Liviu Mistodinis – Norocul este, de fapt, o răsplată neașteptată
Liviu Mistodinis, Director Executiv Metigla
Pentru unii, momentul de cotitură înseamnă o emoție puternică generată de o criză/șoc, de un eșec sau de o mare bucurie (un câștig la loto, o moștenire etc.), o nemulțumire și, de cele mai multe ori, aceste emoții puternice îi sperie. Pentru alții, printre care mă includ și eu, momentul de cotitură este un început, este necunoscutul pe care abia așteaptă să-l exploreze, este momentul pentru o schimbare.
Îmi vine în minte povestea vulturului care poate atinge vârsta de peste 70 de ani doar dacă la 35-40 de ani, când ghearele lui lungi și flexibile nu mai sunt capabile să-i care prada, ciocul puternic și ascuțit i se încovoaie prea tare, aripile-i grele și îmbătrânite de ani și de grosimea penelor îi înfrânează zborul, ia o decizie extremă. E momentul lui de cotitură: poate să moară în curând sau ia decizia conștientă să treacă printr-un dureros proces de transformare timp de 150 de zile. Procesul îi cere vulturului să zboare în vârf de munte într-un nou cuib. Acolo el își lovește continuu ciocul încovoiat până acesta se rupe. După ce își rupe ciocul, așteaptă să îi crească cel nou, apoi își smulge ghearele. Când apar cele noi, începe să-și smulgă penele îmbătrânite, iar după 5 luni, vulturul își reia zborul pentru care a fost creat și pentru care trăiește. Această decizie este conștientă și asumată. Îmi place mult această poveste, mă inspiră, este despre ceea ce dai ca să primești.
Există o perioadă în viață când suntem tentați să acordăm o mai mare importanță nevoilor impuse de societate (bunurile materiale, dorința de afirmare, statutul social, poziția profesională, recunoașterea realizărilor). E o presiune care ne conduce încetul cu încetul către un moment de dezechilibru, generat de faptul că trăim o realitate impusă doar de alții, de multe ori fără să ne mai ascultăm vocea interioară sau intuiția. Acest moment de dezechilibru aduce cu el lipsa de sens al vieții, acel Ikigai de care se vorbește în cultura japoneză. De aici și acea anxietate existențială, cu întrebările retorice despre sensul vieții și nevoia cunoașterii de sine prin căutarea răspunsurilor la aceste întrebări.
Ca și alți manageri, m-am confruntat cu acest turning point, fără să-l identific și să spun: sunt într-un punct de cotitură. Fără să-mi dau seama, dorințele mele au început să se îndrepte către activități care să mă pună în situații noi, necunoscute : mi-am dorit să învăț să zbor și acum zbor cu parapanta, iar acolo, sus, am sentimentul unei alte perspective, de ansamblu și de liniște, o distanțare de rutina zilnică. Am început să conduc motocicleta, să merg pe munte și să particip la workshopuri și cursuri de dezvoltare personală. În 2017, am făcut o călătorie de două săptămâni în munții Atlas, pe Vârful Toubkal (4167m), în 2018 am călătorit trei săptămâni în munții Himalaya, pe vârfurile Gokyo Ri (5483m), Everest Base Camp (5380m), Kala Patthar (5545m), iar acum mă pregătesc pentru o nouă experiență în Peru, cu destinația Machu Picchu. Am descoperit și bucuria de a face mișcare. Alerg, atât la antrenament, cât și la competiții (nu la un nivel profesionist), prețuiesc sportul ca atare, dar și atmosfera și apartenența la comunitate, bucuria, veselia și dorința fiecăruia de a-și testa, atinge sau chiar a-și depăși limitele.
Mă implic în proiecte sociale pentru că există atâtea nevoi, atâtea direcții în care contribuția noastră este importantă. Am intrat acum șase ani ca voluntar în Asociația « Un strop de fericire » și sunt implicat împreună cu soția mea, Laura și echipa METIGLA în mai multe proiecte având ca scop dezvoltarea abilităților tinerilor prin sport și antreprenoriat.
Explorarea personală, nevoia de a mă cunoaște și de a ști cine sunt eu, m-a condus către lecturi interesante despre inteligență emoțională, identitate, dezvoltare personală, inteligență spirituală, sociologie, antropologie. Sunt interesat de futurologie, de strategie și digitalizare, globalizare, de pregătirea întâlnirii cu viitorul.
Resursele la care am apelat în momentele de turning point sunt și ședințele de consiliere și coaching. Mentoratul face parte din resursele prețioase ale unui leader în procesul de reinventare. Am urmat cursuri de programare neurolingvistică NLP (nivel practitioner și master) care, pe parcursul celor doi ani, m-au ajutat să mă cunosc mai bine, să-mi identific umbra unde sunt ascunse fricile și blocajele, să-mi reevaluez valorile și misiunea. Am învățat, pe lângă pozițiile de explorator sau ghid (pe care le folosim în mod curent) să folosesc și poziția de observator, care relevă o altă perspectivă asupra situațiilor, a realității, a lumii. În același timp am aflat cum să-i înțeleg și să-i cunosc mai bine și pe cei din jurul meu.
Anul sabatic accelerează procesul de redefinire.
În acest moment, alegerile se îndreaptă către grija pentru mine însumi, exact ca în instrucțiunile pentru situații de urgență din avion, când accepți că, pentru a-i putea ajuta pe ceilalți, trebuie să-ți pui tu primul masca de oxigen.
Schimbarea în această etapă este în multe cazuri radicală (sunt în «visul meu» sau în «visul altuia» ?). Un principiu al programării neurolingvistice spune că starea de bine vine din calibrare, iar calibrarea este starea dată de faptul că ceea ce faci este identic cu ceea ce simți, ce gândești și ce spui. Unii și-au părăsit joburile din multinaționale și au devenit freelanceri, alții și-au identificat pasiunile și au făcut din ele afaceri de succes, alții pur și simplu s-au retras și au ales să ducă o viață mult mai liniștită, pur și simplu s-au reapropiat de ei înșiși.
Încă nu știu cu exactitate care este drumul meu, dar am ales să mă retrag, un fel de «an sabatic» (pentru 6 luni sau 1 an), în care să mă cunosc mai bine și să cunosc lumea. Ei bine, fiecare are Itaca lui, sunt deschis la o nouă călătorie inițiatică în care care să mă întâlnesc și să îmblânzesc demonii mei adormiți, cu fricile și anxietățile mele, pentru că vreau să mă descopăr și să mă reinventez, să mă calibrez și să aduc aduc lumii aportul meu cel mai bun.
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.