Conceptul de „turning point” cu Anne Pleșuvescu – Coach&Senior Trainer, The Inner Chords Romania
Un turning point nu e cel mai ușor moment din viața unui individ, dar e un moment de creștere
Oamenii ajung în turning point-uri din mai multe motive:
- Nu s-au gândit niciodată la asta – sunt obligați de un anumit context să facă o schimbare (ex.soția/soțul fac o schimbare pe care o urmează și celălalt partener, jobul îi obligă să se mute că urmare a unei promovări etc);
- Au o epifanie legată de ceea ce fac, principiile și valorile lor pe care aleg să le schimbe pentru că nu se mai regăsesc (ex. înțeleg că familia și relațiile de familie sunt mult mai importante decât orice realizare profesională și aleg să se ducă în contexte în care petrec mai mult timp cu cei din jur);
- Pregătesc de mult ieșirea și, când găsesc momentul oportun o fac (ex. până la momentul turning point-ului se informează despre direcția în care vor să facă schimbarea, învață, se pregătesc financiar, își lasă chiar un succesor).
În general, primele două situații de turning point se declanșează brusc, sunt mai spectaculoase, în al treilea caz se instalează mai lent, fără prea mult „zgomot”.
Alegerile pe care le fac sunt concordante cu categoria în care se încadrează turning point-ul. Ca idee generală, există tendința de a părăsi organizațiile corporatiste care obilgă la structură și rigoare către afaceri liberale care dau o posibilitate mai mare de exprimare a creativității și a setului de valori care îi definește la un moment dat. Am văzut și turning point-uri în care oamenii au ales să se mute din corporații în joburi la stat pentru că aici găsesc mai puțină presiune și mai multă stabilitate.
Principala resursă accesată este libertatea interioară, starea de bine și apropierea de ceea ce simți că ești la un moment dat. Sigur, aceia care își pregătesc turning point-ul, accesează și resurse financiare, relaționale pe care le pregătesc anterior.
Marea majoritate a oamenilor pe care i-am întâlnit și care au făcut schimbări bruște și majore a accesat resursa internă care se numește CURAJ. Restul vine de la sine.
Sunt foarte puțini oamenii care apelează la coaching sau mentorat pentru a-și pregăti un turning point. Cei din categoria meticuloșilor care pregătesc turning point-ul cu atenție se concentrează, mai degrabă, pe detalii tehnice: informații, relații și bani și, uneori, pot alege și un coach/mentor.
Conceptul de „turning point” marchează momentul în care un individ începe să se îndrepte către o schimbare marcantă în viața sa. Conceptul de „turn around” este multitudinea de alegeri comportamentale pe care un individ le face pentru a se muta dintr-o zonă puțin performantă într-o zona mai performantă. Am putea spune că orice „turn around” are un „turning point”, dar care nu trebuie să se afle neapărat la începutul procesului de „turn around” (ex. momentul în care un individ renunță să lucreze într- corporație unde avea rolul de sales manager și decide să își facă o brutărie este un „turning point”, dar decizia de a face această mutare poate să fi început cu un an în urmă, când a avut o experiență profund dezamăgitoare la serviciu și de atunci a început procesul de „turn around”).
E important să precizez că ideea de performanță la care mă refer în definiția turning point-ului și turn around-ului nu are legătură doar cu banii și succesul în carieră, ci poate fi despre exprimarea mai amplă a unor valori ca libertate, familie, învățare, creativitate etc.
Oamenii se transformă în direcții pe care e greu să le precizezi cu exactitate. Asupra unor oameni poți așeza un grad de predicție mai mare când vine vorba de acțiunile lor, alții te surprind. Sigur că un individ care dă dovadă de multă curiozitate, creativitate și carismă e mai probabil să facă turning point-uri în viață sa pentru că mintea lui îl predispune spre explorare continuă și reinventare. De obicei schimbările sunt radicale, dar nu sunt puține situațiile în care oamenii aleg să se mute pe aceeași linie, ies din corporații și își deschid propriile firme continuând ceea ce făceau deja (ex. un trainer care lucrează într-o corporație care alege să își facă propria firma de training).
Am observat că tinerii au tendința de a atașa o componentă socială acestor experiențe. Sunt impresionați de anumite cauze și, cu entuziasmul tinereții, se dedică sută la sută acestor proiecte. Din păcate, după o perioadă în care vor avea suficiente experiențe care să îi facă să înțeleagă că societatea noastră te determină să îți generezi doar singur componenta financiară, tind să își domolească entuziasmul. Acest lucru determină, în cazul lor, turning point-uri către joburi mai sigure care să le asigure stabilitatea financiară. Oamenii trecuți de 40 de ani care fac turning point-uri programate, aleg contexte care să le îndeplinească potențialul creativ și să le ofere medii mai relaxante.
Psihologic vorbind, turning point-urile sunt momente de căutare, explorare și descoperire profunde ale unui individ, mai ales când sunt alegeri conștiente care vin ca urmare a unor introspecții și reflecții profunde. Fie că sunt programate sau nu, turning point-urile aduc schimbări dramatice de mediu înconjurător și paradigme care provoacă enorm. Nu sunt cele mai ușoare momente din viața unui individ, dar sunt, cu siguranță, momente de creștere.
Nu orice turning point va aduce după sine propulsarea către o viață mai bună, dimpotrivă, uneori individul ajunge să trăiască în contexte mai puțîn favorabile decât cele anterioare (ex. ajunge să câștige bani mai puțini decât o făcea înainte). Cu toate astea, indivizii se simt mult mai fericiți și împliniți pentru că sunt mult mai în contact cu ei înșiși, cu adevărațîi lor motivatori intrinseci.
Turning point-urile sunt momente de curaj în care individul face un salt în necunoscut în care singura parașută salvatoare este gradul de armonizare cu sinele și cu cei din jur. Fără CURAJ și ÎNCREDERE în forțele proprii nu există turning point, existra doar decizii mai mult sau mai puțin sigure. Turning point-urile sunt despre autodescoperire, autoexplorare și libertate, sunt acte de curaj care deschid orizonturi pe care, din perspectivele anterioare, nici nu le puteam imagina.
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.