Analiză pe scurt: Impactul creșterii salariului minim pentru firme
Salariul minim crește, de anul viitor, la 4.050 de lei. Sigur, vorbim de salariul minim brut, deci nu de suma care îi rămâne, la final, angajatului. Nevoia majorării este evidentă iar pentru asta e suficient să ne uităm, fără să facem o analiză prea detaliată, la rata inflației. Analizăm, imediat, și câți bani în plus le rămân oamenilor.
Mai întâi, anunțul oficial.
„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, față de 3.700 lei cât este în prezent”, arată Ministerul Muncii.
Majorarea se aplică din 1 ianuarie.
„O creștere destul de mare, de aproape 10%, aș spune eu, peste rata oficială a inflației. De aici, efectele sunt diferite, în funcție de mai multe criterii ale angajatorilor”, spune Adrian Bența, consultant fiscal, pentru Revista Cariere.
Impactul va fi mai puternic în rândul firmelor mici, susține expertul.
„O situație posibilă este cea a angajatorilor mici, cu unu, doi, trei, maxim cinci salariați, în zonele mai sărace ale țării, unde acela este salariul care se plătește. Acela este salariul minim, că atât poate acel angajator, are rate mici de profit, el supraviețuiește prin prețuri mici în piață și atunci orice creștere de cheltuială îl afectează. Fie renunță la un salariat, fie va mai practica angajarea la negru, fără taxe. Deci aici sunt afectați puternic”, explică Adrian Bența.
Cel mult doi ani pe salariul minim
Angajatorii sunt, de asemenea, obligați să crească salariul minim după 24 de ani, pentru că legislația nu permite ca un angajat să fie plătit cu acest venit mai mult de doi ani.
„Se păstrează în continuare această reglementare. Poți să îți plătești doi ani un salariat cu salariul minim, dar nu s-a prevăzut o creștere. În practică, s-a văzut, creșterile sunt nesemnificative. S-au mai pus 10 lei, 20 de lei, 100 de lei la brut. Ceea ce nu aduce un impact semnificativ”, adaugă Bența.
Cu cât rămâne angajatul în plus
În valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9 %, mai arată Ministerul Muncii.
De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 angajați.
Foto: freepik.com