Cum poți face militantism social în absența social media
Acțiunea filmului are în centru acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor ‘90, care militează pentru trezirea din indiferență a decidenților publici, dar și a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Iar problema răspândirii virusului HIV, pe fondul lipsei de prevenție și a unei minime educații în rândul tinerilor, devine una uriașă, cu tot mai multe persoane seropozitive, cu un sistem de sănătate ineficient, cu oameni lași și ipocriți care se prefac că nu văd pericolul unei epidemii pe principiul „noi suntem o nașiune civilizată, nu ni se poate întâmpla așa ceva”. În tot acest timp, bolnavii mor pe capete, iar viteza cu care virusul se răspândește mai ales în rândul tinerilor este foarte mare, în condițiile în care mulți dintre ei nu au un minim de cunoștințe în materie de educație sanitară și sexuală.
Liderii militantismului social în absența social media
Mișcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000, care au condus în final la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice. Tinerii din această organizație, unii dintre ei umăr la umăr cu părinții lor, sunt un bun exemplu de militantism social pentru vremuri în care nu exista nici măcar ideea de social media. Ceea ce întreprind acești tineri, mulți dintre ei liceeni, este uimitor pentru gradul de conștiință civică existent la acea vreme. Conștienți de pericolul pe care ignoranța și pudibonderia statului francez din perioada președintelui Miterrand îl poate avea asupra sănătății publice, acești tineri idealiști vor ca ceea ce li s-a întâmplat lor, din cauza lipsei de informare, să nu se repete și cu alte generații.
Indiferența și ipocrizia societății fac victime
Felul în care ei militează pentru omologarea medicamentelor antiretrovirale, ținute în secret de companiile pharma, feul în care vor să își protejeze prietenii sau colegii de generație este unic pentru acele vremuri în care societatea îi stigmatiza pe seropozitivi, gay și tot ceea ce nu corespundea prejudecăților sociale ale epocii. Curajul lor, care uneori frizează inconștiența victimei care nu mai are nimic de pierdut, a adus schimbări majore în politicile publice din domeniul sănătății preventive, care ulterior au limitat semnificativ răspândirea virusului HIV.
Astfel, activiștii de la ACT-UP Paris au pregatit, fără să știe, terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între pesoane de același sex și până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.
Un alt aspect care pe mine, ca părinte, m-a impresionat foarte mult a fost atitudinea părinților acestor tineri seropozitivi. Ei își susțin până la capăt copiii, indiferent de alegerile lor, chiar dacă nu sunt de acord cu ele, fără să îi judece, fără să îi pună la zid, fără să le fie rușine cu ei, integrându-se firesc în cercul lor de prieteni, de multe ori chiar militând cot la cot cu ei. E unul dintre cele mai înduioșătoare exemple de iubire și acceptare necondiționate pe care le-am văzut vreodată. Solidaritatea acestor părinți pentru copiii lor stigmatizați de o întreagă societate este impresionantă și emoționantă. Te pune pe gânduri și nu poți să nu te întrebi dacă tu ai avea puterea să faci la fel.
Filmul va putea fi vizionat în avanpremieră la Oscar Weekend, eveniment care va avea loc în perioada 19-21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, din București. Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii în perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii încă din ziua proiecției și totodată revelația ultimei ediții a festivalului.
Filmul a primit recent „Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea celei mai prestigioase și influente comunități de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association, a fost propunerea Franței pentru premiile Oscar 2018 – și este nominalizat la 6 premii Lumiere.