PRIMII PASI LA ANGAJAREA UNUI STRAIN
Legislatia romaneasca ii defineste pe cetatenii straini drept acele persoane care nu detin cetatenia romana ori cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European. In consecinta, restrictiile si procedurile speciale din piata autohtona a muncii se aplica doar extra-comunitarilor, acestia fiind cei mai vizati de angajatorii romani, datorita salariilor mai mici acceptate de ei.
Conditii de angajare
Legislatia stabileste anumite conditii ce trebuie indeplinite simultan in cazul angajarii de personal strain pe teritoriul Romaniei. Un muncitor strain poate fi angajat pe un post vacant doar daca nici un cetatean roman, nici un rezident permanent in Romania sau nici un cetatean al UE ori al Spatiului Economic European nu a dorit sa ocupe postul de munca respectiv ori nu a indeplinit criteriile de performanta profesionala necesare. Numarul de angajati straini trebuie sa se incadreze in contingentul anual aprobat de catre Guvern.
In ceea ce priveste candidatii straini, acestia trebuie sa indeplineasca anume conditii de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare solicitate de angajator in conditiile legii, sa fie apti din punct de vedere medical pentru desfasurarea respectivei activitati si sa nu aiba antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care o vor desfasura pe teritoriul Romaniei. Totodata, angajatorii ce intentioneaza sa incheie contracte de munca cu muncitori straini trebuie sa aiba achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat.
Documentele necesare
Principala formalitate care trebuie indeplinita in cazul angajarii unui cetatean strain este obtinerea autorizatiei de munca, documentul oficial acordat strainilor pentru angajarea sau deplasarea temporara si in interes de serviciu pe teritoriul Romaniei. Cererea de emitere a autorizatiei de munca se depune de catre viitorul angajator la Oficiul Roman pentru Imigrari si este solutionata in 30 de zile de la depunere.
Legislatia romaneasca prevede posibilitatea eliberarii mai multor tipuri de autorizatii de munca: pentru muncitori permanenti, pentru muncitori detasati, lucratori sezonieri, sportivi, lucratori stagiari, lucratori transfrontalieri etc. Autorizatia de munca pentru muncitori permanenti ii da dreptul titularului ei sa lucreze pe teritoriul Romaniei la un singur angajator, persoana fizica sau persoana juridica cu sediul in Romania, sau la o filiala, sucursala sau reprezentanta din tara noastra a unei companii ce are sediul in strainatate.
Documentatia care insoteste cererea de eliberare a autorizatiei de munca pentru muncitori permanenti trebuie sa cuprinda, printre altele: o adeverinta privind forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant (eliberata de agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza teritoriala a sediului angajatorului); dovada publicarii anuntului pentru ocuparea respectivului loc de munca vacant intr-un cotidian de mare circulatie; copia procesului-verbal intocmit in urma selectiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante. Autorizatia de munca este valabila pe durata unui an de zile, cu posibilitatea prelungirii valabilitatii acesteia pentru perioade de pana la un an fiecare.
Autorizatia de munca ii foloseste angajatului strain la obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca sau a permisului de sedere in scop de munca, acestea fiind documente obligatorii pentru sederea legala a strainilor in Romania. Cetateanul strain poate cere acordarea vizei de lunga durata in cel mult 30 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca.
Viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor, la cerere, de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, si este valabila pentru o perioada de 90 de zile. Dreptul de sedere in Romania poate fi prelungit succesiv pentru perioade ce nu pot depasi un an fiecare. Nu exista restrictii privind durata cumulata a acestora. Permisul de sedere in scop de munca este documentul de identitate care se elibereaza strainilor de catre Oficiul Roman pentru Imigrari odata cu acordarea dreptului de sedere in Romania sau in momentul prelungirii acestuia. Permisul de sedere atesta dreptul de rezidenta si de munca pe teritoriul Romaniei. Conditiile prevazute pentru angajarea de muncitori straini in Romania nu sunt extrem de flexibile. Totusi, pe fondul dezvoltarii pietei muncii si a cresterii constante a cerintelor angajatilor romani, angajarea de personal strain pare a fi pentru unii intreprinzatori romani cea mai buna solutie pentru acoperirea necesarului de forta de munca la costuri mici.