul de îngrijire – „pozițiile de conducere sunt încă dominate de bărbați”.
În ciuda avertizărilor pe scară largă, despre creșterea automatizării – roboți (reali și virtuali) care spulberă așa-numitele locuri de muncă ale celor cu guler albastru (din industria prelucrătoare) – s-au spus mai puține despre locurile de muncă din zone ca relații cu clienții și administrație, deținute în mod frecvent de femei.
Zahidi recomandă ca toate corporațiile să ia în considerare schimbările organizaționale la toate nivelurile locului de muncă. „Este nevoie de o abordare holistică a companiilor atunci când se gândesc la egalitatea de gen – nu doar la pozițiile de conducere din board. Diversitatea generează creativitate, care este și mai necesară într-o lume care trece printr-o revoluție industrială”, a spus aceasta.
STATISTICILE ARATĂ CĂ ATUNCI CÂND SUNT MAI MULTE FEMEI ÎN POZIȚII DE TOP, SUNT PROMOVATE SAU ANGAJATE MAI MULTE FEMEI
Ca un fapt inedit, Gillian Tans a fost anul acesta studiu de caz la Davos, ilustrând dezechilibrul femei-bărbați din piramida puterii. Iar Gillian, 47 de ani, este CEO la Booking.com, cu 15.000 de angajați în 70 de țări și câștiguri, în 2016, de 14 milioane de euro. Statisticile arată că atunci când sunt mai multe femei în poziții de top, sunt promovate sau angajate mai multe femei. Iar Gillian ilustrează perfect acest adevăr: mai mult de jumătate sunt femei, iar din echipa tehnică, domeniu dominat de bărbați, acestea au o cotă de 20%. Ca să nu mai vorbim că are grijă să fie plătite egal.
„ÎNCĂ NU DEPĂȘIM NIVELUL DE DISCUȚII DESPRE EGALITATEA DINTRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI”
Oricum ar fi, dezechilibrul ferm de gen a reprezentat un subiect major de discuție la ediția din 2018 a forumului. O estimare alimentată de mișcarea #MeToo și de dezvăluirile de hărțuire la adresa oamenilor puternici în mass-media, divertisment, guvern și finanțe.
„Sunt surprinsă de faptul că în epoca în care vorbim despre monede virtuale, încă mai dezbatem egalitatea de şanse dintre bărbați și femei”, a declarat Iliyana Tsanova, directorare adjunctă a Fondului European pentru Investiții Strategice. Ea a sugerat forumului să adopte o nouă abordare: „Nici un grup fără femei”. „Unele dintre cele mai bune discursuri și contribuții pe care le-am auzit aici au fost făcute de femei”, a punctat aceasta.
Președinta Fundației Markle, Zoë Baird (foto), a declarat că în momentul în care a venit pentru prima oară la Davos, acum 17 ani, au existat mai puține femei. Dar a mai spus că organizatorii ar putea face mult mai mult pentru a corecta dezechilibrul de gen.
„Nu există nicio explicație în ceea ce privește motivul pentru care procentul femeilor de aici este atât de scăzut, deoarece există femei-lideri recunoscute în fiecare domeniu de activitate și în fiecare afacere”, a adăugat Baird.
Aceasta a mai spus că femeile rămân împreună în Davos, căutându-se una pe cealaltă și încercând „să-și dea cuvântul una alteia”. Dar când a vorbit cu reprezentanții brandurilor de consum, doar unul dintre cei aproximativ 50 de directori executivi din cameră era de sex feminin. Tsanova a fost de acord: „Cred că toate simțim presiunea și vedem că suntem subreprezentate. Realizăm că trebuie să ne sprijinim reciproc pentru că ne înțelegem una pe cealaltă”.
MALALA A ADUS UN OMAGIU TATĂLUI SĂU – UN FEMINIST CARE A SFIDAT SOCIETATEA
La una dintre conferințele din cadrul reuniunii de la Davos, tânăra militantă pakistaneză Malala Yousafzai a făcut apel la femei să schimbe lumea prin ele însele, fără a aştepta sprijinul bărbaţilor. „Nu le vom cere bărbaţilor să schimbe lumea, o vom face noi însene”, a spus Malala, avocată a educaţiei fetelor, în faţa unei adunări formate în mare parte din femei.
„Feminismul este doar un alt cuvânt pentru egalitate (…) Înseamnă pur şi simplu că femeile trebuie să aibă aceleaşi drepturi cu bărbaţii”, a subliniat Malala, în vârstă de 20 de ani, aducând un omagiu tatălui său, „un feminist care a sfidat societatea tradiţională pakistaneză” pentru a o susţine în ciuda tuturor obstacolelor.
„El mi-a dat numele Malala, o eroină paştună care era celebrată pentru curajul şi forţa sa”, a povestit tânăra, constrânsă să fugă din ţară după ce a fost victima unei tentative de asasinat organizată de către talibani în 2012. „Nu pot trimite toate fetele la şcoală, dar pot trimite un număr cât mai mare dintre ele la şcoală”, a încheiat tânăra militantă, reamintind că peste 130 de milioane de fete sunt private de educaţie.
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2014, Malala vizitează tabere de refugiaţi şi îşi pledează cauza la forumuri din întreaga lume, urmând în acelaşi timp studii de economie, filosofie şi ştiinţe politice la Universitatea Oxford.
DISCUŢII ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE
Este important de menționat că principalele discuții s-au desfășurat la Davos în spatele ușilor închise. Presa nu a avut acces și nici măcar nu a știut despre anumite întâlniri, multe dintre ele ținându-se la hotelurile la care au fost cazați participanții. Nu totul este roz la Forumul Economic Mondial, criticii comentând că summitul și-a depășit utilitatea și nu are răspunsuri pentru creșterea populismului și a inegalității.
Printre altele, una dintre concluzii a fost aceea că Forumul Economic Mondial de la Davos, care reuneşte în fiecare an elita politică şi economică în Alpii Elveţieni, rămâne o reuniune în principal masculină, 80% dintre participanţi fiind bărbaţi. Totuși, s-a remarcat faptul că dezbaterile au făcut în acest an un mic loc şi mişcării mondiale de revendicare feminină #MeToo.
Articol preluat din numărul 245/martie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.