UNICEF: Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în ţări afectate de conflicte sau de dezastre
Potrivit datelor oferite, aroape trei sferturi dintre aceştia se află în Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre aceşti copii.
„UNICEF a fost creat pentru a oferi ajutor şi speranţă copiilor ale căror viaţă şi viitor sunt periclitate de conflicte şi lipsuri, iar această cifră enormă – reprezentând jumătate de miliard de copii – ne reaminteşte că misiunea noastră devine tot mai stringentă pe zi ce trece,” a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake.
Potrivit UNICEF, impactul conflictelor, al dezastrelor naturale şi al schimbărilor climatice îi obligă pe copii să îşi abandoneze casele, cei mai mulţi dintre aceştia rămânând prinşi în zonele de conflict şi fiind expuşi constant riscului de îmbolnăvire, violenţă şi exploatare.
Datele oferite publicităţii mai arată că :
•Aproape 50 de milioane de copii au fost dezrădăcinaţi, peste jumătate dintre ei fiind obligaţi să îşi abandoneze casele din cauza conflictelor.
•Odată cu intensificarea atacurilor din Siria, numărul copiilor care trăiesc sub asediu s-a dublat în mai puţin de un an. În jur de 500.000 de copii trăiesc, în prezent, în 16 zone asediate din întreaga ţară, fiind izolaţi aproape complet de ajutoarele umanitare susţinute şi serviciile de bază.
•În nord-estul Nigeriei, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt strămutate, aproape 1 milion dintre ele fiind copii.
•În Afganistan, aproape jumătate dintre copiii de vârsta ciclului primar nu merg la şcoală.
•În Yemen, aproape 10 milioane de copiii sunt afectaţi de conflicte.
•In Sudanul de Sud, 59% dintre copiii de vârsta ciclului primar nu merg la şcoală şi 1 din 3 şcoli este închisă în zonele afectate de conflict.
•La mai bine de două luni după ce uraganul Matthew a lovit Haiti, peste 90.000 de copii sub cinci ani au în continuare nevoie de asistenţă.
Datele oferite de organizaţie mai arată că, faţă de 1990, s-a înjumătăţit numărul copiilor care mor înaintea vârstei de cinci ani, iar sute de milioane de copii au fost scoşi din sărăcie. Rata necuprinderii în educaţie a copiilor de vârsta ciclului primar a scăzut cu peste 40% între 1990 şi 2014.
Noile cifre au fost publicate cu ocazia aniversării de către UNICEF a 70 de ani de activitate şi au fost calculate în baza datelor demografice ale ţărilor în care UNICEF a iniţiat un apel umanitar.