Dezbatere publică privind ucenicia și stagiul pentru absolvenții de facultate
Potrivit unui comunicat de presă, măsurile propuse vizează creșterea cantitativă și calitativă a formării profesionale de tip ucenicie la locul de muncă, precum și îmbunătățirea cadrului financiar de susținere a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior. Propunerile vin în contextul în care reprezentanții mediului de afaceri au reclamat deficitul de forță de muncă în anumite regiuni, asociat cu tendința lor de a-și reloca activitatea în alte state, spun reprezentanții ministerului.
Propuneri privind ucenicia la locul de muncă
- Pentru stimularea angajatorilor, se propune acordarea, pe perioada derulării contractului, a sumei de 1.125 lei lunar din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din asistența financiară nerambursabilă acordată României.
- Pentru stimularea persoanelor care finalizează cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de muncă, ucenicul care obține certificat de calificare profesională va primi o primă de absolvire cu o valoare cuprinsă între 500 și 750 de lei, în funcție de nivelul de calificare.
- Coordonatorul de ucenicie care va îndruma ucenicul în cadrul programului de lucru și care va desfășura activități specifice ce țin de formarea profesională a acestuia beneficiază, pe toată perioada contractului de ucenicie, de o primă lunară de coordonare de 500 lei neimpozabilă.
- Pentru stimularea financiară a angajatorilor astfel încât să continue relațiile de muncă cu absolvenții programelor de ucenicie, angajatorul va beneficia la cerere, timp de 6 luni, de 500 lei, cu condiția ca după încetarea contractului de ucenicie să încheie un contract individual de muncă cu fostul său ucenic.
Propuneri privind stagiul pentru absolvenţii de învăţământ superior:
- Stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de stagiu prin majorarea sumelor acordate. Concret, angajatorii care încheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistența financiară nerambursabilă acordată României, în limita fondurilor alocate.
Noile prevederi vizează integrarea durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale și a celor din comunitățile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor și a antreprenorilor; sporirea relevanței pe piața forței de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă și a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior; reducerea deficitului de forţă de muncă calificată din anumite regiuni; reducerea tendinţelor mediului de afaceri de a-şi reloca activitatea în alte state; scăderea șomajului și încurajarea investițiilor în zonele defavorizate.
Proiectul de act normativ poate fi consultat până la data de 16 decembrie 2016, la adresa: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4712-2016-12-07-proiect-oug