Emoţiile, acei magneţi pentru atenţie
Psihologul Victor Johnston descria emoţiile drept „amplificatori hedonistici cu discernământ” (în original: “discriminant hedonic amplifiers”) , ceea ce înseamnă că emoţiile amplifică diversele semnale din peisajul nostru mintal, atrăgându-ne atenţia către anumite chestiuni şi evenimente şi îndepărtând-o de la altele. Cu alte cuvinte, emoţiile sunt nişte magneţi pentru atenţie
Poate fi dată o explicație atenției distributive și capacității noastre de a face mai multe lucruri în acelasi timp? Cum funcționeaza așadar pilotul automat cu care este dotat creierul uman? Greu de spus, ori de rezumat, dar unde cerebrale “sincronizează” activitatea anumitor arii nervoase cu simțul vederii și ne permit să ducem la bun sfârșit acțiuni ce presupun o precizie extremă chiar și atunci când suntem neatenți.
Rezistența la distragere a atenției pare o modalitate intuitivă de a fi mai productiv, dar cercetările arată că focalizarea excesivă poate epuiza creierul, după cum notează Harvard Business Rewiev. Pentru a accesa "rețeaua în mod implicit" – zona în care creierul dvs. activează amintiri vechi, sporește conștiința de sine și își imaginează soluții creative, specialiștii recomandă folosirea visului pozitiv constructiv – recomadabil daydreaming. Cu alte cuvinte, visatul în timpul zilei! Printre altele, rețeaua menționată a mai fost numită și ca circuitul "Do Mostly Nothing", deoarece apare numai când ați încetat să vă concentrați efortul.
Să permitem minții să rătăcească
Suntem sfătuiți să începem cu o activitate scăzută, cum ar fi a tricota sau a grădinări, și să permitem minții să rătăcească. Dar nu să alunecăm pur și simplu într-o senzație de vis sau să cădem în vechi îngrijorări. În schimb, imaginați-vă ceva…jucăuș, cum ar fi mersul prin prin pădure. Țineți imaginea în mintea voastră, continuând activitatea minimă. În această stare mintea voastră se va reîncărca, va conecta idei și chiar va găsi amintiri pierdute de mult timp. Asociațiile pe care mintea voastră le face în timpul unei viziuni positive, constructive ar trebui să vă sporească sentimentul de sine, făcându-vă un lider mai încrezător!
Abilitatea de a vă concentra este un factor important, de excelență. Tehnicile de focalizare, cum ar fi liste de sarcini, calendare și mementouri de agendă, îi ajută pe oameni să rămână în activitate. Puțini ar argumenta acest lucru și chiar dacă au făcut-o, există dovezi care susțin ideea că rezistența la distragerea atenției și stay focused au avantaje: practicarea atenției timp de 10 minute pe zi, de exemplu, poate spori eficiența conducerii ajutându-vă să deveniți mai capabil să reglați emoțiile și să înțelegeți experiențele trecute.
Problema este că focalizarea excesivă epuizează circuitele de focalizare din creier, spun specialiștii. Vă poate scurge energia și vă poate face să vă pierdeți controlul de sine. Această scurgere de energie vă poate face și mai impulsiv și mai puțin util. Ca urmare, deciziile pot fi prost gândite și devii mai puțin colaborativ.
Deci, ce facem atunci? Focalizare sau nefocalizare? În concordanță cu cercetările recente, atât focalizarea, cât și nefocalizarea sunt vitale. Creierul funcționează optim atunci când se schimbă între focalizare și nefocalizare, permițându-vă să dezvoltați rezistența, să creșteți creativitatea și să luați decizii mai bune!
Oricum ar fi, subiectul rămâne deschis, creierul omenesc fiind perpetua provocare a oamenilor de știință care, iată, se dovedesc focalizați pe subiect, dar cu extensii ale focalizării care le permit cercetări în paralel.