Patru sfaturi practice pentru părinți pentru a reduce stresul elevilor în apropierea examenelor
Pandemia generată de COVID-19 a afectat până acum milioane de oameni de pe tot globul, a blocat pentru cel puțin 60 de zile activitatea economică și socială pe toate continentele, a provocat închiderea temporară a școlilor și universităților. 91% dintre elevii și studenții înregistrați în sistemul de învățământ public și privat adică 1,6 miliarde de copii, adolescenți și tineri au fost direct afectați de lockdown.
Închiderea școlilor, colegiilor și universităților nu numai că a întrerupt procesul de predare și a obligat întreg sistemul de învățământ să se restarteze într-o manieră cvasinecunoscută – trecerea la învățământul online -, dar acum se suprapune, pentru unii dintrei ei, și peste o perioadă cheie. Una cu o mare încărcătură emoțională: perioada care precede două examene importante – Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
Este bine știut că examenele sunt percepute de mulți ca un proces extrem de stresant. Dar, în timp ce lumea se poate schimba și rearanja zilnic, importanța educației și rolul pe care îl joacă examenele în lume nu s-au schimbat deloc. În învățământul superior, multe universități și scoli înlocuiesc examenele tradiționale cu instrumente de evaluare online. Acesta este un domeniu nou, atât pentru profesori cât și pentru studenți, astfel că evaluările vor avea probabil o eroare de măsurare mai mare decât de obicei.
Stresul în jurul perioadei de examen poate afecta nu doar sănătatea mentală a adolescentului, ci și sănătatea fizică și bunăstarea generală.
A avea un adolescent stresat în casă poate fi, de asemenea, dificil pentru întreaga familie. Părinților le revine, așadar, pe lângă sarcina de a gestiona situația de facto a familiei – buget, timp, spațiu – și sarcina de a-și susține copiii astfel încât situația nouă și necunoscută pe care o parcurgem cu toții să nu influențeze negativ evoluția viitoare a acestora.
De aceea, vă recomand astăzi patru acțiuni care pot fi de ajutor copiilor, mai ales în această perioadă.
- Ajută-i să personalizeze spațiul de studiu
Orice părinte care lucrează de acasă cunoaște stressul generat de cu faptul că ești departe de configurația de lucru obișnuită. Această ieșire din cadrul obișnuit la job este cel puțin la fel de stresantă pentru copiii care încearcă să studieze, dar nu pot accesa săli de clasă, biblioteci sau resursele școlare cu care erau obișnuiti. Limitează acest haos generat de necunoscut, ajută-l pe adolescentul tău să-și creeze un spațiu dedicat studiului. Acest lucru îi va oferi un sentiment de control. Cu cât se regăsește mai mult în zona dedicată studiului, cu atât este mai probabil să se simtă confortabil și relaxat în timp ce studiază. În acest sens, este important sa vorbești cu el înante de a face schimbările.
- Discutați cu ei despre viața de după examene
A vorbi despre viitor poate părea înfricoșător, mai ales atunci când lucrurile sunt incerte, dar probabilitatea ca adolescentul tău sa fie mai stresat în legătură cu viața sa de după examene este mult mai mare decât ai crede tu, părinte. Abordând subiectul și vorbind despre ceea ce urmează, poți diminua sentimentul de frică, generat de necunoscut. Când adolescentul tău va ști că are sprijinul tău, va deveni mai încrezător. El are nevoie să știe, să simtă și să vadă că îi apreciezi pasiunile, eforturile, reușitele, că îți pasă de ceea ce vrea el, că poate discuta cu tine despre orice. Are nevoie să simtă că ești de partea lui.
- Mențineți un program regulat de somn
Tulburările de somn sunt adesea vinovate pentru irascibilitatea, lipsa de concentrare, tristețea sau hiperactivitatea adolescenților. În medie, un adolescent are nevoie de 8 ½ – 9 ½ ore de somn, pe noapte. Asta înseamnă că, dacă tânărul se culcă la 10 seara, ar trebui sa se trezească la 7 dimineața. Însă programul haotic al adolescenților, care își petrec nopțile fie învățând, fie jucându-se pe computer sau navigând pe rețelele de socializare, scurtează sau modifică adesea programul de somn.
Nu îl lăsa pe adolescent să doarmă până târziu pentru a recupera noaptea pierdută. Trezește-l zilnic la aceeași oră și încearcă să îl convingi că trebuie să se culce la o oră fixă în fiecare seară. Dacă lucrați și de acasă, programați micul dejun împreună în fiecare zi, astfel încât toată lumea să fie trează în același timp.
- Încurajarea activităților extracurriculare
Adolescentul dvs. ar putea aluneca cu ușurință într-o rutină de suprasolicitare cauzată de o perioadă îndelungată de studiu. Încurajează-l să se îndepărteze de birou și să își practice pasiunile. Fie că faceți o plimbare cu bicicleta în apropierea casei, împreună, sau se dedică unei sesiuni de jocuri online cu prietenii, este esențial să alterneze studiul cu perioade de pauză.
Distracția este considerată adesea un cuvânt tabu atunci când vine vorba de pregătirea examenelor, dar, cu toate acestea, luarea pauzelor ocazionale este o modalitate excelentă de a reduce stressul. Folosiți timpul de pauză pentru a merge la plimbare cu adolescentul. Acordați interes pasiunilor, lucrurilor pe care le agreează, pătrunzând astfel în universul lui. Alegeți să petreceți timp cu el în maniera specifică vârstei şi intereselor sale: faceți sport împreună, vizionați un film ales de el, răsfoiți reviste sau navigând pe internet pe un subiect atractiv pentru el.