Punctul de cotitură. Experiențele care ne redefinesc și ne reinventează viața (partea a III-a)
Aliz Kozsa – Business Mentor & Business Strategist Inward Business Mentorship, Dragoș Iliescu – psiholog, Universitatea București, fondatorul platformei de testare independentă BRIO.ro, Simona Gherasim – Coach Acreditat PCC (Professional Certified Coach) de către International Coach Federation (ICF), Georgeta Dendrino – Managing Director Interact, Eugen Dumbravă – psiholog, Managing Partner HabaR Consulting, Mihaela Sofrone – sociolog Universitatea București, Anne Pleșuvescu – medic, coach și trainer Inner Chords vorbesc din experiența lucrului lor cu oamenii, ca urmare a acompanierii diverșilor lideri în procesele lor de consiliere și coaching, din cazuistica și studiile cu care au intrat în contact, din experiența personală.
***
Educația formală creează un manager sau un antreprenor instruit, educația informală creează un lider
Mihaela Sofrone (foto), sociolog, confirmă că nu avem o cercetare recentă la nivel național privind comportamentul, motivațiile și perspectivele leadership-ului în România și nici despre una mai veche nu putem vorbi, atât timp cât nu există o cultură în acest sens. Sunt doar câteva studii și cercetări izolate care identifică timid aspecte care ne pot orienta atenția spre câteva posibile explicații. „Educația formală creează un manager sau un antreprenor instruit, educația informală creează un lider. Deși se consideră că spiritul de lider e o calitate înnăscută, înțelegerea și dezvoltarea unor mecanisme psihologice cu care suntem înzestrați cu toții pot suplini înclinația nativă. Nu venim din copilărie cu un bagaj de educație și încurajare în spirit antreprenorial, pentru că părinții și bunicii de astăzi sunt încă tributari perioadei comuniste. Tendința de uniformizare impregnată în educație în acea perioadă și controlul statului în toate sectoarele vieții, mai ales în cel economic, și-au pus amprenta pe toate mecanismele cognitive și identitare care încă afectează generații întregi.”
Curajul, hotărârea și răbdarea sunt esențiale în explorarea de sine
În ceea ce privește resursele pe care acești „exploratori de sine” le accesează, putem vorbi despre resurse exterioare și resurse interioare. Ca resurse externe, oamenii apelează, de regulă, în acest demers la coaching și eventual mentorat. „Din nefericire, sunt mulți amatori în piață, iar căutarea începe de la evenimente publice motivaționale. Este un fenomen de masă care s-a cam consumat în România: «poți mai mult», «îndrăznește mai mult», «poți și tu» au devenit niște clișee. Cei mai informați apelează la coach (career, life) sau mentor, în zona profesională; din ce în ce mai mulți fac dezvoltare personală sau terapie, yoga, meditație (mindfulness). De fapt, oamenii se caută pe ei înșiși, încearcă să-și acceseze sinele autentic, își caută adevărata cale. Ceea ce ei nu știu este că e nevoie de hotărâre și de răbdare ca să poți accesa lumea ta interioară”, susține Aliz Kosza (foto), Business mentor & Business strategist.
„Ca resursă internă, își accesează curajul și determinarea. E nevoie de multă hotărâre să intri și să rămâi conștient pe drumul dezvoltării personale. Cred că cine nu o face nu lasă să treacă viața prin el, ci o trăiește limitat. Ca resurse externe, pe lângă cea financiară, apelează la înțelegerea celor apropiați. Călătoria către tine însuți este mai ușoară dacă ai sprijinul și înțelegerea celor apropiați”, confirmă și Simona Gherasim (foto), coach sistemic. Cât despre oamenii care ghidează un astfel de proces, Simona crede foarte mult în expresia care spune că „atunci când profesorul e pregătit, elevul apare și invers. La momentul potrivit, fiecare lider simte cine îl poate ajuta cel mai mult. Ca «din întâmplare» apar oameni care îi vorbesc direct sau prin intermediul unui articol, al unei cărți, al unei emisiuni TV sau al unei simple postări în social media. Oamenii au capacitatea de a face cele mai bune alegeri pentru ei la un moment dat, iar liderii care caută găsesc și aleg ce e mai bine pentru ei. Nu cred că există o formulă standard.”
Georgeta Dendrino (foto) crede că în astfel de situații, când ai ajuns la răscruce și nu prea știi pe ce drum să mergi (sau când te-ai decis, dar ai nevoie de sprijin), e bine să lucrezi cu cineva care a trecut prin diverse situații, care a văzut mai multe în viață, care a învățat foarte mult el însuși. „Persoana cu care alegi să mergi nu trebuie să îți spună din cărți una-alta, nu de teorii ai nevoie atunci. Ai nevoie de un om care să te ghideze în acțiunea ta, care să îți fie partener de gândire, care să te susțină în identificarea «temelor tale fundamentale» (Core Conflictual Relationship Themes), a nevoilor tale mai profunde. Sunt aspecte care nu ies la iveală cu un simplu test; teatrul nostru interior nu poate fi înțeles, deslușit, decât de cineva care știe să ne ghideze. Însă pentru a face acest demers, e nevoie de experiență de viață, de business, studiu foarte mult și lucru cu tine însuți în primul rând,” spune managing directorul companiei de training și consultanță Interact.
Psihologul Eugen Dumbravă (foto) atrage atenția asupra faptului că în piață, cu cât avem mai mulți furnizori, cu atât avem programe mai proaste și eșecuri mai răsunătoare. „Oamenii caută un coach sau mentor după criteriul cantității și strălucirea promisiunilor și nu ghidați de rezultatele la care te expun experiențele cu aceștia. Predomină alegerile de tipul: câtă lume știe despre tine și nu ce rezultate ai reușit să obții prin programele tale, destinate celor care căutau o reinventare a vieții lor”, avertizează specialistul.
Dr. Anne Pleșuvescu (foto) apreciază că cea mai frecventă alegere este mutarea din mediul corporatist în cel antreprenorial. „În mediile corporatiste poți învăța foarte multe lucruri despre business, despre oameni. Intrarea în antreprenoriat cere mult curaj. Pentru cineva care a muncit în antreprenoriat și a învățat multe, un moment de curaj este tot ce are nevoie ca să iasă din sistemul predictibil al corporației către insecuritatea antreprenoriatului. Există și oameni care se mută din antreprenoriat în corporație, în momentul în care nu mai pot să tolereze insecuritatea antreprenorială sau nu mai sunt dispuși să facă efortul continuu de reinventare pe care este obligatoriu să îl faci în antreprenoriat pentru a exista.”
Și persoana, și contextul sunt foarte importante într-o experiență de re-inventare, așa cum foarte plastic rezumă psihologul Eugen Dumbravă: „O călătorie pe mare, de exemplu, ar putea redefini un antreprenor, ar putea scufunda în depresie un manager sau ar putea lăsa indiferent un lider bolnav de el însuși”.
(Va urma)
Articol preluat din numărul 243/decembrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.