Prezența executivă, o călătorie către evoluția ta? Cele o mie și una metode prin care poți dovedi că nu ești inexistent pe această lume!
Cuvintele îi aparțin lui Mihai Stănescu – Executive Coach și fondatorul firmei RoCoach și nu au fost aruncate în eter, ci în cadrul organizat al unui workshop (aflat la cea de-a doua ediție și desfășurat pe 25 aprilie, la Teatrul Elisabeta din București),
Vocea umană este instrumentul la care cântăm toți…Cel puțin metaforic vorbind. Este, singurul sunet care poate porni un război sau rosti “te iubesc”. Totuși, mulți vorbesc fără să fie ascultați. De ce?
Ei bine, iată una dintre întrebările provocatoare pentru mulți. Mai ales pentru mulți dintre specialiștii în domeniul comunicării, care s-au ocupat sau se ocupă de această temă ce ocupă un larg spectru, nu numai al discuțiilor. Tema workshop-ului lui Mihai Stănescu – „Prezența Executivă – O călătorie către evoluția ta profesională” putând fi privită (la modul extins și fără a face din Mihai Stănescu o Șeherezadă) prin prisma celor o mie și una 1001 de metode prin care poți dovedi că nu ești inexistent pe această lume!
Fără anxietăți și liberi
Prin urmare, ai prezență, sau n-ai prezență?!? Executivii de top, sau pur și simplu oamenii care își doresc să aibă o prezență…executivă remarcabilă în viață, la workshop au fost martorii “derulării” subiectelor, întrebărilor, răspunsurilor, toate unite, de ce nu, atât de interactivitatea impusă de vorbitor – respectiv de către Mihai Stănescu, cât și de cea impusă de către participanți.
“Copil fiind, mi-a plăcut să fac sport de performanță și să citesc…port și citeam la bibliotecă…Asta până în liceu. Apoi voiam să fac filosofie. Și am făcut psihologie. Muncesc de la vârsta de 16 ani și îmi este destul de bine!”, reprezintă câteva spicuiri din speech-ul autobiografic al lui Stănescu care, mai în glumă mai în serios întreabă “Vă luptați cu cortizonul?“ (cortizonul fiind un hormon natural, esențial pentru funcționarea normală a corpului, mai ales când suntem supuși stresului fizic sau psihic).
Știind foarte bine că, de fapt, face aluzie la cum putem vorbi cu puterea de a schimba lumea, fără anxietăți și liberi! Liberi de contrângerile minții…Știm că mintea ne modifică corpurile, dar e oare posibil ca trupurile noastre să ne modifice mintea? “Fiind conștienți de puterea de a învăța cum să ne gestionăm reacțiile în situație de maximă tensiune o să reușim să proiectăm acel comportament care susține imaginea unui lider“, spune Stănescu.
Gentleman și gentle lady
Conceptul de Prezență Executivă însumează calitățile necesare unui lider de succes, atât în business cât și în viață: o combinație între carismă, influență și o tentă de inefabil. Acesta ocupă un loc important în discuțiile actuale despre mediul de business, datorită noii generații de angajați.
Tratată simplu, povestea Prezenței Executive se poate rezuma la modul în care transmitem un mesaj. „Arăți ce mesaj vrei să transmiți, mai întâi vizual, prin apariția ta, apoi non-verbal, prin postură, tonul vocii, iar mai apoi prin conținutul mesajului, etc.” precizează Stănescu.
„Tranformarea mediului de business din România pleacă de la fiecare dintre noi. Cu cât ne respectăm mai mult pe noi înșine, dar și pe cei din jur, vom ajunge să trăim în societatea la care visăm toți. Definiția gentleman-ului și a unei gentle lady face referire la faptul că modul în care mă port pe mine este un bun indicator pentru cum pot avea grijă de ceilalți. De aici pornește totul. De la o curățenie sufletească care este mai apoi reflectată de acțiunile și interacțiunile noastre!”, mai spune Stănescu.
În momentul de față nu se mai caută șmecheri
Pe scurt, din agenda evenimentului din 25 aprilie au făcut parte reguli de ținută, comportament și comunicare indispensabile în organizații și în viața de zi cu zi, tehnici de menținerea calmului în situații stresante la locul de muncă, strategii pentru asumarea deciziilor, empatia la locul de muncă, aproape totul despre comunicarea non-verbală și multe altele. Nu în ultimul rând, Stănescu a comentat un pic și pe marginea…comportamentelor poporului român (“Nu cred că cineva ne-a stricat ceva de-a lungul istoriei noastre. O facem atât de bine singuri“).
Nu ca o concluzie, deoarece în acest caz concluziile pot fi infinite, putem spune că prezența executivă reprezintă și un curent, inițiat de Harvard Business Rewiev – care a dat tonul pe această temă în ultimii ani. Un lucru punctat, la modul direct, de către Stănescu: ““Dincolo de cei 7 ani de acasă, acest eveniment are valoarea celui de-al optulea! Gândiți-vă că în momentul de față nu se mai caută șmecheri. Se caută oameni competitivi în situații stresante!”…
Puși, desigur, pe gânduri, de către această afirmație aopteotică, nu apucăm să gândim mai departe, și anume dacă ceea ce tocmai a zis Stănescu e de bine , sau e de rău, deoarece ne inundă, din partea tocmai menționatului o motivantă urare de suflet și profesie: “Vă doresc din tot sufletul să aveți o inimă plină. De încredere. Ca să vă dovediți competențele în orice domeniu“…