Mai ieftin, mai riscant
Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craiova si SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au colaborat cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara saptamana trecuta ca destructurarea a trei grupuri infractionale acuzate ca au pagubit in jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari este rezultatul unor ani de munca sustinuta.
Astfel, anchetatorii au constatat ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului. Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.
Ambasadorul american a atentionat ca infractorii cibernetici pretindeau ca sunt membri ai armatei americane, folosindu-se de increderea in armata a poporului american.
"Ei ne rapesc nu doar banii, ci si senzatia de siguranta", a spus Gitenstein, subliniind ca faptele sunt cu atat mai grave cu cat comertul electronic evolueaza.
Potrivit diplomatului american, destructurarea acestor retele de fraude informatice reprezinta rezultatul unor ani de munca sustinuta, fiind punctul culminant a zece ani de colaborare intre autoritatile romane si cele americane in domeniul judiciar.
In acest caz, in dimineata de 14 iulie, procurorii DIICOT au facut 117 perchezitii in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti.